ZETApress

hírportál

A mérleg nyelve a veszélyes zónában?

A Béres Egészség Hungarikum Program felmérte, mennyire egészségtudatosak a magyarok. 2007-ben a felmérés által feltárt ellentmondásokra, tévhitekre, az egészségtudat hiteles formálására koncentrál: tematizált hónapok során, ismeretterjesztő tevékenységével egyes kulcsfontosságú betegségmegelőzési témákra fókuszál.

A túlsúly és az elhízás a világ számos országában, így nálunk is egyre ?hízó? egészségügyi, társadalmi és gazdasági problémát jelent. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az elhízást betegséggé is nyilvánította. Vajon Önt is érinti ez a probléma? Például mikor állt utoljára mérlegre? Csak legyint arra, hogy már megint nem tudja összegombolni a nadrágját? Cikkünk segítségével utánaszámolhat, érdemes-e komolyabban odafigyelnie a testsúlyára, illetve ha elszánja magát a változtatásra, hogyan kezdjen bele önkínzás nélkül!

A Béres Egészség Hungarikum Index az elhízással kapcsolatban is érdekes adatokkal, ellentmondásokkal szolgál rólunk, magyarokról. Kiderült például, hogy a felmérésben résztvevők 67 százalékaa tartotta magát normál testsúlyúnak, de a kiszámított testtömeg index (BMI) alapján csupán 47 százalék volt normál testsúlyú, 37 százalék viszont túlsúlyos és 12 százalék elhízott!

A felmérést a háziorvosi praxisban tapasztaltak abszolút megerősítik: nem foglalkozunk a súlyunkkal, sőt alábecsüljük, és nem vagyunk tisztábban azzal sem, valójában hány kilót szedtünk fel, mióta utoljára a mérlegre álltunk. Általában azt hisszük, ?csak van egy kis pocakom?, és amikor az orvos a súlyunk után érdeklődik akár tíz kilókat is tévedünk, majd megdöbbenve szállunk le a mérlegről a rendelőben. A megkérdezettek átlagos BMI-je 25,6, ami a túlsúlyos kategóriába esik ? ez tehát a magyar lakosság átlagos BMI-je! Ez is alátámasztja azt a tényt, hogy a magyarok mintegy 20 százaléka elhízott, a férfiak 42 %-a , a női lakosság 30 %-a pedig túlsúlyos.

Azt hihetnénk, hogy ? ha más nem is – legalább egyes elhízással kapcsolatos betegségek saját magunkra, fölös kilóinkra irányítják a figyelmet, de a tapasztalat azt mutatja, hogy még ilyen esetben sem merül fel bennünk, hogy bármi köze is lehet a kettőnek egymáshoz! A betegeket az első sokk akkor éri, amikor mérlegre állnak, a második, amikor az orvossal együtt kiszámolják a testtömeg indexüket, megmérik a haskörfogatukat, majd szembesülnek azzal, hogy súlyuk és egészségi állapotuk összefügg.

Hogyan teszteljük magunkat?

Bár a válaszadók 42 százaléka hallotta már azt a szót, hogy testtömeg index, 53 százalékuk nem tudott semmi közelebbit mondani róla. BMI (Body Mass Index) = Testtömeg index megmutatja, hogy testsúlyunk ideális-e, vagy pedig elhízottnak, vagy túl soványnak számítunk-e. A táplálkozási szakemberek jelenleg ezt a számítást tartják az egyik legmegbízhatóbb módszernek. A testtömeg index egy szám, amit a kilogrammokban számított testsúly és a méterekben számított testmagasság négyzetének a hányadosaként kaphatunk meg (BMI = [kg] / [m]2 ). Az ideális testtömeg index férfiak esetében 22,7, nők esetében pedig 22,4.

Alma vagy körte?

A megkérdezettek főként az elhízást és a magas koleszterinszint kialakulását tartották a táplálkozással összefüggő betegségnek. A válaszadók alig több mint a fele vélte úgy, hogy a cukorbetegség kialakulása összefügg az elhízással. A tumoros betegségeket pedig csupán negyedük említette spontán módon. Valójában a táplálkozással szorosan összefüggő népbetegségek: a daganatos betegségek, a csontritkulás, az elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a fogszuvasodás is.

Megfigyelték, hogy a hastájon lerakódó zsírpárna veszélyesebb, mint a far-combtájéki hízás. A hasi elhízást nevezik almatípusúnak, a fenékre-combra rakódó zsírpárna esetén körtetípusú elhízásról beszélünk. Az almatípusú elhízás veszélye, hogy a belső szervek is elzsírosodnak és gyakrabban alakulnak ki anyagcsere-betegségek.

Hogyan, és mit mérjünk?

Haskörfogat-számítás: mérőszalag segítségével mérjük meg a derekunkat a köldök magasságában. Testsúlytól függetlenül az ideális derékbőség nem haladja meg nők esetében a 80 centit, illetve férfiak esetében a 94 centimétert. Az a nő, akinek derékbősége eléri a 88 centit, vagy az a férfi, akinek derékbősége 102 centi, valószínűleg komoly egészségügyi problémákra számíthat, ezért ajánlatos testsúlyát csökkentenie. A Béres Egészség Hungarikum Program elhízás témájának szakértője Tács Tímea háziorvos, a Magyar Elhízástudományi Társaság tagja, valamint Györki Niké dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tagja.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Kilendül-e végre a mérleg nyelve?

Szóljon hozzá!