ZETApress

hírportál

Százéves a Sanofi-Aventis/Chinoin

Holnap ünnepli hazánk leginnovatívabb gyógyszergyára, a sanofi-aventis/Chinoin fennállásának kerek, századik évfordulóját. Az évforduló alkalmából a vállalat a termékeny gyógyszervegyész és sikeres vezérigazgató, Wolf Emil szobrának felavatásával tiszteleg alapítója előtt és mondott tegnap köszönetet Újpestnek, ahol a gyár közel 100 éve működik.

Wolf Emil, a kutatás útján

Wolf Emil 1886-ban született Budapesten, egyetemi tanulmányait Münchenben végezte, majd vegyészmérnöki oklevelet szerzett. 1910-ben Kereszty György vegyészmérnökkel közösen alapította meg az Alka Vegyészeti Gyárat, amely 1913-ban a Chinoin Gyógyszer és Vegyészeti Termékek Gyára nevet vette fel. Wolf Emil olyan szilárd alapokat teremtett, melyek révén a gyógyszergyár ma Magyarország 15. legnagyobb vállalata, amely export teljesítménye terén a nyolcadik helyet foglalja el, és 2500 munkavállalót alkalmaz. A centenáriumi Wolf Emil szobor a IV. kerületi Pozsonyi út 23-as szám alatt, az orvosi rendelő előtt került felállításra. A szobor megálmodója az a Tóth Dávid újpesti szobrászművész, aki számtalan kültéri szobor, így a szegedi IV. Béla lovas szobor alkotója is egyben.

Hungarikumok a gyógyításban

Az elmúlt 100 év alatt a sanofi-aventis/Chinoin, korábbi nevén a Chinoin az évszázad során egyedülálló kutatás-fejlesztést folytatott, a legtöbb hazánkban felfedezett molekula a vállalat kutatóihoz fűződik. Olyan készítmények, szinte hungarikumnak mondható gyógyszerek fűződnek a 100 éves vállalathoz, mint a Novatropin, Papaverin, Ultraseptyl, G-penicillin, Jumex, No-Spa, Algopyrin vagy Quarelin ? továbbá a világon először itt került megvalósításra a Szent-Györgyi Albert által felfedezett C-vitamin ipari méretű szintézise.

1916-ban került forgalomba az első magyar szabadalommal védett (eredeti), szintetikus úton előállított görcsoldó hatású gyógyszer-hatóanyag, a Novatropin, mely még ma is sok országban készítményként és kombinációban is forgalomban van, így ez a legrégibb, több mint 90 éves ma is forgalomban lévő gyógyszer. A saját fejlesztésű gyógyszerkészítmények hamarosan nemzetközi hírnevet is szereztek a gyárnak és nagyban hozzájárultak a korszerűen és tömegméretekben termelő nagyvállalattá váláshoz.

A második Világháború alatt legnagyobb exportcikke az Ultraseptyl volt, mely mindkét háborús oldalon álló országban ismert sebhintőpor volt. Wolf Emil 1940-ben lemondott vezérigazgatói tisztéről és 1944-ben Németországba deportálták. 1945-ben hazatért, majd ismét mint vezérigazgató hozzálátott a gyár újjászervezéséhez. Az o zsenialitása és fáradhatatlan munkája tette újból naggyá a Chinoint. A háború utáni újjászerveződést követően 1948 márciusában államosították, majd a talpra állást és áttörést a penicillin nagyüzemi előállításának megteremtése jelentette, s a vállalat 1950-es évektől a hazai antibiotikum-gyártás legjelentősebb bázisává vált. Az 1980-as évek rossz gazdasági eredményei szükségessé tették a privatizálást.

A sanofi-aventis vállalatcsoport világszerte és hazánkban

1991-ben a francia Sanofi cég 40%-os részesedést vásárolt meg a vállaltból, mely mára elérte a 99,99 százalékot. 1999-ben a francia Synthélabo-céggel, majd 2004-ben az Aventis-szel lépett fúzióra, ezáltal alakult meg a világ negyedik és Európa vezető gyógyszergyártója, a sanofi-aventis vállalatcsoport. A magyar betegek immáron a világ legkorszerűbb készítményeihez férhetnek hozzá, 2003-ban a Plavix lett hazánkban az év gyógyszere, míg napjainkban Magyarország elsőszámú gyógyszere a szintén a vállalathoz köthető Clexane, míg a vény-nélkül kapható készítmények piacán az Algoflex a piacvezető.

A vállalatcsoportnak világszinten 105 ezer alkalmazottja közül 19 ezer a kutató, akik öt földrészen dolgoznak az egészségért, ami a vállalat számára a legfontosabb érték. A 2500 alkalmazottat foglalkoztató sanofi-aventis/Chinoin Magyarországon négy gyáregységben, Újpesten, Nagytétényben, Csanyikvölgyben és Veresegyházon végzi a gyógyszergyártás teljes spektrumát átölelő tevékenységét, a kutatás-fejlesztéstől a termelésen keresztül a disztribúcióig. Ezzel a széles tevékenységi körrel a gyógyszergyár nem csak hazánkban, hanem az egész térségben egyedülálló. Fontos továbbá kiemelni, hogy a magyar egység a sanofi-aventis globális szervezetén belül a hetedik kiemelt helyen szerepel méretét és fontosságát tekintve, ezáltal is maximálisan elismerve a hazai szaktudást.

A sanofi-aventis/Chinoin hazánk egyik leginnovatívabb vállalata, hazai árbevételének negyedét kutatás-fejlesztésre fordítja. A sanofi-aventis/Chinoin, mint a magyar gyógyszerpiac vezető vállalata a fejlesztésen, a gyártáson túl a társadalmi felelősségvállalásra is nagy hangsúlyt fektet. Tevékenységének középpontjában a magyar lakosság egészségvédelme, a felelős és fenntartható működés áll, hiszen maguknak a gyógyszereknek is az a célja, hogy hosszabb és jobb életet élhessünk. Ezért nemcsak a korszerű gyógyszeres terápiák, de a betegségek megelőzése, a prevenció is hangsúlyos szerepet kap a vállalat küldetésében.

Jó példa e törekvésre a korábban zajlott EgészségVonat rendezvények, melyeken 25 ezer látogató vett részt ingyenes szakorvosi szűréseken valamint a napjainkban is folytatott felvilágosító és prevenciós rendezvények. Így többek között a sanofi-aventis/Chinoin a támogatója a prosztata betegségek megelőzését célul kitűző Prosztata Hétnek, az évente megrendezésre kerülő Szívünk Napjának valamint a Diabétesz Napnak is.

Szóljon hozzá!