ZETApress

hírportál

Egy hét ? egy célérték

A magasvérnyomás-betegség elleni küzdelem ősszel egy tavaly már nagy sikert arató, különleges, koncentrált programmal folytatódik, az úgynevezett Hipertónia Héttel. Az egyhetes, felvilágosító kampánnyal október 8-a és 14-e között számos rendezvénnyel hívják fel a figyelmet a magasvérnyomás-betegségre országszerte. A kezdeményezés fő célja, hogy a koncentrált figyelemfelkeltés hatására az érintettek egy héten keresztül ? majd természetesen ezt követően is ? folyamatosan törődjenek a magasvérnyomás-betegséggel, annak kezelésével és megelőzésével.

Minden nap mérjék vérnyomásukat, és kezelőorvosukkal együttműködve érjék el és hosszú távon is tartsák meg a 140/90 Hgmm-es cél-vérnyomásértéket. A kezdeményezés idei aktuális célja, hogy a felhívja a figyelmet a magasvérnyomás-betegség és a már meglévő vagy kialakuló cukorbetegség témakörére.

Az elmúlt évek során sokféle formában és módon dolgoztak a Programban résztvevők azért, hogy minél több magas vérnyomásban szenvedő beteg érje el és tartsa meg hosszú távon is a célvérnyomás értéket. Az Éljen 140/90 alatt! ? program során eddig elért eredmények felmérése érdekében a Magyar Hypertonia Társaság újabb felmérést készített 2007-ben. Az idei felmérés rámutatott, hogy a hipertónia leggyakoribb kórelőzménye és társbetegsége a cukorbetegség. Szintén a 2007-es adatokból tudjuk, hogy az emelkedett vagy már kórós vércukorértékkel rendelkezők az átlagnál is jelentősen kisebb arányban érik el a célvérnyomás értéket. Az adatok alapján különösen a cukorbetegség előszobájában tartózkodók (prediabétesz) nem részesülnek megfelelő kezelésben.

Hipertónia Hét október 8-tól 14-ig

A nemzetközi adatok és tapasztalatok szerint, ha a magas vérnyomáshoz cukorbetegség ? főleg ha az fel nem ismert ? társul, a betegeknél háromszor akkora a szív- és érrendszeri szövődmények kockázata, mint a diabétesz semmilyen formájában nem érintett betegeknél. Így tehát a célvérnyomás érték elérése és megtartása mellett feltétlenül érdemes a cukorbetegség, vagy annak előszobáját jelentő állapotok megelőzésére is hangsúlyt helyezni. Természetesen az orvos megfelelő terápiavezetése mellett ennek elengedhetetlen része az elhízás elleni küzdelem is.

Hipertónia Hét során október 8-a és 14-e között minden nap más-más városban hallhatnak előadásokat az érdeklődők a magas vérnyomásról, a szövődményekről, a megelőzéséről és az elérhető kezelési módokról egyaránt. A hasznos életmód tanácsok mellett a rendezvénysorozaton vérnyomás, koleszterinszint-, has körfogat- és testsúly-mérésekkel, valamint szív- és érrendszeri rizikófelméréssel is várják az érdeklődőket. Az egészségügyi vizsgálatok térítésmentesen vehetők igénybe.

Az eseménysorozatot egy SMS kampány egészíti ki. A Hipertónia Héten arra kérik az érdeklődőket, hogy minden nap mérjék vérnyomásukat, és a mért értéket küldjék be naponta a 06-20-20-140-90 alapdíjas SMS számra. A beküldők között három vérnyomásmérő-készülék és ötven 140/90 póló kerül kisorsolásra a Magyar Hypertonia Társaság jóvoltából. Az Éljen 140/90 Hgmm alatt! ? programmal és a Hipertónia Héttel kapcsolatban további információk kérhetők az ingyenesen hívható 06-80-203-523-as telefonszámon, vagy honlapjukon elolvashatók.

A Magyar Hypertonia Társaság

A Magyar Hypertonia Társaság (MHT) olyan orvosokat tömörítő szakmai társulás, akik a magyar lakosság mintegy negyedét érintő népbetegséggel, a magasvérnyomás-betegséggel és annak valamely határterületén működő, illetve azokhoz kapcsolódó tudományágakkal foglalkoznak. A társaság 1993-ban alakult, feladata a magas vérnyomás (orvosi szaknyelven hipertónia/hypertonia) területén végzett szakmai és tudományos munka koordinációja és ösztönzése mellett az európai, valamint a világ többi részére kiterjedő nemzetközi kapcsolatok fejlesztése is.

Szóljon hozzá!