ZETApress

hírportál

Mellrák ellen küzdők Budapesten

A Susan G. Komen for the Cure alapítvány meghívására több mint harminc ország emlőrák ellen küzdő betegszervezetei találkoznak. Szeptember utolsó hétvégéjén a világ minden tájáról Budapestre látogatnak a mellrák ellen küzdő civil szervezetek képviselői, hogy részt vegyenek az Egy megtartott ígéret című Világtalálkozón. A konferenciát a világ legnagyobb emlőrák ellen küzdő alapítványa, a Susan G. Komen for the Cure rendezi meg, amelyet az USA korábbi budapesti nagykövete – Nancy G. Brinker ? alapított 25 évvel ezelőtt mellrákban elhunyt nővére emlékére. A történelem során most találkoznak először ilyen széles körben az emlőrákkal foglalkozó betegszervezetek.

A szeptember 29-30-i Világtalálkozó résztvevői a mellrák elleni küzdelemben elért eredményeik és az ügy iránti személyes elkötelezettségük alapján kaptak meghívást. Ezek a betegszervezetek saját közösségükben azért küzdenek, hogy a mellrákban szenvedők terheit enyhítsék: felvilágosító munkát végeznek, igyekeznek megváltoztatni a betegségről kialakult előítéleteket, adományokat gyűjtenek, és lelki segélyt nyújtanak a rászorulóknak.

A budapesti Világtalálkozó célja az, hogy a különböző szakmai és kulturális háttérrel, eltérő tapasztalatokkal rendelkező küldöttek megosszák egymással tapasztalataikat és munkamódszereiket, beszámoljanak arról, hogy miként végzik felvilágosító munkájukat saját közösségükben, hogyan ösztönzik a nőket a mellrák korai felismerését lehetővé tevő szűrővizsgálatokon való részvételre, és hogyan ismertetik meg őket a különböző kezelési lehetőségekkel. A legtöbb országban a mellrák tabu téma, ezért a résztvevők szándéka elérni azt, hogy minél kevesebb emlőrákkal diagnosztizált nő szégyellje betegségét. A képviselők a program során közösen dolgozzák ki azokat az irányelveket, amelyek segítségével világszerte valódi változásokat érhetnek el.

Nemzetközi összefogás

A világon évente több mint egymillió nőnél állapítanak meg emlőrákot. Az idejében diagnosztizált mellrák azonban ma már gyógyítható, állítja Nancy G. Brinker, a Komen alapítója, az Egyesült Államok korábbi magyarországi nagykövetasszonya. Sosem volt nagyobb igény arra, hogy az emlőrákban szenvedő nők ? faji, nemzetiségi vagy anyagi- és szociális státuszbeli megkülönböztetés nélkül ? mindenütt ugyanolyan eséllyel győzhessék le ezt a betegséget. Itt Budapesten szervezzük meg az első olyan Világtalálkozót, ahol a világ civil szervezetei a saját közösségükben jól működő módszereiket osztják meg egymással. Ez a nemzetközivé válás óriási mérföldkőnek számít a mellrák elleni küzdelemben. Hiszem, hogy ha összefogunk életeket menthetünk, és örökre legyőzhetjük ezt a szörnyű betegséget.

Magyar résztvevők

A Világtalálkozó küldöttei öt kontinens több mint harminc országából érkeznek Budapestre. Magyarországot Gyenei Melinda, a Rákbetegek Országos Szövetségének vezetőségi tagja, valamint az Europa Donna – az európai mellrák betegek koalíciója – nemzeti képviselője, Somogyi Gyöngyi, A rák ellen az emberért, a holnapért Társadalmi Alapítvány dietetikus munkatársa, Strommer Szilvia, a Magyar Rákellenes Liga Önkéntes szolgálatának vezetője, valamint Körtvélyes Éva, Az Egészség Hídja Összefogás Egyesület elnöke képviseli.

Magyarországon a megelőzési programok szépen haladnak, azonban a mellrák elleni küzdelemnek és a rehabilitációnak még nincs elegendő politikai és társadalmi támogatottsága, pedig alig van olyan magyar család, akit ne érintene a rákbetegség. A magyar emlőrákos nők többsége szégyelli a betegségét, nem kap elég lelki támogatást környezetétől, nem tudja vagy kevéssé érti, milyen kezelés vár rá. Bízom abban, hogy a budapesti Világtalálkozó a hazai civil szervezetek jövőbeni munkáját nagymértékben segíti majd, mondta el véleményét a magyarországi helyzetről Dr. Gyenei Melinda.

Résztvevők öt kontinensről

A Világtalálkozó küldöttei a következő országokból érkeznek: Albánia, Amerikai Egyesült Államok, Bosznia Hercegovina, Brazília, Dél-Afrikai Köztársaság, Egyesült Királyság, Egyiptom, Fehéroroszország, Görögország, Grúzia, India, Jordánia, Kanada, Kenya, Malajzia, Mexikó, Németország, Nigéria, Olaszország, Omán, Örményország, Pakisztán, Palesztina, Portugália, Puerto Rico, Románia, Svájc, Taiwan, Tanzánia, Törökország, Uganda, Ukrajna, Zimbabwe.

Budapest a mellrák elleni küzdelem fővárosa

A több mint harminc különböző országból érkező küldöttek ? köztük négy magyar szakember ? csatlakoznak a szeptember 30-án este 8 órakor kezdődő, a hazai mellrák elleni küzdelem szimbólumává vált figyelemfelhívó lánchídi séta hazai résztvevőihez, amelyet a Nancy G. Brinker kezdeményezésére létrejött Az Egészség Hídja Összefogás Egyesület szervez. A közös sétát az Egészség Nap előzi meg 11 órától a budapesti Roosevelt téren, ahol sok színes családi program mellett szakmai fórumok az egészségmegőrzésre és a szűrővizsgálatokon való részvételre ösztönözik a nyilvánosságot.

Komen for the cure

A Susan G. Komen for the Cure az emlőrákkal foglalkozó betegszervezetek és gyógyult aktivisták legnagyobb hálózata a világon. Tagjai azért küzdenek, hogy a mellrákban szenvedők terheit enyhítsék, hogy a betegek minőségi ellátást kapjanak, és hogy a rák gyógyítását kutató tudományos munka minél több anyagi forráshoz juthasson. A Komen for the Cure alapítója Nancy G. Brinker, az Amerikai Egyesült Államok korábbi budapesti nagykövete, az USA Külügyminisztériumának újonnan kinevezett protokoll főnöke. Brinker emlőrákban elhunyt nővérének tett fogadalmaként 25 évvel ezelőtt hozta létre alapítványát, amely mára a mellrák ellen küzdő civil szervezetek nemzetközi éllovasa és az USA egyik legnagyobb civil szervezete lett. Nancy Brinker, aki maga is gyógyult mellrákbeteg, az amerikai üzleti élet, a kormányzati és a civil szféra közötti kapcsolatok előmozdításával segített felépíteni ezt a szervezetet. További információ az alapítványról, az emlő egészségéről és a mellrákról honlapjukon olvasható.

Háttér információk az emlőrákról

Tények, adatok: Magyarország világelső a daganatos halálozások tekintetében, évről-évre nő a fiatal betegek száma és halálozása. A legfrissebb adatok szerint Európában ? és Magyarországon ? minden 9-10-ik nőt érinthet az emlőrák. Becslések szerint a 2010-es évekre már minden nyolcadik nő lesz veszélyeztetett. Az emlőrák a nők leggyakoribb rosszindulatú daganata, jellemzően a változókor körüli nők betegsége. A 35 és 55 év közötti európai nők körében ez a leggyakoribb halálok.

Hazánkban évente 2300 nő hal meg emlőrák miatt. Magyarországon évente hétezer mellrákos betegséget diagnosztizálnak. Az időben felismert ? még panaszmentes – mellrák 90 százalékos biztonsággal gyógyítható. A szűrésen felfedezett emlőrákos betegek 85 százaléka meggyógyul abban az esetben, ha a daganat egy centiméternél kisebb. Ezért nagyon fontos, hogy évről-évre minél több nő vegyen részt a megelőző szűrővizsgálatokon. Világszerte évente több mint egymillió új esetet fedeznek fel.

Érdekességek: A magas hazai halálozásban fontos szerepe van annak, hogy a lakosság nem ismeri a kockázati tényezőket és védekezési lehetőségeket. A mellrák nem jár fájdalommal, de a daganatos elváltozás gyakran kitapintható önvizsgálattal. Az önvizsgálat azonban nem helyettesítheti a szűrést, mert a szűrés alkalmával a nem tapintható rákok is felfedezésre kerülnek. Csak a 45-65 közötti magyar nők számára kötelező a szűrés, azonban évről-évre nő a fiatalabb mellrákbetegek száma. A terhesség és a szoptatás véd az emlőrákkal szemben. A védőhatás annál erősebb, minél fiatalabb korban hozzák világra első gyermeküket a nők. A nyugati típusú társadalmakban sokkal gyakoribbak a daganatos betegségek.

Szóljon hozzá!