ZETApress

hírportál

Otthonszülésről a szállodában

Az elmúlt időszak sajnálatos eseményei újult erővel hozták felszínre az otthonszülés problémakörét. A témáról korábban mi is írtunk. A kórházon kívüli szülésre egyértelműen látható igény van, azonban egyáltalán nincsenek meghatározva az otthonszülés feltételei. E kérdéskör áttekintésére vállalkozott Kórházon Kívüli Szülés Lehetőségei Szimpózium a Hotel Héliában.

Az otthonszülés egyébként is a nőgyógyászi szakma egyik legvitatottabb kérdése az elmúlt tíz évben. Mára egyértelműen láthatóvá vált, hogy a kórházon kívüli szülésre határozott igény van, a szülő nők egy része szívesen élne-e lehetőséggel. Magyarországon az otthonszülésnek van már hagyománya, azonban egyáltalán nincsenek meghatározva az otthonszülés feltételei.

Márpedig a kórházon kívüli szülés veszélyeit csak a feltételek és lehetőségek egyértelmű meghatározásával lehet csökkenteni, ezért döntött a Fővárosi Önkormányzat Péterffy Sándor Utcai Kórház-rendelőintézet, a Fővárosi Önkormányzat Szent Imre Kórház, a Fővárosi Önkormányzat Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, hogy egy közös szervezésű szakmai rendezvényen foglalakoznak a témával.

Érdemes végiggondolni ? természetesen a részletes szakmai szabályozásnak nem elébe vágva ?, hogy mik lehetnek azok a sarkalatos témakörök, amiket a feltételrendszer kialakítása során feltétlenül érinteni kell. Az egyik legalapvetőbb dolog a kórházon kívüli szülésre alkalmas hölgyek kijelölése. Be kell látni, hogy nem minden szülő nő esetében lesz lehetőség az otthonszülésre, vannak olyan esetek ? pl.: a magzat rendellenes elhelyezkedése (farfekvés), ikerterhesség, korábban a méhen végzett műtét, téraránytalanság (nagy magzat egy kis termetű szülő nőnél) ?, amik automatikusan kizárják az érintetteket e lehetőségből. Mindemellett fontos észrevenni, hogy ezek a feltételek a szülő nők csak egy kis részét érintik.

A második fontos dolog egy megfelelően felkészült és elérhető háttérkórház rendelkezésre állása. Háttérkórház olyan fekvőbeteg ellátással foglakozó intézmény lehet, aki önkéntesen vállalja e kötelezettséget, megfelelő technikai felkészültséggel és személyzettel rendelkezik (például van szülészeti osztálya) és a tevékenységhez szükséges folyamatos rendelkezésre állást vállalni tudja, hiszen egy szülés bármikor megindulhat. A megfelelő elérhetőség azért központi kérdés, mivel a szülés során felmerülő bármilyen probléma esetén nagyon rövid idő alatt kell segítséget nyújtani. Ennek érdekében várhatón meghatározzák majd azt a maximális távolságot (időben vagy távolságban), amin belül a háttérkórháznak elérhetőnek kell lennie, illetve vizsgálják majd, hogy a beszállításhoz szükséges mentőszolgálat is elérhető-e az adott helyen.

Otthonszülést csak az arra felkészült szakemberek vezethetnek le. Otthonszülés levezetésére csak olyan orvosok és szülésznők vállalakozzanak, akik szakmailag felkészültek és képesek csapatban dolgozni. A szakmai felkészültség szerepe elsősorban az, hogy egy esetlegesen bekövetkező problémát kellő időben felismerjenek, így ? ha szükséges ? időben tudjanak (például kórházi) segítséget igénybe venni.

A Kórházon Kívüli Szülés Lehetőségei Szimpózium során külföldi előadók számoltak be a nemzetközi tapasztalatokról és gyakorlatról. A Hollandiából érkezett előadó arról számolt be, hogy náluk a szülések közel 30 százaléka otthoni körülmények között zajlik le, és az egészségbiztosító a kialakított feltételrendszernek megfelelő nőket kifejezetten bátorítja a lehetőség kihasználására. Ez elsőre kicsit furán hangzik, pedig az ok rendkívül egyszerű: a megfelelő feltételek és körülmények között jól levezett otthonszülés lényegesen kisebb kiadással jár a társadalombiztosítási kassza számára.

A magyar származású svájci szülészprofesszor egy érdekes, Svájcban használt köztesmegoldást mutat be. Ennek lényege, hogy a nőgyógyász rendelője mellett van egy szülészeti rendelő is ? ami sokkal inkább egy hotelszobához hasonlít, mint egy orvosi helységre ?, ahol a szülések nem klasszikus kórházi körülmények között, de mégis kvázi az ellátórendszeren belül történnek.

Visszakanyarodva a magyar példákhoz a szimpóziumon bemutattak egy olyan, szintén az otthonszüléshez szükséges ? egyelőre még csak Fővárosi Önkormányzat Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórházában meglévő ? szakmai kezdeményezést, aminek során a megfelelően felkészített szülésznők kórházi körülmények között, de önállóan (közvetlen orvosi részvétel nélkül) vezetnek le szüléseket.

További magyar jellegzetesség a császármetszések nemzetközi összehasonlításban is magas aránya, aminek egyik feltehető oka a felkért szülések (azaz amikor a nő egy bizonyos kiválasztott orvosnál szül) több mint 90 százalékos aránya. A nemzetközi tapasztalatok szerint felkért szüléseknél előfordulhat, hogy a szülések megindulás miatt az adott orvosnál túlterheltség alakul ki, ami miatt adott esetben hamarabb dönt az orvos a szülés könnyebben és gyorsabb lefolyását jelentő műtéti befejezése mellett.

A skandináv országokban például gyakorlatilag ismeretlen a felkért szülés fogalma, minden szülést az éppen ügyletes orvos vezet le. Németországban miközben az orvosválasztás és a terhes-gondozás hasonló rendszerben történik mint nálunk, a szülés levezetése a kórház ügyeletes orvosa által történik, aki azonban azonnali részletes tájékoztatást kap (pl. telefonon) a gondozó orvostól és a finanszírozást is a gondozó orvos kapja! Az előadásokat kerek-asztal megbeszélés követte az előadók részvételével, ahol a résztvevők is kérdeztek és a felvetett témákban elmondhatták véleményüket.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Civilek a szabad szülésért

Szóljon hozzá!