ZETApress

hírportál

Kizöldült a Deák tér

A gödörtől a fényig. Tegnap délután a Föld szinte minden országa zöldbe borul, így igyekeznek felhívni az emberek figyelmét erre a kevéssé ismert, rosszindulatú, nyirokrendszeri daganattípusra, a limfómára.

A zöld nemcsak a remény és a megújulás szimbóluma, hanem a limfóma nemzetközileg elfogadott színe is. Limfóma Nap 2010 volt szerdán a Gödörben és a Deák téren. Magyarországon a Limfóma Koalíció tagjaként a Magyar Rákellenes Liga karolta fel a kezdeményezést és az orvos szakma kiemelkedő szakértőit felkérve immár ötödik éve szervez betegtájékoztató, felvilágosító programot a laikus közvélemény és az érintettek számára.

Az idei évben szeretnénk még közelebb kerülni a lakossághoz, hogy minél több emberhez jussanak el a limfómával kapcsolatos üzenetek. ? Prof. Dr. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke újszerű programot nyitott meg az idei évben. A forgalmas Deák téri metrómegállóban felállított Limfóma Kontroll Pontokban kaptak az érdeklődők lehetőséget hematológus szakorvosokkal konzultálni az esetleges tünetekről, kérdéseikről.

Majd 200 utas vett részt a személyes konzultációkon és több mint 3800 darab információs füzet talált új gazdára. A metróaluljáró ezúttal egy informatív kiállításnak is otthont adott, amely a betegség tüneteit, lefolyását, kezelési lehetőségeit foglalja össze. A Deák téri metrómegálló naponta legalább 300.000-res utasforgalmat bonyolít.

Ezzel egy időben orvos-betegtalálkozón informálódhattak az érintettek a limfóma különböző típusait érintő újdonságokról a szakma legnevesebb szakembereitől. Az aktív betegklubok is bemutatkoztak a jelenlévőknek, akik több száz tagjukat segítik a betegséggel való küzdelmük során. Az esemény háziasszonyaként ismét Csákvári-Sarnyai Eszter, limfómából gyógyult modellt köszönthettük, aki szívszorító történetét rendhagyó módon pantomimelőadók segítségével osztotta meg a résztvevőkkel, a mímesek az egyes tünettípusokat demonstrálták.

Eszter mára boldog feleség és lelkesen áll ki a felvilágosító kampány mellett: ? Az én történetem happy end-del végződött és remélem nagyon sok betegtársamnak ad erőt és kitartást a küzdelmes hónapok során. ? Az esemény fővédnöki posztját Csányi Sándor színművész vállalta el, aki a Limfóma Kontroll Pontok jelentőségét hangsúlyozza, hiszen a korai felismerés életet menthet: ? Rendkívül örülök, hogy felkértek az esemény fővédnöki posztjára és bízom benne, hogy minél több emberhez eljutnak a betegséggel kapcsolatos tudnivalók.

A rendezvény helyszínéül szimbolikusan a Gödör Klub szolgált, ezzel is utalva a betegség rejtőzködő voltára és a betegek által megélt nehezebb időszakokra. A találkozó mintegy feloldásaként, a fényt és gyógyulást jelképezve mind a 400 résztvevő a felszínre érve a levegőbe eresztett egy-egy zöld luftballont, amely látványos zárása volt a figyelemfelhívó napnak.

Mi is az a limfóma? A limfóma a nyirokrendszer rosszindulatú daganata. Egy eredményesen kezelhető betegség, de ennek ellenére sokan csak későn, előrehaladott állapotban kerülnek szakorvoshoz, így gyógyulási esélyeik sajnos jelentősen csökkennek. Hazánkban évente több mint 2.500 új betegek diagnosztizálnak és 2009-ben 8000 beteget gondoztak.

Rejtőzködő betegség általános tünetekkel. A rejtőzködő betegségnek is nevezett limfóma még ma is azok közé a daganatos megbetegedések közé tartozik, amelyekről viszonylag keveset tudnak. Rejtőzködő természetéből adódóan meglehetősen nehéz a felismerése, hiszen általános, akár más betegségekre is utaló tünetegyüttes jellemzi. Bár a limfóma csak részben, kb. 70%-ban vehető észre a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodásából, már ez is fontos előrelépés a tünetek felismerésében.

A megduzzadt nyirokcsomókon túl megmagyarázhatatlan láz, köhögés, nehézlégzés, erős éjszakai izzadás, akaratlan és jelentős fogyás, valamint makacs bőrviszketés jelenléte is utalhat a limfómára. Ne feledjék, a felsorolt tünetek más betegségben is előfordulhatnak, elkülönítésük és a diagnózis orvos feladata! Korai felismerést követően ma már a limfóma az egyik legeredményesebben gyógyítható daganatos rendszerbetegség, melyben a helyes szakmai cselekvés, a betegek tájékoztatása, és a civilszervezetek támogatása kiemelten fontos.

Hova forduljunk? A limfómában szenvedő betegek a legkorszerűbb kezelésekhez elsősorban az ország hematológiai centrumaiban juthatnak hozzá, ahová a háziorvos éppúgy beutalhatja őket, mint a belgyógyász, vagy az onkológus szakorvos. Az első lépést azonban a betegeknek többnyire magunknak kell megtenni.

Van remény! A tünetmentes betegek egy része kezdetben nem szorul kezelésre, de állapotuk folyamatos kontrollt igényel. Az előrehaladott állapotban lévő és kezelést igénylő betegek személyre-szabottan kemoterápiában, immunterápiában, sugárkezelésben vagy kombinált kezelésben részesülnek, illetve az őssejt-átültetés is a terápia fontos része lehet. A kemoterápia gyakran több gyógyszer összetételéből áll, melyek a daganatos sejteket eltérő módon támadják.

Az őssejt-kezelés során steril körülmények között juttatják a szervezetbe a saját vagy donor őssejteket, amelyek megtapadnak és biztosítják a normális vérképzést. A legújabb gyógyszeres kezelési lehetőség, amely mérföldkövet jelentett a limfóma kezelésében és melyet hazánkban is alkalmaznak, az immunterápiának az a formája, mely a daganatos nyiroksejtek ellen kifejlesztett ellenanyaggal csak a limfóma sejteket pusztítja el. Az utóbbi 4-5 évben a jól tolerálható immunterápia a standard kezelés részévé vált.

Szóljon hozzá!