ZETApress

hírportál

Célkeresztben a tüdőrák

Együtt a gyógyulásért volt a mottója a Magyar Rákellenes Liga és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság közösen megrendezett tegnapi rendezvényének, melynek fővédnöki tisztjét Dr. Mikola István, az Országgyűlés Egészségügyi bizottsága elnöke vállalta el.

Napjainkban egyre több szó esik a daganatos megbetegedésekről, azonban a leggyakoribb típust, a tüdő daganatos elváltozásait még mindig a némaság fala veszi körül. Pedig hazánkban a daganatos megbetegedések között a tüdőrák a vezető halálok. November a tüdőrákkal kapcsolatos figyelemfelhívás és tudatosság hónapja.

Magyarországon a tüdőrák a leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganat ? 2009-ben összesen tízezer 935 esetet, ebből 6224 új beteget regisztráltak ? a betegség, a megelőzés és kezelés lehetőségeit sokszor még homály fedi. Holott hazánkban a daganatos megbetegedések közül tüdőrákban halnak meg a legtöbben, sőt, férfiak körében a tüdőrák okozta halálozásban is világelső hazánk.

Napjainkban már alig akad olyan család, mely nem volt még valamely formában érintett daganatos megbetegedésben, így mindenki át tudja érezni, milyen terheket ró a betegség az érintettekre és hozzátartozóikra is. A rendezvény szervezőinek a Magyar Rákellenes Ligának és a Magyar Tüdőgyógyász Társaságnak ezért elsődleges célja: a lakosság figyelmének célkeresztjébe helyezni tüdőnk legsúlyosabb betegségét ? a tüdőrákot.

Ennek keretében a szervezők tájékoztató előadásokkal, ingyenes szűrővizsgálatokkal és tanácsadással segítették a megjelent betegeket és érdeklődőket. Az esemény nemcsak felvilágosítást nyújtott a tüdőrák megelőzésének, felismerésének, kezelésének módozatairól, hanem hitet és erőt igyekezett nyújtani a rászorulóknak, hogy mindenkiben tudatosuljon, harcolni kell e szörnyű betegség ellen.

Az előadások kapcsán a szakértők felhívták a figyelmet a betegség tünetei, megelőzése mellett a lelki támogatás, gondoskodás fontosságára is. A hagyományos kezelési alternatívák mellett részleteiben beszámoltak az új és innovatív terápiás lehetőségről: a célzott molekuláris terápiáról is. A rendezvény zárásaként fáklyás felvonulást tartottak a szervezők a tüdőrák hónapjának jegyében, felhívva a figyelmet a betegség felismerésének, megelőzésének és megfelelő kezelésének fontosságára.

Annak érdekében, hogy a jövőben is minél több támogatást kaphassanak az érintettek és családtagjaik, a szervezők ünnepélyesen megalapították az Harcosok Klubját, a tüdőrákos betegeket és hozzátartozóikat segítő betegklubot, melynek fővédnöki tisztjét Gazdag Tibor, a Jóban ? Rosszban Pongrácz doktora vállalta el. A szerveződés célja többek között, hogy rendszeres programokkal, információkkal lássák el az érdeklődőket, valamint segítő jobbot nyújtsanak a rászoruló betegeknek, felhívva a figyelmüket arra, hogy nincsenek egyedül. Az eseményt a Roche (Magyarország) Kft. támogatása tette lehetővé.

A tüdőrákról

A tüdőrák alattomosan kialakuló megbetegedés, mely sokáig panaszmentes, sokszor az első intő jelek már későn jelentkeznek, legfontosabb tünetei a következők: nehézlégzés, vérköpés, krónikus köhögés, fogyás, fáradékonyság, visszatérő, nehezen gyógyuló tüdőgyulladás. A tüdőrák hajlamosító tényezői a dohányzás (a megbetegedések 90 százalékáért felelős), a passzív dohányzás, valamint a környezeti faktorok: légszennyeződés, azbeszt, kristályos szilikátok, radon, aromás szénhidrogének (pl. benzol), nehézfémek.

A betegség kezelésének lehetőségei korlátozottak, hiszen mind a műtét, a sugárkezelés és a kemoterápia esetében is alapvető fontosságú a betegség felismerésének időpontja, a daganat mérete és állapota, a betegnek sok esetben számos mellékhatással kell megküzdenie a terápia során. Sok esetben a teljes gyógyulás nem lehetséges a daganatos megbetegedések esetén, a választott kezelés csak az érintett életének meghosszabbítását, életminőségének javítását hivatott szolgálni.

Mindazonáltal az elmúlt évek során új gyógymódok az úgynevezett célzott biológiai terápiák jelentek meg e betegség kezelésében is. A modern, célzott, elsősorban a daganatsejtek működését és/vagy túlélését gátló gyógyszerek leggyakoribb célpontjai a daganatsejtek felszínén megtalálható speciális jelfogó molekulák (receptorok), így a célzott biológiai terápiás gyógyszerek kizárólag ezeken a sejteken fejti ki hatásukat.

A daganatos sejt a normális társainál gyorsabban növekszik és szaporodik (burjánzik), így a túléléshez szükséges tápanyagfelvétele is többszöröse a normálisnak. Egyértelmű tehát, hogy ha a tumor sejteket elvágjuk az éltető utánpótlási vonalaiktól, akkor a beteg sejt képtelen lesz szaporodni és fenntartani magát. Már pedig a szervezetben a tápanyagokat és az oxigént szállító utánpótlási útvonalak a hajszálerek, amik a sejt növekedésével párhuzamosan alakulnak és fejlődnek ki.

Kézenfekvő megoldás tehát a daganatos sejtekben növekvő erek képződésének megakadályozása, mivel így a daganatos sejtet megakadályozzuk a fejlődésben és a szaporodásban. Ráadásul ez a módszer a daganatos sejtek nagyobb tápanyagigénye miatt specifikusan jobban hat a beteg sejtekre, mint normálisra, ami ? a már említett speciális jelfogó molekulákon túl ? további célzottságot is jelent.

Ma már elérhetők olyan érképződést-gátló terápiák, melyek specifikusan megkötik a daganat által termelt érnövekedést előidéző anyagokat, ezáltal megakadályozzák a daganat érképzését. Az új erek képződése megáll, a daganat nem tud tovább növekedni, a daganat visszafejlődik.

Szóljon hozzá!