ZETApress

hírportál

Újabb Hungaricum?

Az Oncomar lehet az új Hungaricum. Hivatalosan is megérkezett Magyarországra az Oncomar, Dr. Hidvégi Máté biokémikus professzor legújabb fejlesztése. Az Oncomar-t Németországban és az USÁ-ban gyártják, és daganatos betegek speciális tápszereként kerül forgalomba ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón.

A fejlesztés egy újabb mérföldkövéről van szó, mivel a régebbi termékhez ? az Avemarhoz ? képest az Oncomar sokkal korszerűbb. Az új gyártási eljárásnak köszönhetően a készítmény adalék- és vivőanyag-mentes, a granulátum teljes egészében az aktív hatóanyagokat tartalmazza, gyorsabban oldódik és könnyebben fogyasztható. Mindezek mellett a laboratóriumi vizsgálatokban és állatkísérletekben is hatékonyabbnak bizonyult a régebbi formátumú szernél.

Az amerikai rákbetegek és orvosaik körében egyre népszerűbbé váló AvéULTRA (Amerikában Hidvégi találmányát AvéULTRA néven forgalmazzák és Hungarian Powder-nek hívják) 2010-re a legelterjedtebb magyar egészségmegőrző termék az USÁ-ban.

Megszületése egy olyan gyógyszeripari technológiának köszönhető, ami lehetővé teszi, hogy a fermentált búzacsíra-kivonat adalék- és vivőanyag-mentes marad. Több mint 12 évvel az első termékváltozat megjelenése után a feltalálónak 2009-re sikerült megvalósítania az álmát: azt, hogy az eredeti hatóanyagot a legtökéletesebb formában, fagyasztva szárítással, azaz liofilizáció útján állíthassa elő. 1998-ban ? a korábbi termék tömeggyártásának beindításakor ? ipari méretekben még nem állt rendelkezésre a hatóanyag kivonására használt fagyasztásos technológia, ezért a termék kompromisszumos megoldásként készült porlasztásos eljárással.

Mi a különbség a kétféle technológia között?

A fagyasztva szárítás (liofilizáció) lényege, hogy a megszárítandó oldatot jéggé fagyasztják, majd vákuum alatt a szilárd halmazállapotú anyagból fokozatosan szublimáltatják (vonják ki) a vizet (jeget), így a művelet végére kinyerik a színtiszta hatóanyagot.

Ezzel szemben a porlasztva szárítás során az oldatot egy forró levegővel teli térbe fecskendezik be és egy gyors művelet segítségével állítják elő a hatóanyagot tartalmazó port. Ez értelemszerűen károsíthatja a hőre érzékeny hatóanyag komponenseket, illetve a porlasztva szárítás előtt az oldathoz segédanyagokat adnak, például maltodextrint vagy szilícium-dioxidot, miközben a fagyasztva szárításhoz erre nincs szükség.

A két technológia közül a fagyasztva szárítás korszerűbb, idő- és energia-igényesebb. A fagyasztva szárítás háromszor drágább a porlasztva szárításnál, ezért olyan anyagok előállításához használják, amelyek nagy értékűek és hőre érzékenyek (pl. az Oncomar ilyen). A két technológia hozzáférhetősége sem azonos: amíg egy porlasztva szárító berendezés könnyen elérhető, addig a fagyasztva szárítás csak a fejlett ipari államokban és ott is csak korlátozott mértékig áll rendelkezésre.

A változatlan hatóanyag-tartalmú granulátum tehát a fejlesztésnek köszönhetően, teljes egészében az aktív hatóanyagokat tartalmazza, ezért gyorsabban oldódik és a betegek számára könnyebben fogyasztható.

Megérkezett a feltaláló új, innovatív találmánya Magyarországra

A Dr. Hidvégi Máté biokémikus által kifejlesztett, elsőként az Egyesült Államokban gyártott és forgalmazott terméket a hazai betegek részére Németországban gyártják. A németországi gyártóközpont az Egyesült Államokban gyártott AvéULTRA-val azonos minőségű terméket állít elő, az amerikaihoz hasonló magas szintű ipari háttér mellett, Oncomar márkanéven. A speciális ? gyógyászati célra szánt ? tápszer, daganatos betegek részére 2010. májustól Magyarországon is elérhető.

A magas minőségű Oncomarra is jellemzőek a korábbi termék jótékony hatásai. A legújabb összehasonlító kutatások során az Oncomar laboratóriumi vizsgálatokban és állatkísérletekben is olyan nagy hatékonyságot mutatott, ami alapján várható, hogy a jövőben az American BioSciences Inc. és dr. Hidvégi Máté feltaláló közös terméke világszerte felváltja elődjét.

A gyártó és a feltaláló közös törekvése, hogy az egyelőre még nagyon drága technológia költségeinek csökkentésével minden rászoruló számára hozzáférhető legyen az Oncomar, külön prioritásként kezelve a magyarországi rákbetegeket.

Az Oncomar az ?onkológia? és az ?Ave Maria? szavak összetétele, így az Oncomar már a nevében is jelzi, hogy az elmúlt évtized során a hatóanyag (Avemar liofilizátum) a daganatos betegség kiegészítő (szupportív) kezeléseinek részévé vált.

Az új termékről is elmondható, hogy nem gyógyszer és nem helyettesíti az onkológiai kezeléseket. Ám a könnyebb fogyaszthatóság okán olyan betegek számára is elérhetővé teszi a hatóanyagot, akik azt jelenleg, annak kellemetlen íze miatt nem tudják fogyasztani.

Az Oncomar nemzetgazdasági jelentősége, hogy 2010-re Hidvégi Máté találmánya lett a legelterjedtebb magyar egészségmegőrző termék az USÁ-ban. Az Oncomar a legújabb magyar szellemi exportcikkünk, új Hungaricum.

Az előzményekről

2009. szeptember 1-én hivatalosan forgalomba került az első olyan Avemar, az AvéULTRA, amit az Amerikai Egyesült Államokban gyártottak. Az amerikai gyártás beindítását megelőzően, még 2006-ban a Dr. Hidvégi Máté és munkatársai által kifejlesztett termék nyerte az év legjobb új táplálkozástudományi terméke fődíját, a terület Oscar-díjának számító NutrAward-ot.

Az elismerést az Egyesült államokbeli kaliforniai Anaheimben megrendezett Natural Products Expo West / Supply Expo keretében adták át. A legjobb új terméknek járó díj győztesét, a zsűri négyszáz termékből választotta ki, amelyekre a kiállítás ideje alatt 44 ezer látogató szavazott. A NutrAward fennállása óta először fordult elő, hogy a díjat európai innovációnak ítélték oda.

Szóljon hozzá!