ZETApress

hírportál

Segítség a leukémiásoknak

Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány sajtótájékoztató keretében 56 millió forintos támogatást adott át múlt csütörtökön kilenc kórház gyermek-onkológiai osztályának.

A gazdasági válság sújtotta Magyarországon kiemelkedő nagyságúnak számító összeget az agresszív kemoterápiás kezelésben résztvevő leukémiás és egyéb daganatos gyermekek gyógyítására fogják felhasználni az intézmények.

Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány ma Magyarországon az egyik legnagyobb adományozói körrel rendelkezik, és 2003 óta immár több mint 385 millió forinttal támogatta a leukémiás gyermekek gyógyítási feltételeinek korszerűsítését.

A Fővárosi Önkormányzat Heim Pál Gyermekkórház Hemato-onkológiai Részlegénél egy ? a tumoros, leukémiás gyermekek sikeres gyógyításához nélkülözhetetlen ? digitális video-tükröző toronyrendszer kerül beszerzésére 15 millió forintos támogatással. A korszerű, legmodernebb technikát megtestesítő digitális videó-tükröző toronyrendszer a leukémiás és rákos gyermekeknél nélkülözhetetlen az életveszélyes állapotok elhárításában és sikeres gyógyításuk során. Ez a berendezés a gyors és pontos diagnosztizáláshoz pótolhatatlan segítséget nyújt speciális fényfestési technikájával. Sokkal jobban megkülönböztethetővé válnak az egészséges szövetek a gyulladtaktól, amely lehetővé teszi a daganatok egészen korai stádiumban való felismerését.

A digitális video-tükröző toronyrendszer jelenleg utolérhetetlen pontossággal képes a nyelőcső, gyomor-és bélrendszer, valamint a belső szervek daganatainak diagnosztizálására, kiterjedésük egyértelmű meghatározására, illetve mikroszkópos elemzés céljából a lehető legprecízebb szöveti mintavételre. A digitális videótükröző toronyrendszer alapvető a kemoterápiában részesülő leukémiás gyermekeknél hirtelen fellépő, akut emésztőrendszeri vérzések elállításában is; életmentő funkcióval bír. A régi, hagyományos üvegszálas technikával szemben miniatűr kameraként képzelhető el azáltal, hogy digitális jeleket juttat el a vizsgálati képernyőre, s így a lehető legrészletesebb képet nyújtja. Ezen túl lehetőséget biztosít a látottak digitális rögzítésére, komputeres értékelésére, valamint leletarchiválásra is.

A Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika (Tűzoltó utcai Gyermekkórház) Hematológiai Osztályánál egy betegőrző-nővérriasztó rendszer kerül majd beszerzésre, amely 10 millió forint. A többfunkciós betegőrző-nővérriasztó rendszer a leukémiás gyermekek ápolása során nélkülözhetetlen. Ezek a gyermekek sokszor már súlyos, életveszélyes állapotban kerülnek kórházi felvételre és ilyenkor nélkülözhetetlen az életfunkciók ? légzés, szívműködés, vérnyomás ? folyamatos ellenőrzése.

A hosszan tartó kemoterápiás kezelés során is felléphetnek olyan súlyos mellékhatások, melyek időben történő észlelése életmentő lehet. A központi betegőrző-nővérriasztó rendszer segítségével haladéktalanul be lehet avatkozni, hiszen ha hirtelen légzés-, keringés-, vagy vérnyomásváltozás lép fel, a műszer egy központi nővér pulton azonnal jelez és riasztja a nővéreket. Nagyon súlyos vészhelyzet esetén speciális elsőbbségi riasztás történik, szavatolva a kis betegek legmagasabb fokú biztonságát.

A Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház Gyermek-hematológiai és Csontvelő-transzplantációs Szakrendelőnél egy steril boksz speciális fejlesztésére kerül majd sor 3 millió forintért. A steril boksz egy keszonszerű, többszörös zsilipeléssel nyíló, különleges légtechnikai rendszerrel ellátott, csökkentett csíratartalmú kórterem, amely javítja az agresszív kemoterápiás kezelésen átesett leukémiás gyermekek túlélési esélyeit. Ez azért szükséges, mert az immunológiai szempontból teljesen védtelenné váló szervezet átmenetileg nem tud védekezni a kórokozók ellen; életveszélyes baktérium- és vírusfertőzések alakulhatnak ki.

A steril bokszos lét ? ahol az agresszív kemoterápián átesett gyermekek hetekig élnek teljesen izolált, steril körülmények között ? kívülállóknak elképzelhetetlen. A családtagokon és a szakszemélyzeten kívül csak az üvegajtón keresztül lehet a gyermekkel kapcsolatot tartani; bemenni, közvetlenül beszélni vele vagy megérinteni nem lehet. A gyermek nem vehet a kezébe semmit, csak amit előzetesen sterilizáltak, s még az ételt is csak a testbe ültetett centrális kanülön keresztül kaphatja meg. A steril bokszban megtapasztalt izoláció így legtöbbször traumatikus élményt jelent a leukémiás gyermekek számára.

A Fővárosi Önkormányzat Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Részlege egy életmentő, újgenerációs véralvadás-mérő berendezést szerez be. A műszer 12 millió forintba kerül. A leukémiás gyermekek sokszor már kritikus, életveszélyes állapotban kerülnek kórházi felvételre olyan súlyos, a betegségükből következő egyéb rendellenességekkel, melyek időben történő észlelése életmentő lehet. Ezek között a legkockázatosabbak a véralvadási rendellenességek, a vérzések és trombózisok kialakulása.

A modern, automata véralvadás-mérő berendezés nélkülözhetetlen a leukémiás gyermekek véralvadási zavarainak gyors és pontos diagnosztikájában. Ez az újgenerációs, számítógéppel vezérelt és a folyamatokat fotometriás úton is érzékelő mérőeszköz a vérminták betöltését automatikusan végzi el. A beteg gyermek adatai alapján trombózis veszélye esetén kiszámolja a szükséges véralvadásgátló dózisát, vérzések előfordulásakor pedig meghatározza a szükséges vérzéscsillapító pontos adagját, így szükség esetén azonnal közbe lehet avatkozni. A leukémiás gyermekeknél ez a csúcsminőségű rendszer nélkülözhetetlen, hiánya egy gyermek életébe kerülhet.

A Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika, Onko-haematológiai Osztálya a tumoros, leukémiás gyermekek sikeres gyógyításához nélkülözhetetlen modern, többfunkciós ultrahangot fog beszerezni 3 millió forintos támogatással. Egy modern, többfunkciós ultrahang berendezés életet menthet, hiszen segítségével a leukémia és az egyéb daganatok azonnal felismerhetők, javítva ezzel a rákos megbetegedésekben szenvedő gyermekek túlélési esélyeit. Az ultrahang vizsgálat fájdalommentes és veszélytelen diagnosztikai módszer.

Az új ultrahang készülék segítségével az olyan súlyosabb állapotban lévő gyermekek is kivizsgálhatóvá válnak, akik nem szállíthatók. Egy ilyen új, modern berendezés olyan segítséget nyújthat az osztály számára a gyermekrák szűrésében, diagnosztizálásában és nyomon követésében, amely mérföldkövekkel növeli meg a gyógyítás lehetőségeit. A daganatos elváltozás korábban észrevehetővé válik, mert az új ultrahang nagy képfelbontásra képes. Az agresszív kemoterápia és egyéb kezelések hatékonyságát is ki tudja mutatni; meg tudja határozni a daganat méretét, kiterjedését, változásait, valamint az érintett szerveket, nyirokképleteket.

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Gyermekgyógyászati Intézet Gyermekhematológiai-onkológiai Osztálya egy infúziós gyógyszeradagoló rendszert fog beszerezni hárommillió forintért. A korszerű, automatikus infúziós gyógyszeradagoló rendszer lehetővé teszi, hogy a súlyos állapotban lévő leukémiás és daganatos gyermekek ? élettani működésük pontos és dokumentált ellenőrzése mellett ? a lehető legpontosabban és legbiztonságosabb körülmények között kaphassák meg azokat a nagyon erős hatóanyagú gyógyszereket, amelyek gyógyulásukat biztosítják.

Ha ezekből a gyógyszerekből nem juttatjuk be a megfelelő mennyiséget az optimális idő alatt, úgy az alapbetegség, a leukémia gyógyulását kockáztatjuk. A túladagolás viszont súlyos, akár életveszélyes mellékhatásokat is okozhat. Ezért különösen fontos az egyénre szabott kezelés alkalmazása. Ez azt jelenti, hogy a gyógyszeradagolást a beteg gyermek légzésszámának, szívműködésének és vérgáz tartalmának megfelelően optimalizáljuk milligrammra és percre pontossággal.

A Bakonyszücsi Daganatos Gyermekek Rehabilitációs Otthona egymillió forintos támogatást kap a leukémiás gyermekek rehabilitációjára. A következő kórházak többfunkciós betegőrző monitorokat fognak beszerezni 3-3 millió forintért: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, Gyemekegészségügyi Központ ? Gyermek Onkohaematológiai és Csontvelő-transzplantációs Osztálya, Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek Egészségügyi Központ Haematológia-Onkológiai Osztálya, Vas Megyei Markusovszky Kórház, Gyermekosztály Onkohaematológiai Részlege.

A többfunkciós betegőrző monitor egy olyan betegágy melletti őrzőmonitor, amellyel az osztályon a leukémiás gyermekek életműködéseit lehet figyelemmel kísérni. Segítségével folyamatosan ellenőrizhetők az alapvető életfunkciók, előre jelezhetők egyes nem kívánt kóros folyamatok, állapotok. A betegőrző monitor segítségével haladéktalanul be lehet avatkozni, hiszen ha hirtelen légzés, keringés vagy vérnyomásváltozás lép fel, a műszer azonnal jelez és riasztja a nővéreket. E korszerű eszközök rendszerbe is kapcsolhatók, valamint egy központi egységről a kijelzett értékek követhetők, ezért a nővérek munkáját nagyban segítik.

A betegségről

Ma a világon több gyermek hal meg rákban, mint bármely más betegségben. Magyarországon jelenleg is mintegy 1500-2000 daganatos gyermek küzd az életéért. A daganatos gyermekbetegségek sokszor végzetesek; az 1950-es években a rákos gyermekeknek mindössze 10%-a élte túl a betegséget. Ma már a daganatos gyermekek 75%-a sikeresen gyógyítható, azonban a betegség még mindig súlyos lelki hatással van a gyermekek és családjuk életére. A hosszú kórházi tartózkodás során egy-egy kezelés folyamata évekig eltartó, erős fájdalmakkal, sorozatos kellemetlenséggel járó, kitartást és türelmet igénylő beavatkozások sorozata mind a gyermekek, mind a szülők számára.

A tumoros beteg gyermekek ténylegesen gyógyultnak csak a teljes tünetmentességtől számított 5 év elteltével tekinthető, de ezt követően is folyamatos gondozást és komoly figyelmet igényelnek. Körülbelül 350 magyar gyermek esik a rák áldozatává évente ? e szám relatíve állandónak bizonyult az elmúlt években. Ahogy egyre több és több gyermek éli túl ezt az életet nagymértékben veszélyeztető betegséget, világossá válik, hogy legtöbbjüknek a betegségből és a kezelésekből származó komplikációkkal kell együtt élnie: kezdve a koncentrációban adódó problémáktól egészen addig, hogy esetleg nem lehet később saját gyermekük. Mindezek a lehetséges problémák nagymértékben befolyásolhatják a gyermekek és családjuk eljövendő életét.

Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány

A 2000-es évek elején egy szülőkből és szakemberekből álló csoport összefogott annak érdekében, hogy javítson a leukémiás és egyéb rákos megbetegedésekben szenvedő gyermekek és családjuk életkörülményein, a gyermekek gyógyulási esélyein. 2003. szeptember 23-án ugyanezzel a szándékkal jött létre az EGYÜTT A LEUKÉMIÁS GYERMEKEKÉRT ALAPÍTVÁNY, kiemelten közhasznú, nonprofit szervezet. Az Alapítvány elsőrendű céljának tekinti, hogy hozzájáruljon a magyarországi gyermekkórházakban a leukémiában szenvedő gyermekek gyógyítása érdekében folyó kutatásokhoz, illetve a kórházi osztályokon folyó gyógyító tevékenységhez.

Az Alapítvány közvetlenül részt vesz a magyarországi onkológiai centrumok által végzett közfeladatok végrehajtásának előmozdításában a gyógyító tevékenység anyagi támogatása útján. Ennek elérése érdekében az Alapítvány – mivel központi költségvetési forrásból nem részesedik ? kizárólag önzetlen magánszemélyek, illetve társadalmi felelősséget érző cégek, és szervezetek adományaira támaszkodik.

Az Alapítvány eddigi tevékenységéről

A több mint 385 millió forintos támogatási összegből 2003 óta részesült már a Madarász utcai Gyermekkórház (elkülönített betegvizsgáló, onkológiai osztály gyermekbarát komfortosítása, két darab többfunkciós életmentő betegőrző monitor, gyerekek nyári táboroztatása); a Debreceni Egyetemi Klinika Onkológiai Osztálya (gyermekonkológiai betegszállító mentőautó); leukémiás gyermekeket nevelő családok (anyagi segélyek); a Gyermekkor Alapítvány (onkológiai ápolók munkafelszerelésének támogatása); a Tumor Leukémiás Munkacsoport Továbbképzéséért Alapítvány (gyermekonkológiai konferencia); a Játszóház Alapítvány (gyógyító, rehabilitációs tevékenység); az IVF Alapítvány (leukémiás gyermekek későbbi nemzőképességének megőrzésére vonatkozó kutatás); a Gyermekonkológia Fejlesztéséért Alapítvány (gyermekonkológiai kutatások) a BAZ Megyei Kórház Gyermekonkohematológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztálya (csontvelő-átültetéshez szükséges sejtfagyasztó berendezés); a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézete (genetikai eltérést vizsgáló genetikai automata készülék); a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika (Tűzoltó utcai Gyermekkórház) Hematológiai Osztálya (lélegeztetőgép) és nem utolsó sorban a Heim Pál Gyermekkórház is (infúziós pumpa, hematológiai automata, onkológiai sterilszoba/boksz, többfunkciós ultrahang készülék, kardiológia ultrahang, gyermekonkológiai betegszállító mentőautó, altató-lélegeztető gép, HPLC készülék, onkológia fejlesztés, korszerűsítés, röntgen képerősítő berendezés, betegőrző-nővérriasztó rendszer, steril klímarendszer).

1 hozzászólás

  1. Szép jó napot! A napokban kaptam egy köremail-t. Egy kisfiúnak kellene vér. Az én vércsoportom 0 RH negatív. Ha kell, tudok segíteni, de nem tudom hogyan, mi módon? Kérem, vegyék fel velem a kapcsolatot, ha jónak látják! Csömörön lakom, tehát kissé messze vagyunk egymástól. Tisztelettel: Papp Katalin