ZETApress

hírportál

A tudomány, ahogyan eddig elképzelni sem tudtuk

Látványos Tudomány fotópályázat és kiállítás 2006

Gondolkozott már azon, hogyan mozog egy rákos sejt? Hát azon hogy, milyen is lehet a napraforgó kocsányának sejthálózata? Esetleg milyen pályát ír le mozgás közben egy inga? Tudja, mit jelent a kenguru-módszer a koraszülött gyermek gondozásában? Látványos Tudomány címmel a Novartis Hungária első alkalommal hirdeti meg Magyarországon azt a nagyszabású tudományos fotópályázatot, amelyet a Novartis AG és az angol Daily Telegraph napilap 7 éve szervez az Egyesült Királyságban. A pályázat célja, hogy a kutatás, oktatás és gyógyítás szolgálatában készült fotók életben tartsák a párbeszédet a tudományos élet jövőjéről. A legjobb alkotásokat és a brit vándorkiállítás idei újdonságait 2006. november 13. és december 3. között, a Művészetek Palotájában rendezett kiállításon mutatják be.

A világ egyik vezető kutatás-orientált gyógyszergyártója, a Novartis és az angol Daily Telegraph napilap hívta életre 7 évvel ezelőtt kutatók, orvosok, fotográfusok és képzőművészek számára azt a tudományos fotópályázatot, amelyet eddig az Egyesült Királyságban szerveztek. A magyar közönség tavaly megtekinthette a 2004. évi díjnyertes műveket a Művészetek Palotájában. Az elmúlt év sikeres bemutatkozása után idén a Novartis Hungária Magyarországon is meghirdeti a fotópályázatot, amelyre biológiai kutatók, kutatóorvosok, orvosi és egészségügyi szakdolgozók, orvostanhallgatók és biológus-hallgatók, illetve fotósok és grafikusok műveit várják.

A Látványos Tudomány című pályázatra olyan figyelemfelkeltő képeket várnak a szervezők, amelyek újszerűen mutatják be a tudományos világ egy-egy mozzanatát, illetve a természet működését. A képek segítségével rácsodálkozhatunk ismertnek hitt dolgokra, a művek magyarázatot adhatnak egy-egy tudományos jelenségre, illusztrálhatnak egy-egy tudományos adatot, vagy lehetnek egyszerűen olyan fotók, amelyek megmutatják a tudomány szépségét.

Élharcos a magyar tudományos élet fellendítésében

A Novartis Hungária azon dolgozik, hogy itthon is minél szélesebb körben ismerje meg a közönség a tudomány eredményeit. Emellett fontosnak tartják, hogy a művészet és a tudomány keresztezésével újszerű élményt nyújtsunk a legjobb pályaművekből rendezett novemberi fotókiállítással a látogatóknak, mondta Brázay André, a Novartis Hungária ügyvezető igazgatója. Dr. Fésüs László akadémikus, a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetének igazgatója és a Látványos Tudomány pályázat zsűrijének tagja szerint rendkívül fontos, hogy a Novartis Hungária felkarolja a tudományról folytatott párbeszéd ügyét. Manapság nagy érték, hogy a magyar piac egyik jelentős szereplője segíti a magyar tudományos életet azzal, hogy egy ilyen pályázattal és kiállítással népszerűsíti és a nagyközönség számára műalkotásokban megragadhatóvá teszi a kutatók és az orvosok munkáját. Nagyon keveset tud ma a magyar társadalom arról, milyen hatalmas tudás és jelentős tudományos munka folyik az országban.

Szebeni András fotóművész és a pályaművek elbírálására felkért zsűri tagja szerint a művészet és a tudomány elképzelhetetlen egymás nélkül. A művészet tulajdonképpen a tudomány által felfedezett racionális tudást ragadja meg emocionális formában. Vegyük például a fényképezőgép feltalálását. Ezt is a tudományos innovációnak köszönhettük a 19. században, és a fejlesztések következtében ma már digitális kamerák állnak a rendelkezésünkre. Ezek a gépek nemcsak a funkciójukat látják el kiválóan, hanem nagyszerű formatervezők dolgoznak azon, hogy a szemnek is kellemes látványt nyújtsanak. Tehát maga a fényképezőgép is a művészet és tudomány kapcsolatát, a funkcionalitás és az érzékiség találkozását testesíti meg.

A pályázatra több kategóriában lehet benyújtani fotókat. A tudomány képei szekcióba olyan műveket várnak, amelyek valamilyen tudományos eseményt ? például nanotechnológiai eljárást, véralvadást stb. ? örökítenek meg. Különleges fotóeljárások (stroboszkóp, villámsorozat, echo, vagy röntgenfelvétel, stb.) is alkalmazhatók. Ezen kívül szabad szemmel nem látható eseményekről, részletekről várnak olyan képeket, amelyek a normálistól eltérő képalkotási technikával készültek (makró lencse, mágneses rezonancia, ultrahang, elektronmikroszkóp, stb.). Az Emberközelben szekcióba a tudomány és az orvoslás szerepét hangsúlyozó, emberi szituációkat (gyógyítás, betegség, kiemelkedő tudományos tevékenység) ábrázoló képeket, illetve fotósorozatokkal lehet pályázni. A Tudomány és művészet kategóriába orvostudománnyal, biológiával, kémiával összefüggésben lévő képzőművészeti alkotások (digitális grafikák, ?computer art work?) küldhetők be.

A pályázatra szeptember 30-ig lehet jelentkezni.

A benyújtott alkotásokat egy elismert fotósokból, a tudományos élet és az egészségügyi szakma kiemelkedő szereplőiből álló zsűri bírálja majd el szakmai szempontrendszer alapján. A legjobb képek és a Novartis idei vándorkiállításának külföldi alkotásaiból összeállított válogatás 2006. november 13. és december 3. között a Művészetek Palotájában tekinthetők meg. A vándorkiállítás Brüsszel, Barcelona, Nürnberg és Bázel után érkezik Magyarországra.

A pályázat további részleteiről a kiállitás honlapján és a Novartis weboldalán olvashat.

Mit kell tudnunk a Novartis-ról

A Novartis a világ egyik vezető gyógyszervállalata az innovatív gyógyszerek kutatásában és fejlesztésében. A Novartis elkötelezett abban, hogy újabb és újabb gyógyszereket fedezzen fel és fejlesszen tovább a betegségek gyógyítására, az emberek életminőségének javítására, az egészség megőrzésére. A Novartis az egyetlen olyan cég, amely vezető szerepet tölt be mind az innovatív, mind a generikus gyógyszerkészítmények piacán. A Novartis folyamatosan bővíti gyógyszer-portfolióját, amelynek fókuszpontjában az innovatív gyógyszerek, a jó minőségű és olcsó generikumok, valamint a vezető vény nélkül kapható készítmények stratégiai növekedési területei állnak.

A 2006-ban 10 éves Novartis AG a világ egyik vezető vállalata a vényköteles és a nem vényköteles gyógyszerek gyártásában. A 2005-es évben a cég forgalma 32,2 milliárd dollár, nettó eredménye 6,1 milliárd dollár volt. Kutatás-fejlesztésre az elmúlt évben mintegy 4,8 milliárd dollárt fordított. A svájci, bázeli székhelyű Novartis a világ 140 országában van jelen, és világszerte mintegy 91 000 főt foglalkoztat.

További információért keresse fel a Novartis weboldalát.

Szóljon hozzá!