ZETApress

hírportál

Érdemes még oltást kérni!

Lassan vége a tanévnek, kint tombol a május, és gyerekeink alig várják, hogy az iskolai táblára végre ráírhassák csupa nagybetűvel: VAKÁCIÓ! Ha nyár, akkor nyaralás, útra kel az ország.

Vannak, akik távoli országok, egzotikus úti célok felé veszik az irányt, sokan viszont az ország gyönyörű tájait keresik fel. A gyerekek zöme nem csak a szüleivel nyaral, hisz hosszú a nyár. Aki teheti, elküldi csemetéit mindenféle táborokba, gyereknyaraltatásokra is.

Nyáron végre kiszabadulunk a négy fal közül. Ott lehetünk, ahol a fű, fa, virág terem: az erdőkben, mezőkön, vízparton, parkokban. Ám a zöldben, a füveken, a bokrokon vannak kifejezetten veszélyes lények is: ezek az apró, vérünkkel táplálkozó kullancsok, amelyek ha belénk fúródnak, megfertőzhetnek minket. Például Lyme-kórral, amely nagyon gyakori betegség, és csak akkor gyógyítható, ha időben észreveszik.

A kullancs okozta igazi veszély azonban a májusban is bemutatott vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. Ez a Lyme-kórnál ritkább, de jóval súlyosabb kórkép. A hosszú kezelés ellenére is előfordulhat, hogy a beteg belehal a fertőzésbe, és a gyógyulás után az esetek felében egy életre szóló bénulás marad vissza.

Ha természetben járunk, vagy akár csak egy parkban teszünk sétát, gondoljunk a kullancs elleni védekezésre. Húzzunk zoknit, hosszúnadrágot, és kenjünk a bőrünkre speciális rovartaszító krémeket. Esténként tartsunk ?kullancs-vizitet?, és szedjük ki magunkból, egymásból az esetleg mégis befúródott élősködőket ? erre a célra mindig legyen nálunk szemöldök-csipesz, vagy a patikában kapható speciális kiszedő eszköz.

Bármennyire óvatosak vagyunk, nem biztos, hogy el tudjuk kerülni, hogy a kullancs meg ne fertőzzön minket. Az agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen kérjünk védőoltást, amellyel megelőzhetjük a bajt. A teljes védettség kialakulásához három oltásra lesz szükségünk. Az első két oltás között négy hét kell, hogy elteljen, a harmadik 5-12 hónap múlva esedékes. Ezt követően három év múlva, majd ötévenként emlékezető oltásokra lesz szükségünk, hogy a védettségünk állandó legyen.

Van, aki fél az oltásoktól, és nem szívesen teszi ki magát a szúrással járó kellemetlenségeknek. Gyerekeinket különösen sajnáljuk, hisz annyi ?szurit? kapnak mostanság. A jó hír ezzel kapcsolatban, hogy egyes gyártók igyekeznek olyan minőségű tűkkel felszerelni a vakcinákat, hogy szinte meg sem érezzük a szúrást. A speciális végű, ?könnymentes? oltótűknek köszönhetően a gyerek már nem fog félni, amikor a következő oltásra sor kerül.

Mint gyermekorvos, gyakran tapasztalom, hogy a szülők ilyenkor nyár elején gyakran jönnek kétségbe esetten a rendelőbe. A gyerek két-három hét múlva indul az iskolai táborba, vagy a vidéki nagymamához, s nekik csak most jutott eszükbe, hogy nem kértek még kullancs elleni oltást. Jó hírrel szolgálhatok: Kapható a patikában egy olyan kullancs-vakcina, amely megoldást nyújt az ilyen esetekre is ? vallja Dr. Vészi Zsuzsa.

Ennél az oltásnál nem kell kivárni a második oltással a négy hetet, és már két héttel az első után beadható a második. ?Gyorsított Sémának?nevezik ezt a módszert. Tehát, ha szorít az idő, és már nincs négy hetünk az indulásig, de azért két hetünk még van, haladéktalanul írassuk fel, és adassuk be ezt a ?gyorsított sémára? alkalmas oltóanyagot, két hét különbséggel. A második oltás utáni napokban, ugyanis már kialakul a megfelelő védelem. A szülő megkönnyebbülhet, ám ne feledkezzen meg az 5-12 hónap múlva esedékes újraoltásról! Élvezzük nyugodtan a várva várt gyönyörű nyarat ? de legyünk védettek a kullancs-agyvelőgyulladás ellen! Egészségünk a legfőbb értékünk, tegyünk érte!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Árvíz, belvíz, kullancsveszély! | ZETApress

Szóljon hozzá!