ZETApress

hírportál

Összejönnek az ikerpárok

Immár nyolcadszor kerül sor az Országos Ikertalálkozóra szombaton, Szigethalmon. Ott indul útjára a Bajcsy-Zsilinszky Kórház, valamint a Semmelweis Egyetem közös vizsgálata. A cél az, hogy feltárja, milyen mértékben befolyásolják a genetikai állomány és a környezeti változók a metabolikus szindróma előfordulását. S hogy mi is ez tulajdonképpen? Az, ami kétszeresére növeli a kardiovaszkuláris események, négyszeresére a diabetes kialakulásának kockázatát, és szignifikánsan magasabb mortalitással jár.

Ugyanakkor a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulása nem végzetszerű, azok ? a megbetegedések kockázati tényezőinek időben történő felismerésével és megfelelő kezelésével ? elkerülhetők. Az orvostudomány kevés ismerettel rendelkezik arról, hogy a szív- és érrendszeri kockázati tényezők mennyiben örökletesek, illetve mennyiben alakulnak ki környezeti tényezőkkel, életmóddal, életvitellel összefüggésben.

A most induló kutatás az ikerpárok vizsgálatával segíthet új ismereteket szerezni e téren és ezáltal jobban megismerni a metabolikus szindróma mechanizmusát. A szigethalmi Városi Szabadidőközpontban, a Sport utca 4-ben, a helyszínre kitelepülő szűrősátorban Jermendy György professzor, a Bajcsy Zsilinszky Kórház osztályvezető főorvosa áll az érdeklődők rendelkezésére.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Öröklött vagy szerzett?

Szóljon hozzá!