ZETApress

hírportál

Szemkontaktus

Lélegző szemek. Elsőre furcsán hangzik, pedig szemünk, a működéséhez szükséges oxigén egy részét közvetlenül a levegőből veszi fel, feltéve, hogy nem zárjuk el előle a levegő útját. Többek között erre is felhívja a figyelmet az a felvilágosító kampány, amelynek során 11 hazai nagyvárosban végeznek szakemberek ingyenes látásvizsgálatot, kontaktlencse illesztést és szemészeti tanácsadást a lakosság részére. Az esemény budapesti helyszínén, a Westend City Center földszint bejáratánál holnap 10 és 18 óra között várják az érdeklődőket, tudtuk meg Sajtóközleményükből.

A külvilágból érkező információk jelentős része a szemünkön keresztül érkezik az agyunkba, azonban szemünk nem csak képeket ?vesz föl? a nagyvilágból, hiszen a szaruhártya az oxigén nagy részét közvetlenül a levegőből veszi föl. A szemünk tehát ?lélegzik?, így ha elzárják a levegő elől, annak káros következményei lehetnek.

Mi lehet az, ami elzárja a szembe jutó oxigén útját? Ilyen például a saját szemhéjunk, amikor lecsukjuk alvás közben, vagy egy kontaklencse. Mint azt kutatási eredmények is igazolják, a hagyományos kontaklencsét viselőknek több mint a felét érinti a szem oxigénhiányos állapotának legalább egy tünete. Ilyen lehet a szemvörösödés, napvégi kényelmetlenség, idegentest érzet, szárazságérzet, vagy a megrövidült kontaktlencse viseleti idő. E kellemetlen tünetek mellett a szem oxigénhiánya hosszú távon olyan súlyosabb probléma kialakulásához is vezethet, mint például a szaruhártya ereződése. Nem véletlen, hogy a kezdeményezés célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az éleslátás fontosságára, és a szemészeti problémák megelőzésére, kezelésére.

A felvilágosító kampányban a Vakok és Gyengén Látók Egyesületének helyi szervezeteivel együttműködésben összesen 11 hazai nagyvárosban végeznek ingyenes látásvizsgálatot, kontaktlencse illesztést és szemészeti tanácsadást a lakosság részére. Az ingyenes vizsgálat helyszíne egy kifejezetten erre a célra épített különleges kamion, felszerelve a megfelelő látásvizsgálati eszközökkel. A vizsgálatokat szemész szakorvos és optometrista képzettségű szakemberek végzik, majd a kapott eredmények alapján tanácsokat adnak az érdeklődőknek.

A helyszínen a kérdőíves kikérdezését ? a családi, örökletes szembetegségekről ? követően a szakszemélyzet elvégzi a jelentkező esetleges látási hibájának (pl.: rövidlátás) felmérését. Amennyiben szükséges, a hibát korrekcióval ellensúlyozzák (megállapítják hány dioptriás a látáshiba) valamint egy réslámpa segítségével ellenőrzik a szem elülső rétegeinek épségét. Ezt követően az úgy nevezett Schirmer teszt segítségével ellenőrzik a könny mennyiségét. Bármely rendellenesség észlelése estén a pácienst olyan helyre irányítják, ahol annak teljes kivizsgálása megtörténhet. Az érdeklődők a kontaktlencsével, annak használatával és ápolásával kapcsolatos tudnivalókat, valamint a lencsék felhelyezését és levételét képzett személyzettől sajátíthatják el.

A szemészeti szűrőkamion eddig Szombathely, Kaposvár, Székesfehérvár és Pécs városaiban már több száz érdeklődőnek segített. A további helyszínek és időpontok: Kecskemét: október 1-eje, Szeged: 2-a, Debrecen: 4-e, Miskolc: 5-e, Nyíregyháza: 6-a és Győr: október 7-e.

Szóljon hozzá!