ZETApress

hírportál

A rák már nem halálos kór

A Béres Egészség Hungarikum Index reprezentatív felmérése szerint a megkérdezettek, azaz a magyar lakosság 41 %-a még sosem volt rákszűrésen, 26 %-uk pedig még tippelni sem tudott, amikor arra a kérdésre kellett volna válaszolnia, mi okozza a daganatos megbetegedéseket. A rák az egyik leggyakoribb halálok hazánkban ? viszont ha időben felismerik, nagyon nagy százalékban gyógyítható, úgy tűnik, mi mégis inkább a homokba dugjuk a fejünket félelmünkben.

A rák ma már nem halálos kór ? pontosabb, ha krónikus betegségnek nevezzük, hiszen a korai felismerés mellett jól gyógyítható, ám folyamatos kezelést, gondozást igényel. Az emberek fejében azonban a daganatos megbetegedések még mindig stigmák, és sokak számára a szűrővizsgálat nem a megelőzés lehetőségét jelenti, sokkal inkább egy lehetőséget arra, hogy kiderülhet valami, amitől rettegni kell.

A Béres Egészség Hungarikum Index felmérésében megkérdezettek 41%-a még sohasem volt rákszűrésen. A szám döbbenetes, de magyarázat a daganatos betegségek nagyszámú előfordulására hazánkban. Az alacsony részvétel oka pedig talán a rossz kommunikáció. A nők körében például országosan 40%-os a részvételi arány az emlő-, illetve a méhnyakrák-szűréseken, de mindkét betegség megelőzéséért évek óta, hírességek szerepvállalásával határozott és hangos kampány zajlik. A prosztata-, a szájüreg- vagy a végbélrák szűrése eddig háttérbe szorult, nem is nagyon beszéltünk róluk, pedig egy férfinak ugyanolyan gondot kéne fordítania húszas éveiben a heréi, ötvenes éveitől a prosztatája rendszeres vizsgálatára, mint egy nőnek a melle vagy a méhe egészségére.

Ne bújjunk el a rák elől, hanem előzzük meg!

A felvilágosító- és szűrőprogramokban, például a Nemzeti Rákellenes Programban dolgozók folyamatosan azért küzdenek, hogy az általános onkológiai éberség ne csak a szak- és háziorvosok, de a civilek fejében is ott munkáljon. Ehhez természetesen folyamatos felvilágosító, megelőző akciók kellenek már az iskolában kezdve, a különböző célcsoportokhoz személyesen szólva, megtalálva a megfelelő, megérintő hangot. És hogy milyen apróságokon múlik mindez? Jó példa erre, hogy amikor a szűrésre szóló meghívót behívóként nevezték a háziorvosok, az érintettek nagy része mereven elutasította, hogy megjelenjen. Amikor viszont meghívót kaptak, személyes megszólítással, és néhány kedves szóval, aláírással a végén, szívesen elmentek, hiszen őket meginvitálta az orvosuk.

A különböző korosztályokhoz a saját nyelvükön kellene szólni, a legjobb, ha egy közülük való mesél mondjuk, a tartósítószerben és cukorban gazdag élelmiszerek rákkeltő hatásairól, vagy a tapintásos herevizsgálat fontosságáról, hiszen a megnagyobbodás vagy duzzanat betegség jele lehet, amit időben észre kell venni, de ha erről senki nem beszél, honnan tudhatnánk! Azt is érdemes tudatosítanunk magunkban, hogy egy fogorvosi vizsgálat során lényeges rákérdeznünk a szájüregünk, a szájnyálkahártyánk általános állapotára, ne csak arra az egy lyukas fogra koncentráljunk, ami miatt elmentünk az orvoshoz. Igaz, hogy a szakorvosnak kéne észrevennie és azonnal jeleznie, ha felüti a fejét egy rákmegelőző állapot, de merjünk mi is felszólalni az egészségünk érdekében.

A daganatos betegségek vélt okai között a helytelen, egészségtelen táplálkozást spontán módon csupán a megkérdezettek 15,5%-a említette. Csak a felmérésben résztvevők kb. fele, 49%-a értett egyet azzal, hogy a daganatos betegségek egy része helyes táplálkozással megelőzhető lenne. Ezzel szemben talán megdöbbentő, de tény, hogy az Európai Unió országaiban a daganatos betegségek 30-40%-a a helyes táplálkozással megelőzhető lenne. Az elhízással kapcsolatban számos betegség alakulhat ki ? erről részletesebben egy korábbi cikkünkben olvashatnak oldalukon ?, és az elhízott gyerekeknek később jóval több egészségügyi problémával kell megküzdeniük.

A megelőzés első lépése lehetne az iskolai büfék kínálatának kontrollálása. Ha cukros, zsíros ételeket, cukrozott üdítőitalokat nem engedünk be az épületbe, akkor a szülői vigyázó szem alól kikerült fiataloknak esélyük sincs megvásárolni ezeket. Ha iskolai vetélkedőket ? Ki tud többet az egészséges táplálkozásról? ? vezetünk be, ha inspiráló jutalmazási rendszer épül ki ? A legtöbbet sportoló, kiránduló osztály ?, máris játékosan elsajátítható egy életre szóló lecke.

A szülők és a családorvos felelőssége is elvitathatatlan. Ha egy anyukával vagy apukával lehet beszélni a megfelelő tisztálkodásról, a testünk működéséről, az már fél siker. Tanuljunk meg szervezetünk jelzéseiből olvasni! Ha valahol duzzadt, gyulladt, fáj, a megszokottól eltérő reakciókat produkál, forduljunk orvoshoz mihamarabb, illetve sajátítsuk el az önvizsgálat eszközeit. Merjünk prüdéria nélkül beszélni a testünkben zajló folyamatokról, a szexuális szokásainkról, és azokról, amelyek betegséget okozhatnak. Meglepő például, hogy mára az AIDS-től való félelem gátja szinte megszűnni látszik.

Tegyünk lelki egészségünkért is!

Az erős immunrendszer a békés psziché és a karbantartott test ajándéka. A megfelelő táplálkozás és mozgás mellett oda kell figyelnünk lelki egészségünkre is. Jó lenne, ha hazánkban is bekövetkezne az a gondolkodásmódbeli váltás, aminek következtében nem lesz kellemetlen pszichológussal, pszichiáterrel, mentálhigiéniés szakemberrel konzultálni egy élethelyzeti válság idején. Külföldön ez teljesen elfogadott, nálunk ellenben a ?nem vagyok én őrült?, illetve a ?miben tudna segíteni egy idegen? felkiáltás az általános reakció ebben a kérdésben. A legnehezebb, hogy bevalljuk önmagunknak: nem találjuk a megoldást, segítségre szorulunk. Viszont, ha megtaláljuk ? akár szakértő bevonásával ? személyiségünkben fejlődünk, szert teszünk egy megoldási mintára, és a probléma nem ?rág belülről?, nem okoz majd feszültséget legközelebb.

Érdekes adatok a felmérésből

A tumoros betegségeket csupán a megkérdezettek negyede, 25%-a említette spontán módon, mint az egyik leggyakoribb, a táplálkozással összefüggő magyar betegséget. A megkérdezettek közel harmada, 29%-a az öröklött géneket, hajlamot tekintette a daganatos betegségek fő okának, 17%-a dohányzást, 2%-a mozgásszegény életmódot.

Táplálkozással a rák ellen, de hogyan?

A paradicsom fogyasztását a kutatók bármilyen formában és mennyiségben ajánlják, mivel karotinoid tartalma miatt antioxidáns- és szabadgyök-lekötő hatással bír, ugyanakkor értékes C-vitamin-forrás. A brokkoliban található fitokemikália gátat szab a rákos sejtek burjánzásnak. Az olajos magvakban található savak olyan folyamatot indítanak el a szervezetben, amelynek eredményeképpen a rákos sejtek önmagukat pusztítják el. Rákellenes hatást kiváltó ital a zöld tea: polyfenolokat, fitokemikáliákat tartalmaz és közel százszor annyi antioxidánst, mint a C-vitamin.

Tisztító, immunrendszer-erősítő, rákmegelőző étek a káposzta. Tisztítja a gyomor nyálkahártyáját és a béltraktust, ezért a fekélybetegek számára ajánlott a fogyasztása. A káposztában számos, a test védekező rendszerét támogató anyagot találtak, de kiderült az is, hogy megakadályozza a korai öregedést, erősíti az érfalakat, és epekőképződés-ellenes hatása van. A tejsavas erjesztésű savanyú káposzta gyógyítólag hat az elsavasodott vérrel kapcsolatba hozható betegségekre, mint például a reuma vagy a rák. A Béres Egészség Hungarikum Program daganatos betegségekkel foglalkozó témájának szakértője Dr. Dank Magdolna osztályvezető egyetemi docens, SOTE Onkoterápiás Klinika.

Szóljon hozzá!