ZETApress

hírportál

Könyvek a Quintessben

A közelmúltban két betseller-gyanús egészséggel kapcsolatos könyv bemutatásán vett részt Szarvas István Budán, a Quintess Gyógy-centrumban. A XXI. századi tudomány csodákra képes ? derül ki a különleges könyvekből.

Dr. Dean Ornish: Spektrum című közel félezer oldalas könyve méltán vált világhíres bestsellerré az elmúlt években, hiszen ez mutatja be a jelenleg egyedülálló, tudományos kutatásokra épülő, igazoltan hatékony életmódváltó programot. Prof. Dr. Marton István: Meddig akarsz élni? ? című több mint kétszáz oldalas könyve ? a nagysikerű Korkontroll folytatása ? egészen bizonyosan számtalan kor- és kórtársunknak fog segíteni az egészség, az életerő és az életöröm megőrzésében.

A könyvbemutató sajtótájékoztatón ? amelyet Erényi Ágnes a HVG Press ügyvezető igazgatója moderált ?, Karádi Pál, a Quintess igazgatója és Budaházy Árpád, a HVG Könyvek igazgatója köszöntőjükben elmondták, hogy miért is fontos küldetés számukra ráirányítani a figyelmet az életmódváltással kapcsolatos legmodernebb módszerekre, tudományos eredményekre.

A könyvbemutatóhoz kapcsolódóan Dr. Kuklis Eszter, a Quintess programigazgatója ismertette, hogy hogyan működik mindez a gyakorlatban, mit kell tudni a Quintess Healthy Living programjáról. Nem mindegy az sem, hogy meddig élünk, de, hogy hogyan, az legalább annyira lényeges kérdés. A bemutatót követően ízelítőt kaptak a vendégek az Ornish módszer szerint elkészített különleges fogásokból, amelyről bizton állíthatjuk, hogy egészségesek.

Marton professzor könyve felhívja a figyelmet az egyéni lehetőség és felelősség szerepére sorsunk, egészségünk alakításában. Az egészségben leélhető éveink száma ? Meddig akarok élni? ? nem külső tényezők, hanem életmódunk függvénye. Az életmódváltás csak akkor tartós és eredményes, ha az nem áldozat, hanem öröm. Ez Ornish doktor, Marton professzor és a Quintess üzenete, és egyben ez a XXI. századi tudomány csodálatos felismerése.

A XX. század kemény üzenete így hangzott: sorsunkat génjeink határozzák meg! A XXI. század új kihívása a genetika újraértelmezése. Génjeink a lehetőségeket, nem pedig a megváltoztathatatlan jövőt jelentik. Sorsunkat, életünket, egészségünk alakulását környezetünk, hangulatunk meghatározó módon befolyásolja.

Kérdeztünk, válaszoltak

Miért épp a HVG-t választották a Quintess orvosi könyvkiadók helyett, a HVG milyen célcsoportot céloz meg és a hatvan éven felüliek alkalmazhatják-e a könyvekben leírt módszereket? ? kérdeztük, melyre a következő válaszokat kaptuk:

Karádi Pál elmondta, hogy a HVG-re azért esett a választás, mert Márton professzornak már adták ki korábbi könyvét. Budaházy Árpád szerint a HVG olvasó közönsége széles bizonyára lesz kereslet az egészségüggyel kapcsolatos könyvre. Marton professzor válaszában hangsúlyozta, hogy a módszerből nincsenek kizárva a hatvan felettiek. Elsősorban a negyven és hatvan felettiek sőt a harmincasoknak is érdemes megfogadni az életvezetési módszereket, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az átfutás tíz év.

Kedvcsinálónak egy rövid idézet a Meddig akarsz élni? ? című könyvből: Anyám csütörtökönként jár fodrászhoz. Ez az egyszerű tény csupán nekem érdekes mások számára érdektelen. Ha azonban tudja a kedves olvasó, hogy anyám kilencvenkét éves, egyedül él, ellátja önmagát és számára igen fontos program a fodrász, az oda eljutás megszervezése ? Ki viszi, ki hozza? ?, akkor talán érthető a szándék, hogy megértsük ennek az egyszerű programnak az üzenetét. Ez a könyv éppen ebben szeretne segítséget nyújtani: hogy saját életében ki-ki megtalálja és megteremtse azokat a körülményeket, amelyek révén majd hasonló életkorban is hasonló önállósággal, függetlenséggel élhessen, és ehhez hasonló egyszerű programok szervezése legyen a legnagyobb gondja.

Szóljon hozzá!