ZETApress

hírportál

Újabb ÉRV-ek

A perifériás érbetegség, közismert nevén az érszűkület, gyakran a súlyos szívinfarktus, vagy szélütés előrejelzője is lehet. Ezért a Magyar Hypertonia Társaság az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. támogatásával útjára indította az EReink Védelmében (ÉRV) programot, a tünetmentes perifériás érbetegek felderítésére, és a körükben tapasztalható megdöbbentő szív- és érrendszeri halálozási arány csökkentésére, tudtuk meg sajtótájékoztatójukon.

A perifériás érbetegség, közismert nevén az érszűkület, az általános érelmeszesedés egyik jele és megjelenési formája. A betegség során az érszűkület leginkább az alsó végtag verőereiben lép fel, és felismerését nagyban nehezíti, hogy sokáig nem okoz tüneteket. Jelenleg a probléma hazánkban összesen mintegy 400 ezer embert érint, a hosszú tünetmentes időszak miatt előfordulása 50 éves kor felett jelentősen, akár 20 százalékra is megnő.

A nemzetközi statisztikák szerint, normál, tünetmentes társaikhoz hasonlítva, az érszűkületes betegeknek kétszer nagyobb az esélye a szívinfarktus vagy szélütés bekövetkezésére. Nem véletlen, hogy a perifériás érbetegségben szenvedők halálozása kiemelkedően magas, felismerés és kezelés nélkül öt év alatt eléri a harminc százalékot, vagyis a betegek közel egyharmada öt éven belül meghal. A perifériás érbetegség késői felismerését jól jellemzi az a beszédes adat, miszerint 2005-ben több végtag-amputáció történt, mint az érműködést helyreállító alsóvégtagi rekonstrukciós műtét!

Magyaroszágon az összes halálozás több mint feléért a szív- és érrendszeri megbetegedések felelősek, így nem lehet eléggé hangsúlyozni a perifériás érbetegség e terén meglévő előrejelző funkciójának fontosságát, mivel ez a betegség egyszerű műszeres vizsgálattal megállapítható. Ezért indította el a Magyar Hypertonia Társaság, az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. Támogatásával, az EReink Védelmében (ÉRV) programot. A kezdeményezés célja, hogy a tünetmentes perifériás érbetegek felderítésével és kezelésével hatékonyan csökkentse a magyarországi szív- és érrendszeri halálozást, másrészt hogy a program öt éve alatt információkat gyűjtsön az érszűkületes betegek megfelelő gondozásáról, illetve az azzal járó előnyökről.

Az ötévesre tervezett ÉRV program első lépéseként egy olyan országos szűrőprogram indult el májusban, melynek során összesesen ötven hipertóniacentrumban várják szűrővizsgálattal a jelentkezőket. A diagnózis alapja az úgynevezett boka/kar indexmérés, ami egy egyszerű, fájdalommentes, beavatkozással nem járó műszeres vizsgálat. Ennek során vérnyomásmérő és ultrahangos Doppler- mérőfej (ezen keresztül hallható a vér lüktetése, ami pontosabb mérést tesz lehetővé) segítségével megmérik a vérnyomást mindkét felkaron, valamint lábakon a boka magasságában. E kapott értékeket elosztják egymással (boka/kar), és ez adja az index pontos értékét. Amennyiben az alsó végtagon mért vérnyomás alacsonyabb, az érszűkület diagnosztizálható.

Az egy éven keresztül tartó első szakaszban összesen mintegy húszezer olyan 50-75 éves férfit és nőt kívánnak megvizsgálni, akik bármely okból a centrumokban vizsgálatra megjelentek. Esetükben a konkrét mérések mellett a kezelőorvos felmérte az illető általános szív- és érrendszeri kockázatát. A szűrésen résztvevőket a kapott eredmények alapján négy csoportba sorolják, és az eredmények ? valamint a kockázati tényezők értékelése ? alapján minden beteg tanácsot kap kezelőorvosától, az egyéni megelőző intézkedések alkalmazására. Mindezeken felül kötelező kontrollvizsgálatokat is előírnak.

Ez év augusztus végéig már több mint 5100 beteg került be a vizsgálatba, a bevont betegek átlagéletkora 60 év. Mivel még csak kevesebb, mint az egyharmada telt el a kitűzött időszaknak ? ami ráadásul magában foglalja a kevésbé aktív nyári hónapokat ?, a kitűzött húszezres betegszám reálisan elérhetőnek tűni. Megdöbbentő viszont az első eredmény, hogy az eddig megvizsgált 5100 tünetmentes beteg mintegy 15 százalékánál diagnosztizálható volt az érszűkület! Ráadásul nem kizárólag a legenyhébb, hanem több esetben a már előrehaladottabb, középsúlyos állapot is előfordult a vizsgálatok során.

E ténynek az orvosi jelentősége abban áll, hogy a megvizsgált (perifériás érbetegség szempontjából) tünetmentes betegek egy szív- és érrendszeri kockázati tényezővel már rendelkeztek, azonban túlnyomó részük a kis és közepes nagyságú szív- és érrendszeri kockázati csoportba tartozott. Az elfogadott kockázat-besorolás alapján (II. Magyar Terápiás Konszenzus 2005.) azonban az igazolt perifériás érbetegség megléte önmagában is nagy kockázatú csoportba sorolja a beteget!

Az adatok alapján elmondható, hogy az addigi eredményeik alapján a kis és közepes nagyságú kockázati csoportba tartozók mintegy tíz százalékát a boka-kar indexvizsgálat után átsorolták a nagy kockázatú csoportba. Ez utóbbinak egyfelől a további kezelés és gondozás szempontjából van kiemelkedő jelentősége, hiszen a nagy kockázatú csoportba tartózóknál sokkal szigorúbbak a kritériumok. Másfelől az is fontos következtetés, hogy azoknál a betegeknél is, akiknél még csak egyetlen szív- és érrendszeri rizikófakor ismert i érdemes és ajánlott komplex rizikó felmérést elvégezni.

Mivel a kikérdezésben és a megfelelő vizsgálat ? a boka/kar indexmérés ? elvégzésében az orvos mellett tevékenykedő szakdolgozóknak ? asszisztenseknek, nővéreknek ? oroszlánrésze van, a szervezők ezúttal elsősorban az ő képzésükre koncentrálnak. Ennek jegyében nyolc különböző helyszínen szerveztek szakdolgozói továbbképző rendezvényt, amelyek hét továbbképzési pont értékben akkreditáltak. Az eddigi jelentkezések alapján elmondható, hogy a képzési sorozat végére több ezer nővér és asszisztens fogja az érszűkület elleni eredményes küzdelemhez szükséges tudást elsajátítani.

Természetesen a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a nagyközönség tájékoztatására is, hiszen egy hosszú ideig tünetmentes betegség esetében nélkülözhetetlen az érintett kezdeményezése: az orvoshoz fordulás. Az érdeklődők minden, a perifériás érbetegséggel, a boka/kar index méréssel, vagy a programmal kapcsolatos tudnivalót megtalálhatnak itt, vagy az ország bármely részéből helyi tarifával hívható (06-40)918-020 telefonszámon.

Szóljon hozzá!