ZETApress

hírportál

Célkeresztben a tüdőrák

Könnyű sétát szervez a Rákliga Célkeresztben a tüdőrák címmel ma délelőtt a megelőzésért és a gyógyításért! A téma szomorú aktualitását adja, hogy hazánk világelső a tüdőrákos halálozásban. Évente több mint nyolcezer ember betegszik meg, és közel ennyi honfitársunk halálát is okozza. Különösen tragikussá teszi ezt a tényt, hogy a tüdőrák kiváltó oka ismert, a dohányzás. A séta és a beteg-orvos találkozóra a gyülekező 9 órától a normafai Anna réten. Indulás 10 órakor.

Már biztosan ott lesznek a sétán az RTL Klub Barátok közt sztárjai, Buday-Gyarmati Andrea gyermekorvos, Dévényi Tibi Bácsi, D. Tóth Krisztina, Csonka András, Farkas Bertalan, Kalocsai Krisztián, Hip Hop Boyz, Nagy Sándor, Karda Bea, Kautczky Armand, Rakonczai Imre, Rakonczai Viktor, Lola és még sokan mások. A cél a betegséget a figyelem célkeresztjébe helyezni, megadva ezzel a betegeknek a gyógyuláshoz szükséges összes lehetőséget, figyelmet.

Ez már a harmadik gyógyító séta lesz ma délelőtt, hiszen a Prosztata Nap a Városligetben, a Rákfutás pedig a Margitszigeten kerül megrendezésre. Kár, hogy a három esemény ekkora távolságra lesz egymástól, hiszen így lehetetlen mindegyiken részt venni. Az annaréti séta a Magyar Rákellenes Liga és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Onkolpulmonológiai Szekciójának közös rendezvénye, melynek célja felhívni a figyelmet a tüdőrákra, a megelőzésének lehetőségeire, illetve a gyógyítás új, legkorszerűbb eszközeire. A Normafánál megrendezendő sétán az orvosszakma legnevesebb képviselői vesznek részt, információval, szűrések szervezésével és tanácsadással segítve az érdeklődőket.

Mi a tüdőrák? Mi okoz tüdőrákot? Mik a tünetei? Hogyan lehet korán felismerni? Hogyan kezelhető? Milyen új kezelési lehetőségek vannak? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ neves orvos szakértők, tüdőgyógyászok közreműködésével. Cél, hogy az onkológiában zajló forradalmi változásokról a tüdőrák kezelésében is elérhető célzott biológiai terápiákról is eljussanak az információk az érdeklődőkhöz érintettekhez.

A célzott biológiai terápia ma, a kiterjedt stádiumú, előrehaladott nem kissejtes tüdőrákok egy részének kezelését teszi lehetővé. Az eddigi jó eredmények azzal kecsegtetnek, hogy az előrehaladott stádiumú tüdőrákok esetében is a betegek egy részénél elérhetővé válik a daganat felismerését követően az eddiginél hosszabb, jó életminőséget biztosító élet. Hatásmechanizmusuk alapján, megkülönböztetünk a sejtek felszínén lévő növekedési receptorokat célzó , illetve a daganatos érképződés gátlásával ható gyógyszereket. Ezek a készítmények új távlatokat nyithatnak meg a tüdőrákos betegek kezelésében.

A tüdőrák betegek szervezete idén májustól a Magyar Rákellenes Liga szekciójaként végzi tevékenységét. Szeretnénk az egész társadalom, az egészséges emberek figyelmét is felhívni a tüdőrák népegészségügyi fontosságára, a korai felfedezés jelentőségére. A betegeknek és hozzátartozóiknak ismerniük kell a lehetséges legkorszerűbb kezelési módokat, s ahhoz hozzá is kell, hogy jussanak. A betegek bármilyen a betegséghez kapcsolódó kérdéssel fordulhatnak a szervezethez.

Szóljon hozzá!