ZETApress

hírportál

Újbuda ? új ambulancia

Megnyílt a Szent Imre Kórház új szakambulanciai központja. Korszerű, a modern orvostudomány minden követelményének megfelelő szakambulancián, az R épületben fogadhatja mostantól az ellátásra szorulókat az újbudai Szent Imre Kórház.

A 6,7 milliárdos beruházást közel fele-fele arányban a főváros és az Európai Unió finanszírozták. Az átalakítással a kórház vezetésének régi terve valósulhat meg: szétválaszthatóvá válik a szakambulancia, a járóbeteg-ellátás és a fekvőbeteg-ellátás ? tudtuk meg a Szent Imre Kórház R épületében tartott délelőtti sajtótájékoztatón.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes elmondta: az elmúlt években folyamatosan zajlott az intézmény rekonstrukciója. A felújítás kettős: egyrészt fizikai, másrészt van egy emberi, orvos szakmai és betegoldali aspektusa is. A megújult kórház 2011 februárjától látja majd el teljes körűen Dél-Budát, azaz a XI. és a XXII. kerület betegeit.

Az elmúlt időszakban teljesen átszervezték az intézményt, úgynevezett Mátrix-rendszerű ellátást alakítottak ki. A munkálatok során az intézmény végig működött, illetve működik, ez a kórház szakembergárdáját és betegeit egyaránt megviseli ? tette hozzá Ikvai-Szabó Imre, aki megköszönte az érintettek türelmét.

A Szent Imre Kórház regionális egészségügyi központ rekonstrukció II. ütem című, európai uniós támogatással megvalósuló projekt keretében az eddigi zsúfolt földszinten az átalakítás után tágas előteret alakítottak ki, amely magába foglalja a betegirányítót, a büfét és a ruhatárat. A földszinten kapott helyet a jól felszerelt kórházi gyógyszertár is, amely eddig a C-épületben volt megtalálható.

Az I. emelet Bártfai utcai oldalán helyezték el a központi labort. A belső oldalon kapott helyet a szak-ambulánsrendelők közül a nőgyógyászat, az aneszteziológia és az EKG. A II. emeleti izotóp labor visszaköltözött a felújított helyére. Ezen az emeleten kapott helyet a reumatológiai és a bőrgyógyászati szakrendelés, a foglalkozás-egészségügyi szolgálat és a pszichiátriai szakambulancia is. A III. emeleten alakították ki a szemészetet, a sebészetet, a proctológiát, az érsebészetet, a plasztikai sebészetet, az audiológiát és az orr-fül-gége szak-ambuláns rendelőket.

A meglévő háromemeletes épületet az átalakítás során új, negyedik szinttel bővítették. Itt az udvari oldalon kaptak helyet központi öltözők, míg a másik oldalon található a központi szellőző és hűtőgépház, amelyek lehetővé teszik az A-épületben lévő Speciális Intenzív Osztály és az orvosi szobák hűtését. A kórház területén eddig csak részben tudták megoldani az öltözők kérdését, a fejlesztés révén most a 144 fő 6 blokkban történő elhelyezésével ez a probléma megszűnt.

A Szent Imre Kórház rekonstrukciójának II. ütemében a Fővárosi Önkormányzat korszerűsíti a regionális egészségügyi központ Járóbeteg-szakambulanciáját és a Sürgősségi Betegellátó Centrumot is. A beruházásnak köszönhetően megújul a Belgyógyászati Mártix Centrum, valamint a kórházban Kardiometabolikus és Érrendszeri Centrumot is kialakítanak. Az egészségügyi központ több mint 14 ezer-kétszáz négyzetméteres területen újul meg, az új épületnek köszönhetően pedig közel 9200 négyzetméterrel bővül.

A korábbi kis-mozaik burkolat helyett, az épület egységes téglaburkolatos hőszigetelt homlokzatképzést kapott. A lapos tetőt felváltotta az enyhe lejtésű titán-cink lemezfedésű magas-tető. A megújult szakambulanciai R-épület továbbra is elérhető az A-épületből, az esélyegyenlőség jegyében azonban a Bártfai utcáról már akadálymentes feljáraton is megközelíthető az intézmény.

A fejlesztés összköltsége több mint 6,7 milliárd forint. Ehhez a Szent Imre Kórház 400 millió, a Fővárosi Önkormányzat hárommilliárd forintot, az Európai Unió pedig ennél is többet, közel 3,3 milliárd forintot biztosított. A rekonstrukció tervezett végső befejezési határideje: 2011. január 31-e. Lajos István, a kivitelező Magyar Építő Zrt. képviseletében közölte: a cég 2007. október elsején kezdte el az 1165 napos munkavégzést, a kórház folyamatos működése mellett.

A sajtótájékoztatón Szabolcs Attila XXII. kerületi polgármester arra emlékeztetett, hogy a ?90-es évek elején a kerület vezetése úgy döntött, hogy átveszi a kerület szakellátását a fővárostól. Mint mondta: a Szent Imre Kórház mostani állapotát nézve ez nem biztos, hogy helyes döntés volt. Hozzátette: a Budafoki Szakrendelő ma is felújításra vár, s nem is minden feladatot tud ellátni, így a betegek egy részét a Szent Imre Kórházba kell küldeni.

Szóljon hozzá!