ZETApress

hírportál

Eredményes kutatás

In vivo adatok támasztják alá a NanoActive? technológia eredményességét. Piacvezető gyógyszerek nanoformulázott változatát tesztelte sikeresen állatokon az egyedülálló áramlásos NanoActive? technológiájáról ismert NanGenex Zrt.

Számos gyógyszer esetében ? beleértve néhány magas vérnyomás kezelésére használt angiotenzin II receptor antagonistát is ? az alacsony vízoldhatóság és/vagy oldódási sebesség határozza meg a szájon át történő felszívódás és a biohasznosulás mértékét. A NanoActive? technológia alkalmazásával a NanGenex három, széles körben használt vérnyomáscsökkentő gyógyszer vízoldhatóságát növelte meg. Laboratóriumi tesztek a vizsgált vegyületeknél 10-1000-szeres oldhatóság növekedést igazoltak és az anyagok biológiailag releváns közegben gyakorlatilag azonnal rediszpergálódtak és oldódtak.

Annak bizonyítására, hogy a megnövelt oldhatóság és oldódási sebesség valóban javítja az abszorbciót és biohasznosulást, állatokon végeztek in vivo farmakokinetikai kísérleteket. Szájon át történő adagolás esetén mindhárom gyógyszermolekula NanoActive? formulája jelentős biohasznosulás növekedést (2-7-szeres) mutatott a referencia anyagokkal szemben. Az elvégzett vizsgálatok a NanoActive? formula gyorsabb felszívódását is igazolták, hiszen a maximális plazmakoncentráció a NanoActive? formula esetében már 30-45 perc elteltével kialakult, míg a referencia anyagnál ehhez 120 perc kellett.

Az in vivo eredmények egyértelműen igazolták, hogy a NanoActive? technológia sikeresen növeli az alacsony vízoldhatóságú gyógyszerek biohasznosulását. Az új nanohatóanyagok alkalmazásával sokkal kisebb dózis beadása mellett érhető el ugyanaz a terápiás vérszint. Ugyanakkor, az új formulák esetében az aktív hatóanyag azonnali kioldódása csökkentheti a gyógyszer hatásának kifejtéséhez szükséges időt, ennek különös jelentősége van azoknál a gyógyszereknél ahol a felszívódás mértékét elsősorban a hatóanyag oldódási sebessége határozza meg ? tudatták sajtósaik.

A NanGenex Zrt.

A cég a legnagyobb múltra visszatekintő hazai technológiai hálózat tagjaként alakult meg 2006-ban, a világon egyedülálló áramlásos nanotechnológia kifejlesztésére. A NanGenex egy olyan technológiai platformot alakított ki, amely számos iparágban kínál széles körben alkalmazható megoldásokat. A NanoActive? technológiával lehetőség nyílik a már forgalomban lévő originális vagy generikus készítmények, illetve a fejlesztés korai fázisaiban lévő aktív hatóanyagok hatékonyabbá tételére.

Szóljon hozzá!