ZETApress

hírportál

Elmondom hát mindenkinek

Írni jó, sőt szükségszerű, hiszen nem hordozhatunk minden információt a fejünkben. Az írás azonban ennél jóval többre is képes, hiszen bizonyítottan gyógyírként hat lelkünkre, ha kiírhatjuk magunkból a fájdalmunkat. A Sötét Nappalok Fényes Éjszakák Betegegyesület szeptember 14-én és 15-én rendezi meg az első 24 órás Naplóíró Fesztivált a ferencvárosi Filmesházban, a Ráday utca 31/K-ban. A kezdeményezés célja, hogy a naplóírás népszerűsítésén keresztül felhívja a figyelmet a magyar lakosság mintegy egy százalékát érintő pszichiátriai betegségre, a bipoláris zavarra, tudtuk meg Sajtószolgálatuktól.

Az írás szinte egyidős az emberiséggel, de elgondolkodtunk-e azon, hogy miért is írunk valójában? Gondolatainkat sokféleképpen kifejezhetjük, az írás csak az egyik eszköz erre, de segítségével eltűnnek az idő- és térbeli korlátok, hiszen az írás hosszú időn keresztül is fennmaradhat, és nagy távolságokra is eljuthat. Ezek a tulajdonságok teszik lehetővé, hogy gondolatainkat megőrizzük a jövő számára, vagy éppen ellenkezőleg: szembenézzünk múltunkkal.

Naplót írhatunk önmagunknak, vagy egy képzeletbeli személynek is. Írunk, hogy ne fulladjunk bele a gondolatainkba, kifejezzük, esetleg jobban megismerjük önmagunkat. Az írás gyógyít, mert a gondolattokkal ellentétben rákényszerít minket, hogy megfogalmazzuk, szavakba öntsük és ezáltal szembe is nézzünk problémáinkkal. Az írás azonban nemcsak jó érzéssel tölt el bennünket, pozitív hatása mérhető is.

Az elmúlt harminc év kutatási rámutattak, hogy azok, akik őszintén vallottak legmélyebb gondolataikról és problémáikról, hosszú távon általában testileg egészségesebbekké váltak, hangulatuk tartósan kiegyensúlyozottabbá lett. A naplóírás kifejezetten fontos lehet egy olyan betegség, mint a bipoláris zavar ? mániás depresszió ? esetén, ahol a tünetek a hangulatingadozással együtt váltakoznak a mániás és a depresszív fázis között, a betegek hol súlyos mélypontokat, hol egészen végletes feldobottságot élnek át.

A naplóírás oldja a belső feszültségeket, fontos része lehet a betegség feltárásának és terápiájának. A Sötét nappalok Fényes Éjszakák Betegegyesület Naplóíró Fesztiváljának célja éppen ezért az, hogy naplóírásra biztassa mindazokat, akik találkoztak már e betegséggel, illetve bárkit, aki úgy érzi, szeretné megosztani gondolatait a világgal. A 24 órás rendezvényen a közös online és papíralapú naplóírás mellett színes kulturális program várja az érdeklődőket.

A Sötét Nappalok, Fényes Éjszakák Egyesület

Az SNFÉ 2005. szeptemberében alakult, önkéntesen létrehozott, közhasznú, civil szervezet, amely a bipoláris zavarban szenvedő betegeknek, vagy a betegségre fokozottan veszélyeztetetteknek kíván tájékoztatást nyújtani magáról a betegségről, annak megelőzéséről és kezeléséről. Célja a bipoláris betegek társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése, a bipoláris zavar társadalmi megismertetésével a bipoláris betegek társadalmi beilleszkedésének elősegítése és a társadalmi szemléletváltás elérése.

A célok elérésének érdekében az egyesület nevéhez köthető a több innovatív kezdeményezés, mint a nagysikerű Bipoláris Kastély és a Fővárosi Vidámpark hullámvasútján felállított csoportos rekord is. Munkája során segítséget kíván nyújtani a bipoláris zavarban szenvedőknek, a családtagoknak, barátoknak a gyógyulás segítésében, valamint mindazoknak, akik szeretnének többet megtudni az emberi elme rejtett mélységeiről.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Bipoláris Futás a Gellért-hegyen

Szóljon hozzá!