ZETApress

hírportál

Pszich-mancipáció Nyíregyházán

Az Országos Pszichiátriai Központ kezdeményezésében idén mától szombatig Nyíregyházán kerül megrendezésre a Nemzetközi Pszichiátriai Kongresszus. A konferencia jelszava ? pszich-mancipáció ? és főbb témakörei arra kívánnak rámutatni, hogy az egyenjogúság a pszichés problémákkal küzdőket és azok segítőit is ugyanúgy megilleti, mint a más terápiás területhez tartozó betegeket.

A mentális egészség világszerte ? és az Európai Unió által is deklaráltan ? a prioritások közé tartozik a holisztikus egészségszemlélet felfogásához híven. Ennek ellenére a gyakorlatban még ma is gyakran tapasztalható ? tisztelet a kivételnek ?, hogy amikor a pszichiátriai betegek szomatikus vagy szociális problémák révén kerülnek az ellátórendszerbe az azonos ellátási feltételek szempontjai nem teljesülnek számukra.

A Nemzetközi Pszichiátriai Kongresszus célja, hogy hangsúlyozza, a pszichiátriai betegeknek azonos ellátási feltételekkel kell bekerülniük az ellátórendszerbe és a mentális betegekkel dolgozó kollégáknak ne kelljen számos stigmával, előítélettel megküzdeniük munkájuk során. Ma, amikor egy új pszichiátriai országos intézet körvonalai, az ellátás korszerű szempontrendszerei ismét kirajzolódhatnak, egy sokkal szélesebb összefogás megteremtése szükséges a mentális egészségünk javítása érdekében.

A kongresszus Mit üzen a test által a lélek alcímmel arra hívja fel a figyelmet, hogy a pszich-mancipáció alapvető fontosságú a megújuló pszichiátriai ellátás szempontjából, valamint összetett együttgondolkodást és összefogást igénylő feladat.

Az esemény keretein belül a szervezők a kongresszus utolsó napján Civil Napot tartanak, melynek apropója az Öngyilkosság megelőzésének világnapja. Az esemény fókuszában az a sajnálatos tény áll, hogy évek óta nő a serdülőkori öngyilkosságok száma Magyarországon. A 2003 óta megtartott világnap célja, hogy elősegítse az öngyilkossággal kapcsolatos felvilágosítást, információt adjon, csökkentse a stigmatizációt, elősegítse annak megértését, hogy az öngyilkosság megelőzhető.

Az öngyilkosság világszerte a vezető halálokok között szerepel. A 25 év alatti fiatalok körében a három vezető halálozási ok egyike. Minden évben körülbelül egymillió ember hal meg öngyilkosság következtében, azaz két percenként meghal valaki. A WHO becslése szerint 2020-ra az öngyilkosság következtében bekövetkező halálesetek száma el fogja érni a másfélmilliót.

Hazánkban az öngyilkosságok száma 1988 óta folyamatosan csökken, azonban a serdülőkorban elkövetett öngyilkosságok aránya stagnál, míg a serdülőkori öngyilkossági kísérletek aránya növekszik. Világviszonylatban még mindig az évente legtöbb öngyilkosságot regisztráló tíz ország között van Magyarország.

A kezdeményezés keretében a szakértők igyekeznek segítséget nyújtani azoknak, akik ilyen jellegű problémával küzdenek. Az érdeklődőket folyamatos pszichológiai, pszichiátriai tanácsadással, kerekasztal beszélgetéssel várják a szervezők ? tudtuk meg Nagy Ákostól.

Szóljon hozzá!