ZETApress

hírportál

Finisben Az év praxisa

A mezőkövesdi ricsidoktor honlapjáról egy linkkel lehet belépni Az év praxisa pályázat honlapjára. Nem véletlen, hiszen ő is a jelöltek közé tartozik ? tudtuk meg a Pallasz Páholyban a délelőtti sajtótájékoztatón.

Utolsó negyedévéhez érkezett ugyanis Az év praxisa pályázat, melyet idén első alkalommal hirdetett meg az Országos Alapellátási Intézet. A háziorvos hosszú évtizedeken át teszi a dolgát, folyamatosan képezi magát, és még sincs szakmai előmeneteli lehetősége, bármilyen remek és nagy tudású sohasem lehet főorvos.

Ezen óhajt változtatni a címzetes főorvosi elismerés, melyet hagyományteremtő céllal első ízben idén áprilisban Tatabányán adtak át, a Semmelweis-napon pedig újabb 17 háziorvos részesült ebben a megtiszteltetésben ? valamint a márciusban meghirdetett Az év praxisa-pályázat. A díjra páciensek, önkormányzatok, tisztiorvosi szolgálatok, civil szervezetek, kórházi osztályok és szakorvosok javaslatait is várták-várják a szervezők. A díjat három orvos nyerheti el: azok az orvosok és nővérek kaphatják meg, akik szakértelmükkel és empátiájukkal egyaránt kivívják betegeik bizalmát, együttműködését.

Az eddig beérkezett pályázatokról tartott beszámolót Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója, a zsűri társelnöke, Füredi Gyula, az OALI főigazgató helyettese, valamint Macskássy Izolda festőművész a kilenctagú ? orvosokból, jeles közéleti személyiségekből álló: Hajnal Ferenc, Balogh Sándor, Farsang Csaba, Sirák András, Koltai Róbert, Lenkefi Ida, Macskássy Izolda, Zalatnai Brigitta, Szentgyörgyi Rómeó ? zsűri képviselője. Elmondták, hogy 59 pályázat érkezett, ebből 20 értékelhető pályázat, 39 egy-két mondatos, amelyekkel sajnos nem tudunk mit kezdeni.

Íme egy: Ebben a praxisban valóban minden a betegekért történik, megpróbálják a betegek igényeit maximálisan kielégíteni a mindennapi betegellátás tekintetében, valamint általában évente kétszer különféle szűrővizsgálatokat szerveznek, a város lakói igényeinek megfelelően. A doktornő, valamint az asszisztens is mind természetével és hivatástudatával, valamint szakmai ismereteivel a betegek érdekeit tartja szem előtt.

A honlapon is fenn van, hogy kérik a beküldő Brigittát ? és a többi pályázót is ?, hogy konkrét történeteket írjon, a praxis címével, az orvos és munkatársa nevével, és persze elérhetőségével, azaz leginkább e-mail címével, hogy a történet közléséhez megszerezhessük háziorvosa hozzájárulását.

Érdekes módon háziorvosok is pályáztak, így akadt, aki saját blogját népszerűsítette. Ezek szintén értékelhetetlen pályázatok. Ezúton is kérik az érintetteket, ne pályázzanak, hiszen a kiírás értelmében ők nem javasolhatják saját magukat, hanem betegeik, az önkormányzat, a tisztiorvosi szolgálat, a kórház, vagy éppen egy civil szervezet teheti meg ezt.

Számos vidéki történet érkezett Kaposvárról, Szegedről, Nagyrécséről, Győrből, Tapolcáról, Mezőkövesdről. Akad olyan orvos, akit négyen is ajánlottak, egyikük éppen a tisztiorvos. A vesemedence gyulladásban szenvedő kismamától a kaposvári Éva doktornőn át ? aki az agyhártyagyulladás maradványaival küszködő nagyfiút kezeli ? a 82 éves nagymamát szeretettel gyógyító orvoson keresztül ? aki még a családtagoknak is elmondja, hogy milyen aranyos a néni ? a transzplantáción átesett betegig ? akibe a háziorvos önt lelket ? számos szép és emberi történetet olvashat a zsűri.

Szerepel a történetek között két életmentés is, a szétrobbant lépű fiatalemberé, akinél a gyors és pontos diagnózis jelentette az újjászületést, valamint a rossz EKG- t produkáló betegé. Az ő egyébként halk szavú doktornője azonnal felemelte a hangját, amikor kiderült, hogy nem eset kocsit akarnak küldeni a mentők.

Úgy tűnik a betegek a szakmai tudás mellett a jó szót, a türelmet, a mosolyt és az empátiát díjazzák. Olvasható olyan vélemény is, miszerint a jó háziorvosnak nem öt percet, hanem hosszú időt kell eltölteni páciensével, ahhoz, hogy adekvát módon diagnosztizálhassa betegségét. A nővérkék szerepe sem elhanyagolható, az egyik pályázó éppen azt emeli ki, hogy milyen sikeres annak a praxisnak a működése, ahol ápolónő mellé egy másik ? egészségtan tanári diplomával is rendelkező ? ápolónőt alkalmazott a háziorvos. Számos beteget ő beszél rá az életmódváltásra és a különböző szűrővizsgálatokra, így derült ki a beküldő diabétesze is.

Az elkövetkező negyedévben a zsűri szeretné megsokszorozni a beérkező pályázatokat, ehhez kéri a média munkatársainak segítségét. A történeteket, jelöléseket november 30-ig levélben az Országos Alapellátási Intézet postacímére: 1426 Budapest Pf: 155, vagy emailben lehet beküldeni. A három gépelt oldalnál nem hosszabb történeteket a honlapon teszik közzé, majd a zsűri által kiválasztott legjobbakra az olvasók szavazhatnak december 6-tól 16-ig. A szavazatai alapján a legmagasabb pontszámot elérő három történet orvos-nővér főszereplője kapja Az év praxisa-pályázat OALI díját Macskássy Izolda gyönyörű festményeivel együtt.

Szóljon hozzá!