ZETApress

hírportál

Csípős RE-NOVATE II.

RE-NOVATE II vizsgálat ? könnyebbség a csípőízület-pótló műtéten átesett betegeknek. Barcelonában, az Európai Hematológiai Társaság 15. kongresszusán mutatták be a RE-NOVATE II vizsgálat eredményeit.

A vizsgálat keretében tesztelt új, orális véralvadásgátló terápia egyik legfontosabb vívmánya, hogy a csípőízület-pótló műtéteket követően jelentős mértékben csökkenti a súlyos vénás elzáródás és az abból eredő halálozás előfordulását ? tudatta Környei Ágnes.

A RE-NOVATE II vizsgálatban 2055 véletlenszerűen kiválasztott csípőízület-pótló műtétre váró beteg vett részt. A 28-35 napos kezelés során a hatékonyság mellett az új készítmény biztonsági jellemzőit vetették össze a korábbi terápiák ilyen tulajdonságaival.

A vizsgálat eredményeiből kiderült, hogy ez az újfajta orális kezelési módszer a csípőprotézis műtétek vénás érelzáródás szövődményét ugyanolyan hatékonyan előzi meg, mint a korábban alkalmazott készítmények. Az új szer biztonságossági jellemzői szintén megegyeznek a jelenleg rendelkezésre álló azon véralvadásgátlók tulajdonságaival, amelyeket csípőprotézis műtét után rendszeresen, injekcióban kell alkalmazni a vénás érelzáródás megelőzése céljából. Az injekció alkalmazása kényelmetlen a betegek számára, ennél fogva a vizsgált új véralvadásgátló másik fontos előnye, hogy szájon át szedhető; bevezetését a szakma a magasabb színvonalú betegellátást megkönnyítő fejleménynek tekinti.

A RENOVATE II vizsgálat is bizonyította, hogy a vizsgált terápia az orális véralvadásgátlók új generációjának élvonalába tartozó készítmény, mely jelentős és kielégítetlen orvosi szükségletet vesz célba a heveny és az idült érelzáródásos betegségek megelőzése és kezelése terén. Az orális véralvadásgátló készítmény hatékonyságát többek között a pitvarfibrillációban fenyegető stroke megelőzésében is tanulmányozták már, és klinikai vizsgálatai számos más terápiás területen jelenleg is folynak.

A mélyvénás trombózisként és tüdőembóliaként megnyilvánuló vénás thromboembolia jelentős népegészségügyi gond Európában: évente közel 750 ezer eset fordul elő és ezek közül hozzávetőleg 300 ezer halálos kimenetelű. Véralvadásgátló kezelés nélkül, jelentős ortopédiai műtétek után 5 beteg közül 3 betegnél alakul ki vénás thromboembolia, de még az 5-11 napos véralvadásgátló kezelés ellenére is ötből egy betegnél kialakulhat a szövődmény a csípőprotézis műtétek után.

Szóljon hozzá!