ZETApress

hírportál

Szív és lélek

A nyíregyházi nemzetközi Pszichiátriai Kongresszus utolsó szombati napján is érdekes témák kerültek megvitatásra. Bár sokan nem voltak, érdekes és különleges volt, hogy az előadók között helyet kaptak a pszichiátriai szakdolgozók, a betegszervezetek vezetői és újságírók ? tudtuk meg Szarvas Istvántól.

Megtudtuk, hogy a depresszió kialakulása mögött nagyon sokszor súlyos szívbetegség áll. Megoszlottak a vélemények az OPNI három éve történt bezárását követő teendőket illetően. A szakma egy része osztotta, más része viszont elutasította azt az okfejtést, hogy az utcára kerülő közveszélyes beteg emberek okozzák a tragikus kimenetelű erőszakos bűncselekményeket.

A betegszervezetek képviselői azt a nézetet képviselték, hogy nincs szükség az OPNI-hoz hasonlóra. Álláspontjuk szerint egy budapesti intézmény nem tudja megoldani annak a másfél millió embernek a problémáját akik valamilyen pszichiátriai betegségben szenvednek, szerintük ezek túlnyomó többsége nem agresszív. Ezeknek inkább nappali közösségi terápiákban gondolják a megoldást.

Mások arra mutattak rá, hogy a pszichiátriai elváltozások aktív szakaszában, amikor a beteg nem képes kontrolálni cselekedetét el kell zárni. A megye egyik vezető médiumának első embere megdöbbentő képet adott munkatársai állapotáról nagy részük nyugtatókkal él és sokuknak nincs párkapcsolatuk. Az egyik előadó korábban élt híres magyar és külföldi költök életét elemezve pszichiátriai problémákról számolt be.

Hozzászólásában Szarvas Itván elmondta, hogy Szócska Miklós szakállamtitkár kérdésére, hogy szükségesnek tartja egy OPNI-hoz hasonló intézmény létrehozását és az OPNI-nál korábban működött pszichiátriai betegek által készített művészi munkák látogatásának megoldását, igennel felelt. A konferencia utáni beszélgetésben Németh Attila az Országos Pszichiátriai Központ igazgatója elmondta, hogy szerinte létre kell hozni egy oktatási és kutatási feladatok ellátására egy központi bázist. Egyetértettek abban, hogy a szakállamtitkának nincs könnyű helyzete, ha mindenki kívánságának meg akar felelni.

Szóljon hozzá!