ZETApress

hírportál

Online felmérés a potenciazavarról

A magyar társadalom többsége tisztában van azzal, hogy a merevedési zavarok kezelhetőek, és orvosi segítséggel legyőzhető a probléma, mégis kevesen fordulnak orvoshoz, derül ki az Origó Egészség online felméréséből. Akik még nem voltak ilyen helyzetben, azok közül a legtöbben úgy vélik, hogy egy esetleges merevedési zavar esetén partnerükkel megbeszélnék a problémát, és orvoshoz fordulnának. Ezzel szemben az érintettek kevesebb, mint egyharmada fordul orvoshoz. A kutatás egyik legérdekesebb vonatkozása az volt, hogy a válaszok fényében az öt évnél hosszabb kapcsolatban élők esetén a potenciazavar megjelenése elérte a 80 százalékot.

Az online kérdőívet önkéntesen tölthették ki a honlap látogatói. A válaszadók magas száma (1200 fő) miatt az eredmények alkalmasak arra, hogy a magyar lakosság általános attitűdjeit és vélekedését tükrözzék. A válaszadók között lényegesen több a férfi, hiszen ők közvetlenül érintettek a kérdésben. A válaszadók közel fele (42%-a) a 45 évnél idősebb korosztályból került ki. A korosztály aktivitása azért meglepő, mert a 45 évnél idősebbekre még nem jellemző az internet aktív használata. Ebből arra következtethetünk, hogy ezt a korosztályt érdekli és érinti leginkább a potenciazavar problémája, és a modern technikai eszközöket is igénybe veszik, hogy tájékozódjanak, információkat szerezzenek. A válaszadók lényeges része (60 %) több mint ötéve él párkapcsolatban, és a válaszadók 74,5%-a számolt be arról, hogy saját életében találkozott már a potenciazavarral.

A párkapcsolat hosszúsága és a potenciazavar

Ha összevetjük a potenciazavarban érintettek és a problémát csak hírből ismerők csoportját, akkor megállapítható, hogy a kapcsolat hosszúságának növekedésével egyenes arányban nő a merevedési zavart tapasztalók aránya is. Miközben a fél évnél rövidebb ideje kapcsolatban élők közül csak 68,4 % számol be arról, hogy a potenciazavar okozott már életében gondot, addig az 5 évnél hosszabb ideje kapcsolatban élők között a zavarban érintettek aránya megközelíti a 80%-ot.

Orvoshoz fordulás

Érdemes összevetni a vélekedést és a valóságot. Azok, akik nem találkoztak még a potenciazavar problémájával, azok jelentős többsége (84,9%-a) úgy véli, ha ez előfordulna velük, orvosi segítséget kérnének, illetve ezt tanácsolnák partnerüknek. Ezzel szemben azoknak, akik közvetve, vagy közvetlenül érintettek a problémában, kevesebb mint egyharmada (31%-a) fordult orvoshoz. A jelentős eltérést az magyarázhatja, hogy a sokrétű tájékoztatás és a hatékony kommunikáció eredményeként a magyar társadalom többsége tisztában van azzal, hogy a merevedési zavarok kezelhetőek és orvosi segítséggel legyőzhető a probléma.

Ugyanakkor, az érintettek szégyenérzete, illetve a probléma súlyának alulértékelése még mindig győzedelmeskedik az esetek kétharmadában. Az interneten fellelhető anonim tanácsadás és információszolgáltatás sok férfi számára adhat bátorítást, hogy orvosi segítséghez forduljon. Ma már Interneten és telefonon is diszkréten kaphatnak tájékoztatást a potenciazavar kezelésének hatékony lehetőségeiről.

A hosszútávú kapcsolatokban törvényszerű a merevedési zavar?

A válaszokból jól látszik, hogy a közvélekedés az urológusokat látja leginkább kompetensnek a merevedési zavarok kérdésében, akár érintett, akár nem. A potenciazavarban érintettek közül az orvoshoz fordulók több mint fele ezt a szakrendelést kereste fel. A háziorvosok szerepelnek a második helyen mindkét csoportnál, jelentős különbség van azonban a pszichoterápia szerepének megítélésében. A legismertebb terápiás módszer a válaszadók között a gyógyszeres megoldás és a párterápia. Az alternatív megoldások kevésbé ismertek.

A merevedési zavar okairól

A potenciazavarban érintett válaszadók több mint egyharmada véli úgy, hogy a sok stressz az egyik oka a probléma kialakulásának. Hasonló arányban tartják felelősnek a fizikai okokat. A csoport egynegyede említi a túlhajszoltságot és a túlzott elvárásokat is. Emellett számos orvosi okot is említettek, mások az alkohol, illetve a kor számlájára írják a merevedési zavar kialakulását. A nők szerint a stressz mellett a túlhajszoltság a leggyakrabban megjelölt potenciazavart kiváltó tényező, a fizikai okokat csak az ötödik helyre sorolták.

A potenciazavar megjelenése a kapcsolatokban

Arra is rákérdezett a kutatás, hogy megbeszélték/megbeszélnék-e a felmerülő potenciazavart a partnerükkel. A válaszadók közel egyötöde véli úgy, hogy a potenciazavar az érintett férfi problémája, neki kell ezt egyedül megoldania, az érintettek egynegyede vallja ugyanezt. Az érintett csoportba tartozó válaszadók többsége (64,9%) úgy véli, hogy a partner nagymértékben tud segíteni, és csupán egynegyedük véli, hogy csak kis mértékben lehet hatékony a partner segítsége. A nem érintettek csoportja a partner segítő szerepét jelentősen nagyobbnak értékeli (87%). A többség természetesen a pár közös ügyének tekinti a probléma megoldását, megpróbálták megbeszélni, de a megoldáshoz nem kerültek közel. ami érthető, hisz a partnerrel való megbeszélés önmagában nem elégséges a merevedési zavar megoldásához.

A potenciazavar hatása a párkapcsolatokra

Az érintettek közül sokan (19,8%-uk) számolnak be arról, hogy a párkapcsolat férfi tagja a merevedési zavar miatt gátlásossá vált, és ez negatív hatással volt viszonyukra. Közel ugyanannyian számoltak be a kapcsolat elmélyüléséről a zavar után, mint ahányan a viszony megromlásáról. Szintén sokan, az érintettek több mint egynegyede (34,1%) nyilatkozott úgy, hogy nem változtatta meg partnerkapcsolatát a merevedési zavar. Sokan tehát együtt élnek a merevedési zavarral, holott a párkapcsolat fontos része az örömteli szexuális élet, mely a zavar kezelésével újra természetessé válhatna.

Megdöbbentően kevesen (az érintettek 6,8%-a) számolnak be arról, hogy problémájukat orvosi segítséggel oldották meg, ezért nem gyakorolt hatást a kapcsolatukra a potenciazavar. Azok, akik még nem voltak ilyen helyzetben, azok közül a legtöbben (42,8%) úgy vélik, hogy egy esetleges merevedési zavar esetén partnerükkel megbeszélnék a problémát és orvoshoz fordulnának. Közel egyharmaduk azt is feltételezi, hogy a potenciazavarral küzdő férfiben kialakuló gátlások megrontanák a viszonyt.

A kérdőív eredménye szerint, mint sok pszichés probléma esetében, a potenciazavarnál is elmondható, hogy az emberek többsége tudja, mi a helyes út, illetve a lehetséges megoldás, de nem teszi meg a megfelelő lépéseket. Meglepő eredmény, hogy a potenciazavart már megtapasztalt válaszadók több mint egynegyede azt állítja, hogy párkapcsolatára nem volt hatással a zavar megjelenése, derül ki a felmérésből.

Szóljon hozzá!