ZETApress

hírportál

WADA ülés Kanadában

WADA Alapító Tanács Ülés volt tegnap Montrealban. Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkára a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) Alapító Tanácsának tagjaként vett részt ezen ? tudatta a SportPress.

A 38 tagból álló Alapító Tanács (Foundation Board) a WADA legfőbb döntéshozó testülete, mely a szervezet működésével, céljaival, finanszírozásával kapcsolatos kérdésekben határoz. A NEFMI sportért felelős államtitkára az európai delegáció tagjaként ? a soron következő EU-elnökséget ellátó ország képviselőjeként – egyeztetéseket folytatott a nemzetközi doppingellenes küzdelem aktuális kérdéseiről, a WADA és a doppingellenes tevékenységben résztvevő szervezetek további együttműködésének lehetőségeiről, valamint a WADA működését és költségvetését érintő kérdésekről.

Az Alapító Tanács résztvevőinek bemutatták az ADAMS programot (ez a WADA elektronikus információcserére létrehozott rendszere). Ennek alkalmazásával leegyszerűsödne a sportolók holléti információszolgáltatási kötelezettsége, a gyógyászati célú mentességek, úgynevezett TUE ügyintézése, valamint a doppingvizsgálatok nyilvántartása (elkerülhetővé válnának tehát a párhuzamos ellenőrzések és a fölösleges adminisztratív sportolói terhek).

A tagállami szintű kötelező adatvédelmi jogszabályi rendelkezések miatt, több európai ország jelen formájában azonban nem tudja alkalmazni a WADA által kidolgozott rendszert. Aggályos ugyanis, hogy az ADAMS jelenlegi változatában az európai állampolgárok személyes adataihoz Európán kívüli országok, szervezetek ? erre vonatkozó nemzetközi megállapodások hiányában is ? hozzáférhetnének. Problémás az adatkezelés formája (önkéntesség vagy kötelező jellegű adatszolgáltatás) is, e területen ugyanis nincs összhang a tagállamok és a WADA között.

Az adatvédelmi problémák tisztázása előreláthatóan a magyar elnökség alatt is folytatódik. Az Alapító Tanács tegnapi ülésén az európai képviselők a WADA 2011-es költségvetéséről is tárgyaltak, egyöntetűen annak elfogadását javasolták. Az Európából érkező tagok ? a hosszabb egyeztetési időszak biztosításáért ? kezdeményezték, hogy mostantól a WADA következő évre vonatkozó tiltólistáit korábban kaphassa meg az Európa Tanács Tudományos Munkacsoportjának tagsága. Így több idő lenne az érdemi észrevételek megtárgyalására és a nemzeti jogba való átültetés előkészítésére is.

A tegnapi Alapító Ülésen Európát érintő téma volt a 2013-ban rendezendő IV. Doppingellenes Világkongresszus helyszínének kiválasztása is. Ljubljana visszalépése miatt Sochi városának kandidálását támogatták az Alapító Tanács európai képviselői. A találkozón újabb három évre John Fahey jelenlegi elnököt és helyettesét Arne Ljungqvist-et választották meg.

Szóljon hozzá!