ZETApress

hírportál

Újabb vérnyomáscsökkentő

Az új vérnyomáscsökkentő kombináció szignifikánsan nagyobb mértékben csökkenti a súlyos hipertóniás betegek vérnyomását. Az újfajta molekulakombinációból előállított tabletta hatásait tanulmányozó vizsgálat eredményeit az Európai Hipertónia Társaság 20. tudományos ülésén mutatták be, Oslóban.

Az új készítmény a fix kombinációnak köszönhetően szignifikánsan nagyobb vérnyomáscsökkentő hatást biztosít, mint a hatóanyagok külön-külön. A vizsgálat keretében egy angiotenzin-receptor blokkoló (ARB) és egy kalcium-antagonista (CCB) kombinált, illetve monoterápiás hatásait elemezték. Az eredmények alátámasztották, hogy a kombinált kezelés nemcsak hatékonyan és biztonságosan ér el jelentős vérnyomáscsökkentést, hanem a kezelésre jobban és nagyobb arányban reagálnak a betegek, mint a vegyületekre külön-külön.

A vérnyomás célértékének beállítása is sikeresebb ezzel a kombinációval. A betegek mintegy 46 százalékánál akár az 50 Hgmm-t is meghaladta az elért vérnyomáscsökkenés ? ez a vizsgálatok során eddig észlelt legnagyobb mértékű vérnyomás-csökkentő hatások közé tartozik. Az eredmények alátámasztják, hogy a fix kombináció erősebb vérnyomáscsökkentést biztosít, ugyanakkor biztonságosabb az összetevőkkel külön-külön végzett kezelésnél.

Az impozáns eredményeknek köszönhetően, a közelmúltban az EU emberi felhasználásra szánt gyógyszereket ellenőrző bizottsága (CHMP) is kedvező véleményt adott az új kombinációról. Ennek összetevői gyógyszercsoportjukon belül egyenként is a leghosszabb hatástartalmú vérnyomáscsökkentők közé tartoznak, így hatásuk 24 órán keresztül fennmarad. Emellett az ARB komponens egyedülálló eredményeket ért el a szív-érrendszeri szövődmények prevenciójában.

A magas vérnyomás a súlyos szív-érrendszeri szövődmények, például a szívroham vagy a stroke legfőbb kockázati tényezője. A szív-érrendszeri betegség köztudottan világszerte vezető halálok. A jól tolerálható és a szedendő tabletták számát csökkentő terápiás alternatívák nemcsak hatékonyabbá teszik a hipertónia kezelését, hanem megkönnyítik a terápia követését, kedvezően befolyásolják a betegek együttműködését. Mindez különösen fontos azon szív-érrendszeri szövődmények kockázatának kitett súlyos hipertóniás betegeknél, akik cukorbetegségben, vagy metabolikus szindrómában is szenvednek ? fűzte hozzá az eredmények kapcsán DR. SARAH JARVIS általános orvos, a Royal College of General Practitioners & Women?s Health (Egyesült Királyság) tagja.

A magas vérnyomás a szív-érrendszeri megbetegedések legfőbb kockázati tényezője, mely bármilyen más, kardiovaszkuláris rizikófaktornál ? ideértve a magas koleszterinszintet, a cukorbetegséget és a dohányzást is ? több halálos áldozatot szed. Vizsgálatok kimutatták, hogy a vérnyomás mindössze 2 Hgmm-es csökkentése 7-10%-kal mérsékli a szív-érrendszeri szövődmények kockázatát ? tudtuk meg Jónás Fannitól.

Szóljon hozzá!