ZETApress

hírportál

Milliókat érő egészség

Növekvő az igény az ingyenes szűrővizsgálatokra, a közösségi akciókra. A szeptemberi gyulai felajánlással együtt hatvanmillió forinttámogatás gyűlt össze lakossági összefogással a kórházaknak ? tudtuk meg Ollé Ágnestól.

Sikeres évet zárt az idei Richter Egészségváros programsorozat, hiszen a tavalyi 27,8 millió forintos támogatást követően idén mintegy 30 millió forintot adott át kórházaknak Társaságunk a lakosság aktív közreműködésének köszönhetően. A rendezvény eredményességét jól mutatja, hogy a két év alatt 14 városba eljutó programsorozat 36 ezer egészségéért felelősséget érző látogatót vonzott és a több mint 23 ezer ingyenes szűrést követően mintegy hatezer esetben irányították a résztvevőket további szakvizsgálatok elvégzésére.

2009-ben indította el jótékonysági akcióval összekötött országos szűrőprogramját a Richter Gedeon Nyrt. A Richter Egészségváros egészségnevelő kezdeményezése arra biztatja a hazai lakosságot, hogy minél többen tegyenek egy-egy lépést saját egészségük megőrzése, fenntartása érdekében. Az Egészségváros ingyenes szűrővizsgálatokkal, előadásokkal, tanácsadásokkal várja az egészségükért tenni akaró résztvevőket.

A program előnye, hogy komplex szűrővizsgálatsort biztosít egy napon, egy helyen kellemes családi programok mellett, melyekre az egészségügyi rendszer keretében sok esetben hónapokat kell várni, illetve térítés ellenében vehetők csak igénybe. A szórakoztató családi programok mellett a rendezvény különlegessége, hogy az ?Egészségvárosok? lakosai részvételükkel nemcsak saját egészségükért tesznek, hanem egyszerre növelik a hazai gyógyszercég által a helyi kórházak számára felajánlott adomány összegét is. 14 város lakosságának aktív részvételével eddig közel 60 millió forintot adományozott a Richter a kórházaknak.

A tavalyi sorozat után idén is hét városba látogatott el a Richter Egészségváros Program ?Egészség ezreknek, milliók a kórháznak? felhívással, mely az ingyenes szűrővizsgálatok mellett egészségügyi tanácsadással, előadásokkal, tornával, fitnesz- és szórakoztató családi programokkal várta a fiatalokat, felnőtteket és időseket egyaránt.

A Richter Egészségváros Program keretében többek között prosztata-, csontritkulás- és bőrgyógyászati szűrést, koleszterinszint- és vérnyomásmérést végeztethettek el szakemberekkel a rendezvényre látogatók. A szűrések mellett Alzheimer-kór, refluxbetegség, onkológiai, nőgyógyászati témában felmerülő kérdésekre kaphattak választ, de dietetikusok, gyógytornászok és gyógyszerészek is rendelkezésre álltak a nap folyamán. A tanácsadás mellett gyógytorna gyakorlatokat végezhettek az érdeklődők, valamint véradáson és elsősegélynyújtás oktatáson is részt vehettek a legaktívabbak.

A Richter Egészségváros célja, hogy mindenki egyszerre tegyen valamit saját maga egészségéért és városa egészségügyének fejlesztéséért. A Richter ennek érdekében minden városban kétmillió forintadományt ajánlott fel a helyi kórház számára, melyet minden látogató személyesen növelt a programok bármely elemében való részvételével, többek között a helyszínen elvégeztetett szűrővizsgálatokért vagy a meghallgatott előadásokért, tornákon való részvételért kapott adománypontok alapján.

A kezdeményezés idén is szép sikert hozott: a Richter városonkénti kétmillió forintos felajánlását a résztvevők a hét helyszínen összesen 15.937.400 forinttal egészítették ki pusztán azzal, hogy ?tettek egészségükért? azaz részt vettek a szűrővizsgálatokon, előadásokon vagy tanácsadásokon, így újabb 7 kórház összesen 29,9 millió forint támogatást kapott a gyógyszergyártótól. Ez fejlődés a tavalyi évhez képest, hiszen a Richter Egészségváros Program a 2009-es évben a lakosság aktív részvételével 27,8 millió forintot adományozott az intézményeknek.

Az esemény védnöke Rudolf Péter színművész-rendező, aki a rendezvények helyszínén személyes példával bíztatott az egészséges életmódra. Katus Attila aerobik világ- és Európa-bajnok szórakoztató fitneszprogrammal várta a fiatalokat és az idősebbeket egyaránt, a tornaóra után pedig személyre szabott fitnesz- és életmód tanácsokkal segítette az érdeklődőket. Az esemény háziasszonya Jaksity Kata műsorvezető. A családi rendezvényt helyi sportegyesületek és tánccsoportok bemutatkozása színesítette.

A programnak komoly aktualitást ad a magyar lakosság egészségi állapota. Az életmód legalább 40%-ban befolyásolja az egészséges életkilátásokat, ezért fontos hangsúlyozni az egyéni felelősséget az egészségmegőrzésben. A Richter Egészségváros szűrésein résztvevők egészségügyi adatai ? hasonlóan az országos átlaghoz ? figyelmeztető képet adnak: nagyjából minden negyedik embernél mértek a normálistól eltérő eredményeket.

A lakosság hozzáállása egy ilyen kezdeményezéssel kapcsolatban azonban optimizmusra ad okot. A 36 ezer látogatóból több mint 23 ezer ember vett részt legalább egy szűrővizsgálaton, aminek meg is lett az eredménye: a 14 városban összesen hatezer esetben találtak figyelmeztető jeleket a szakorvosok. A kiszűrt betegek az Egészségváros program során azonnal szakorvosi tanácsadáson vehettek részt a további teendőkkel kapcsolatban, illetve a helyi kórházzal történő együttműködés keretében a betegeknek lehetőségük van további szakvizsgálatra.

Szóljon hozzá!