ZETApress

hírportál

SEBFELELŐS a minisztériumban

Aréna

A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt és az Országos Mentőszolgálat kampány indító sajtótájékoztatójára gyűltünk ma délelőtt az Egészségügyi Minisztérium VIII. emeleti Tanácstermében. Grubert Roland, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt elnöke vezetésével Dr. Göndöcs Zsigmond Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Dr. Xantus Gábor, a 3M Hungária Kft. orvos-szakértője, Dr. Vadász Ágnes a Dermin kenőcsöt gyártó Pharmax Kft. Ügyvezetője, Soós Adrienn Dr. Peithner Kft. Ügyvezetője, a Traumeel? gyártója és forgalmazója, Dr. Farkas Orsolya homeopata orvos és Dr. Lenkefi Ida Ágota, az ÉGIS Gyógyszergyár Nyrt. belkereskedelmi igazgatója tartott előadást.

S hogy miért gyűltünk össze? Mert az általános iskolák és a kisgyermekes háztartások egyik leggyakoribb egészségügyi problémája a sebesülés. A kisebb-nagyobb sérülések miatti gondoktól nemcsak az iskolai és szabadidős tevékenységek kerülhetnek veszélybe, de gyakran a szülők táppénzen töltött napjaiért is a sérült lurkók ápolása a felelős. A legtöbben ugyanis nem vagyunk tisztában a sebkezelés, sebellátás abc-jével. Változtassunk rajta mielőbb!

Célkitűzésünk, hogy a 2008-as év végére a hazai általános iskolák felső tagozatos osztályainak minden évfolyamán legyen legalább egy képzett, a sebellátásban jártas SEBFELELŐS, aki szakszerű segítséget nyújthat bajba jutott társainak! Várják a vállalkozó kedvű, játszva tanulni vágyó iskolák-osztályok és a felelősségteljes pedagógusok, igazgatók jelentkezését! Ezzel csökkenthetjük a felesleges hiányzás, és a táppénzen töltött napok számát a bajok megelőzésével, képezzenek minél több SEBFELELŐST!

Életmentő kártya mindnyájunknak

Ha sokáig szeretne élni, gondoljon a rendkívüli, előre nem látható helyzetekre is. Egy drámai statisztikai adat. Magyarországon évente 18 ezer ember hal meg stroke-ban, akik életben maradnak ugyan, de lebénulhatnak, elveszíthetik beszédkészségüket. Legtöbben tehát, amikor a villámcsapásszerű ütés éri őket nincsenek olyan állapotban, hogy kommunikáljanak. És persze nem lehet elvárni ezt a hirtelen szívhalál érintettjeitől, de a közúti balesetet szenvedett sokkos állapotban lévő túlélőtől sem. Az ő ellátásukhoz szeretne segítséget nyújtani az Életmentő Egészségügyi Kártya, hallottuk a ma délelőtti sajtótájékoztatón, a Tétényi Úti Kórházban.

B.Király Györgyi, a Kor Kontroll Társaság elnöke vezetésével Dr. Balogh Sándor, az OALI főigazgatója, Dr. Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke, Sziki Zoltán, az Országos Mentő Szolgálat vezető mentőtisztje és Dr. Berényi Tamás, a Szent Imre Kórház Sürgőségi Intézetének vezetője mutatta be az újdonságot. Az orvosokból, művészekből, vállalkozókból álló Kor Kontroll Társaság ? melynek jelmondata: Idősödj egészségesen! Tölts minél hosszabb időt és minél jobb életminőségben szeretteid körében! ? azért moderálta az eseményt, mert ezen alapelv hétköznapi gyakorlatához szeretne hozzájárulni az Életmentő Egészségügyi Kártyával.

A kártya háziorvosok által összeállított adatlapja rögzíti tulajdonosa egészségi állapotára vonatkozó adatait. Tartalmazza betegségeit, gyógyszerszedési szokásait, esetleges allergiáját, gyógyszerérzékenységét, vércsoportját, hozzájárulását ? vagy tiltakozását ? szervei kivételéhez, de még azt is, ha vallási meggyőződése miatt nem óhajt vérátömlesztésben részesülni.

Az adatlapot mindenkinek saját háziorvosa, szakorvosa hitelesíti. Baleset, eszméletvesztés esetén pedig a sürgősségi ellátórendszer munkatársai hívhatják a kártyán szereplő ingyenes számot, amely mögött 24 órás ügyeleti háttérrel dolgozó mentőorvosok állnak. Ők azok, akik a kódszám ismeretében számítógépes rendszerük segítségével, szóban, írásban, faxon, e-mailben közlik a sérült gyors ellátásához szükséges adatokat.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Guinness-rekord Zánkán

Szóljon hozzá!