ZETApress

hírportál

Kilendül-e végre a mérleg nyelve?

A mérleg nyelve a veszélyes zónában? ? kérdeztük néhány nappal ezelőtt. A túlsúly és az elhízás a világ számos országában, így nálunk is egyre hízó egészségügyi, társadalmi és gazdasági problémát jelent. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az elhízást betegséggé is nyilvánította. Vajon Önt is érinti ez a probléma? Például mikor állt utoljára mérlegre? Csak legyint arra, hogy már megint nem tudja összegombolni a nadrágját? Cikkünk segít, ha elszánja magát a változtatásra, hogyan kezdjen bele önkínzás nélkül!

Az elhízás oka rendkívül egyszerű: túlzott táplálékbevitel, mozgásszegény életmód. E kettővel kapcsolatban is számtalan tévhit él a fejekben. A mozgás nem elegendő a fogyáshoz, szükség van a tudatos táplálkozásra is! Csakhogy ehhez tudnunk kellene, miben hány kalória van, kinek mennyi kalóriára van szüksége egy nap, és azt is, milyen fontos a napi ötszöri étkezés. Ez utóbbit a felmérésben megkérdezettek 26 százaléka tartotta egészségesnek, ám csak 12 százalékuk étkezik ennyiszer a gyakorlatban. A diétázók általában inkább kihagynak étkezéseket, és ételcsoportokat, mivel nincsenek tisztában azzal, hogy a megfelelő anyagcseréhez szervezetünknek biztosítanunk kell az adott mennyiségű, és minőségű tápanyagot.

Miért hízunk?

Nem feltétlenül kell teljesen elhagyni a rizst, a tésztát, a burgonyát, vagy a jutalom-konyakos meggyet, csak pontosan tudni kell, milyen gyakorisággal, mekkora mennyiséget fogyaszthatunk belőle! A kalóriatartalom mellett lényeges megismerni az ételek szénhidrát-, cukor- és zsiradéktartalmát is. Ki gondolta volna, hogy egy adag sajtkoktél (háromféle sajt, alma, narancs, saláta, kefír, hagyma) közel annyi kalóriát tartalmaz, mint egy adag sült alma, vaníliasodóval. Természetesen jobban járunk a sajtkoktél elfogyasztásával, hiszen rostokban, vitaminokban sokkal gazdagabb és egészségesebb, mint a szénhidrátdús vaníliasodó.

Hogyan teszteljük magunkat?

Számoljuk ki, hány kalóriára van szükségünk egy nap! A kívánt értéket úgy kapjuk meg, ha férfiak esetében kilencszázhozhoz hozzáadjuk kilencszer a kilók számát, nők esetében pedig hétszázhoz hétszer a kilók számát ? ez az alap anyagcsere. Ezt az értéket szorozzuk meg 1,2-vel, ha ülőmunkát végzünk, 1,4-gyel, ha közepesen aktívak vagyunk és 1,8-cal, ha nehéz fizikai munkát végzünk, így jön ki az a kalóriamennyiség, amit egy nap ajánlott elfogyasztanunk ahhoz, hogy tartsunk a súlyunkat.

Tányéron az egészség

Hölgyeim, elsősorban Önök azok, akik rengeteget tehetnek az elhízás megelőzése érdekében. Itt ugyanis nem fogyókúráról, hanem életmódváltásról van szó! öt-tíz százalékos, mérsékelt testsúlycsökkentéssel (ha mondjuk egy 90 kilós lead 9 kilót) és annak megtartásával az egészségügyi kockázat már jelentősen, akár 90 százalékkal csökkenthető! Senkinek nem kell 30-40 kilót fogynia ahhoz, hogy tényleg tegyen egészsége érdekében! A többletsúly leadására nem létezik egyetlen, mindenki számára közös varázsmegoldás, sok apró lépést kell tennünk, és szakítanunk rossz, berögzült szokásainkkal. Miből állna a fehér helyett a teljes kiőrlésű kenyeret levenni a polcról, tejföl helyett joghurtot használni, rántás helyett habarni, az ebédhez kicsit több salátát készíteni, és a férjünk kezébe nyomni reggel egy banánt, hogy napközben is eszébe jusson enni, ne este nyolckor egyszerre ebédelni és vacsorázni? Csak egy kis odafigyelés, ugye?

A fogyás fejben indul, minden apró változás megszokásához adjunk magunknak két hetet! Ennyi idő elegendő ahhoz, hogy például megszokjuk azt, hogy reggelente beteszünk a táskánkba egy kis gyümölcsöt, amit 10-11 és 16-17 óra tájban elfogyasztunk. Legalább három napon át érdemes leírnunk, mit ettünk és ittunk, így kideríthetjük, hol rejtőznek a kalóriák, amiket kiiktathatunk étrendünkből! Ha a tájékoztatófüzetek, az orvossal és dietetikussal való beszélgetés után máris sokkal jobban tudjuk megválasztani, mi kerüljön a tányérunkra!

Szóljon hozzá!