ZETApress

hírportál

Tárt Kapuból zárt kapu

A gyógyintézet megszűnésével bezárja kapuit az Országos Pszichiátriai és Neurológia Intézetben működő Tárt Kapu Galéria. A megnyitás óta több mint 15 ezer látogató fordult meg a galériában, amely eddig 721 munkanapon keresztül tartott nyitva. A Magyarországon egyedülálló kezdeményezésnek számító kiállítóhely azzal a céllal jött létre, hogy enyhítse a pszichiátriai betegek társadalmi kirekesztettségét, és hogy lehetőség nyíljon a művészetterápia eredményeinek bemutatására.

Ma már ? az egyre hatékonyabb gyógyszereknek köszönhetően ? a pszichiátriai betegségek kezelésének végső célja nem a tünetek csillapítása vagy megszüntetése, hanem az érintett betegek teljes életbe való visszavezetése. A társadalomba történő sikeres visszailleszkedés kulcsa a megfelelő rehabilitáció és annak részét képező művészetterápia.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI) működő művészetterápiás műhelyekben az alkotók évek óta hivatásos képző- és iparművészek által vezetett foglalkozásokon fejleszthetik képességeiket többféle műfajban (festészet, grafika, textil, kerámia). A hetente megrendezésre kerülő műhelyek két lépcsőben fogadnak betegeket. A kezdő csoportoknál az együttlét örömét, az alkotáshoz való kedvet igyekeznek felkelteni, a már kimagasló teljesítményt nyújtók pedig alkotói közösségbe szerveződve hoznak létre művészi színvonalú alkotásokat.

A kiállítóhely megnyitása Magyarországon egyedülálló kezdeményezés volt: állandó bemutatkozási lehetőséget teremtett az OPNI közel kétszáz betege számára. A galériába kerülő műveket a művészetterápiás foglalkozásokat vezető képzőművészekből álló művészeti tanács választotta ki, az üzemeltetésben pedig ? a terápiában előrehaladott ? betegek is részt vettek. Az elmúlt években a 721 munkanapon keresztül nyitva tartó galériában 1200-nál több festményt és kisplasztikát lehetett megtekinteni. A műveket 15 kiállításon, több mint 15 ezer látogató nézte meg ebben az időszakban.

Az elmúlt majdnem három évről

Az OPNI főbejárata melletti épületben található Tárt Kapu Galéria 2004. szeptember 30-án Mádl Dalma asszony jelenlétében nyitott meg. A Tárt Kapu Galéria első időszakos kiállítása 2004 szeptemberében a ?Gyógyító Művészet? című tárlat volt. Ezt még további 14 ? többek között a GELI lakberendezési központban és az V. Ráday Könyvfesztivál keretében a Ráday utcában tartott ? kiállítás követte az elmúlt majd? 3 évben. A tavaly májusában megrendezett francia-magyar nap keretében francia művészetterápiás alkotások is megtekinthetők voltak a galériában.

Hagyománnyá vált a jótékony célú árverések szervezése a galéria kiállítási anyagából, valamint az Intézet több alkalommal tartott nyílt napot, ahol a betegek és a látogatók közösen vehettek részt képző- és iparművészeti foglalkozásokon. A Galéria második születésnapján, tavaly, szeptember 27-én Sólyom László köztársasági elnököt látták vendégül. A köztársasági elnök úr beszédében hangsúlyozta a Galéria és az itt zajló művészetterápia fontosságát és egyedülállóságát. A második, és egyben utolsó születésnapon velünk ünnepelt még Havas Henrik, Albert Györgyi, Gál Csaba Boogie, Tóth Vera és Soma is.

A végső mérleg: 15 kiállítás, több mint 1500 alkotás és 15 ezer látogató

Tavaly augusztusban a Sziget Civil Sziget elnevezésű programsorozatának részeként először mutatkozott be a Tárt Kapu Galéria a Lelki Oázis ? Lelki Betérő sátorban. A Sziget ideje alatt tanácsadással, pszichológiai tesztekkel, hennafestéssel, kézműves foglalkozással és filmvetítéssel várta a szervezet a látogatókat. A rendezvények célja az volt, hogy elinduljon a párbeszéd a pszichiátriai betegek és a társadalom között, valamint hogy csökkenjen a társadalmi előítélet a pszichiátriai betegségekkel szemben. A Tárt Kapu Galéria ma egyelőre zárja kapuit.

Szóljon hozzá!