ZETApress

hírportál

Gipsszel a Balatonban

A vízhatlan, nyaralás-barát gipszről tájékoztatták a sajtót ma délelőtt a Duna parti Rozmaring étteremben, Óbudán. Láthatunk gipszelést anélkül, hogy el kellet volna látogatniuk a traumatológiára, valamint ízelítőt kaptunk a Magyar Marathon Klub nyári programajánlatából. A 3M Hungária Kft. az úgynevezett ScotchCast műanyagrögzítőt (műanyag gipszet) mutatta be a jelenlévőknek. A Guinness rekordkísérletet együtt tartják július 28-án.

Ki ne kezdte volna úgy a nyarat, vagy a nyaralását, hogy eltört, vagy meghúzódott valamelyik végtagja. Ez az esemény a gipsznek köszönhetően hathétig biztosan távol tartotta a vízparttól, vagy csak nézte a fürdőző rokonait. Idén nem kell letargiába esni, ha rosszul lépünk, vagy felelőtlenül próbálunk veszélyes helyzeteket megoldani, mert a gipsz helyett műanyagrögzítővel akár a vízben is átvészelhetjük a gyógyulás időszakát.

S hogy miért kényelmetlen a gipsz? Mert merev viselet, nehéz, mozdulatlanságra kényszerít, viszket a bőr alatta, könnyen beizzad, vízben elmállik és a zacskós bebugyolálás pedig macerás megoldás. Ezzel szemben miért komfortos a műanyag-rögzítő? Mert stabil rögzítés biztosít, könnyű viselet, tornáztatható alatta a sérült végtag, így javítja a végtag keringését, serkenti a csontosodást, szellőzik, éslehet vele vízbe menni, sőt akár úszni is.

Peches ember ne menjen a vízbe. Vagy mégis?

A törések kezelésében a rögzítés csak az egyik tényező. Régóta ismert, tudományosan alátámasztott tény, hogy a törtvégek közti ún. mikro-mozgások elősegítik a törések gyógyulását. Mit is jelent mindez a mindennapokban? Azt, hogy a gipszrögzítés nem szabad, hogy mozdulatlanságra kárhoztasson minket. A gipszrögzítésben is intenzíven tornáztatni kell az érintett végtagot. A torna hatására a törtvégek közötti mikro-mozgások egyrészt serkentik a csontosodást, javítják a végtag keringését, másrészt minimálisra csökkentik a kényszerű immobilizáció miatti izomsorvadást.

Érthető azonban, hogy a hagyományos, nehéz, sérülékeny gipszben nincs kedve az embernek mozogni, tornázni. A technika fejlődésével az orvosi gyakorlatban is előtérbe kerültek a műanyagok. A törésrögzítésben a hagyományos fehérgipszet a fejlett nyugaton szinte mindenhol felváltotta már a műanyag, amely könnyű, szellős, ugyanakkor stabilabb rögzítést biztosít, mint a hagyományos fehér gipsz. A speciális műszáltechnikának köszönhetően, ma már a bőr és a rögzítés között alkalmazott alábélelő vatta is 100%-ig víztaszító, ami azt jelenti, hogy a modern műanyag rögzítőkkel nyugodtan lehet fürödni, úszni, élvezni a strandolás örömeit. Sőt a fenti gondolatmenetet követve akár gyorsabb, és eredményesebb törésgyógyulás várható, ha a páciens ahelyett, hogy elhagyná magát, aktívan mozog, sportol.

A nyáron sajnos megnő a baleseti ambulanciák forgalma is. A nyári szünet ugyanis nemcsak örömökben, de balesetekben is gazdagabb, mint az év többi része. Kijelenthetjük, hogy az unalmas szürke hétköznapok sokkal biztonságosabbak a felhőtlen, felelőtlen szórakozásnál. A nyári balesetek egy része sajnos nem múlik el nyomtalanul, hosszú hetekre, akár hónapokra keseríthetik meg a felelőtlen, vagy éppenséggel peches nyaraló életét.

A végtagok törései, repedései, valamint az izületei szalagok és inak húzódásai ugyanis hosszabb-rövidebb idejű nyugalomba helyezést igényelnek. Az ilyen sérülések kezelésében már évezredek óta alkalmaznak különböző rögzítő, sínező módszereket. A természeti népek a törtvégek, illetve a ficamodott izület helyrehúzását követően nedves bőrökből és fából eszkábáltak, eszkabálnak jobb-rosszabb rögzítéseket. Európában a római kor óta alkalmaznak gipszet a nyugalomba helyezésre, amely módszer kisebb-nagyobb változásokkal azóta is alapja a baleseti immobilizációnak.

Nyugalomba helyezés és rögzítés, azaz immobilizáció szükséges ahhoz ugyanis, hogy a törött végek egymáshoz képest ne mozduljanak el az izmok, szalagok húzásának irányába. Az elmozdulás megakadályozása azért fontos, mert a csontok közötti összeköttetést biztosító izületek csak akkor képesek megfelelően működni, ha a csontok eredeti anatómiai helyzetükben gyógyulnak meg. A töréskezelés során a gipszelés a lehető legkevésbé rossz megoldás, amely ugyan rögzíti a törtvégeket, szakadt izületi elemeket, azonban alaposan megnehezíti a mindennapi életet.

A gipszet bizonyos fizikai tulajdonságai (vízre keményedik, merevedik) teszik alkalmassá a rögzítő feladat ellátására, míg más tulajdonságai arra teszik alkalmassá, hogy pokollá tegyék a sérült életét. A gipsz ugyanis nehéz. Szegény embert nemcsak az ág, de a gipsze is húzza. A gipsz mindemellett sűrű és tömör anyag, ebből következően meleg viselet. Az ember hamar beleizzad, és ha már beleizzadt, akkor viszketni is fog. Nincs annál bosszantóbb, mint olyan helyen viszketni, ahol még esély sincs a vakarásra. A harmadik bosszantó dolog pedig az, hogy a nyári melegben enyhet adó hűs habokról még csak álmodni sem lehet, ugyanis a gipsz nem szereti a vizet, egyszerűen elmállik. Nem érdemes kísérletezni a zacskóba bugyolálással sem, ugyanis Murphy óta tudjuk, hogy a zacskó sajnos mindig lyukas ilyen esetben!

Mit tehet hát az, akinek kijutott a nyáron a jóból, és törött csontja, vagy szakadt izülete kalodára ítéli? A tudomány rohamos fejlődése erre a problémára is meghozta a megoldást. Az üvegszálas, és/vagy polietilén polimerek ugyanis víz hatására ugyanúgy megkeményednek és merevek lesznek, mint a hagyományos gipsz. Ezek az anyagok alkalmasabbak a kényelmesebb és humánusabb töréskezelésre, mert könnyűek és áteresztik a levegőt. Logikus volt a gondolat, hogy mindezen tulajdonságaik miatt fel és/vagy kiválthatnák a hagyományos fehér gipszet. A kompromisszumot alkalmazásuk esetében nem a kényelmetlenség jelenti, hanem az, hogy ezek a rögzítők valamelyest költségesebbek, mint a gipsz. Fizetni itt is kell az óvatlanságunkért, ebben az esetben nem kényelmetlenséggel, hanem pénzben.

Mire figyeljünk a műanyag rögzítésekkor?

Mint minden másra, úgy alapvetően a műanyagrögzítőkre is igaz, hogy a magasabb minőséget általában a magasabb ár jelzi. A műanyag ?gipszek? között nagy az eltérés, egy csuklótörés rögzítésére alkalmas rendszer a rögzítő fajtájától függően akár ezer különbséget is mutathat a gyártó vagy a márka függvényében. A lényeg itt a tartósságon van, a drágábbak általában még egy izmos, sportos fiatalnál is károsodás, elváltozás nélkül kibírnak akár hosszabb gyógyulási periódusokat is. Nem beszélve arról, hogy könnyűek és a vizet is bírják! Egyes fajtáik olyan anyagból vannak, amellyel még akár úszni is lehet, hiszen az anyaguk olyan víztaszító műanyag, amely tökéletesen száraz, biztonságos érzést kölcsönöz.

Legtöbb gipsszel fürdőző ember a Balatonban elnevezésű Guinness rekordkísérlet toborzási helyszínei: július 7-e Balatonalmádi strand, Balatoni Vízi karnevál, július 15-e Balatonfűzfő strand, Balatonfűzfői Átúszás, július 22-e Balatonalmádi strand, Mellúszó OB, július 28-a Balatonfüred strand, Öbölátúszás ? Guinness rekord kísérlet. A fenti helyszíneken szakemberek adnak felvilágosítást a rekord kísérletről és a ScotchCast műanyagrögzítőről. További információk oldalaikon megtalálhatók.

2 hozzászólás

 1. Zéta cikkére – kissé elkeseredve
  Július 5-én, hétfőn tört el a lábfejem, a lábközép 5-ös csontnál. Még csak el sem estem tisztességesen, felfelé haladva egy aluljáró lépcsősorán, csak kissé előrebuktam, és a kicsavarodott lábfejemre nehézkedve letenyereltem. Hát így történt.
  60 éves létemre és számos gerincproblémám dacára (törött farokcsont, nyitott gerinc, meszesedések, nyaki és háti szakaszon több porckorongsérv) igencsak mozgós típus vagyok. Nem tudtam belenyugodni a térdig-gipszbe, amelyet hétfőn kaptam azzal, hogy jövő hétfőn menjek vissza a járógipsz felhelyezésére.
  A fekvőgipsszel hazatérve az interneten és telefonon aktív keresésbe kezdtem, hogy milyen alternatív megoldás lehetne 12-én a szokásos járógipsz helyett ? ugyanis éppen nyaralás előtt vagyok pár héttel, a gipsz levétele a nyaralásom középidejére esne ? és hát a fent említett gerincproblémák miatt is ? minden évben nagyon várom a nyaralást, az úszást, amihez egyébként nem nagyon jutok hozzá.
  Meg is találtam a műanyag-gipszet, több helyen is. A sebészetet felhívtam, de hallani sem akartak róla, és azt mondták, hogy egyébként sem vízálló, azzal sem lehet fürödni ? hogy gondolom?
  Meg hogy ha valaki nagyon erőszakolja, hát megveheti 15 ezer forintért, de a felhelyezés minőségét nem garantálják, mert hogy arra drága, hogyha nem sikerül egyszerűen odavesszen a pénzem.
  Elbicegtem járókerettel több helyre is, de ortopéd orvos sem javasolta, legfeljebb azt, hogy a nyaralás előtti napon rakassam fel ? valakivel, aki NAGYON ÉRT HOZZÁ ? valahol traumatológián ? mert senkinek nincs olyan gyakorlata, mint nekik. De ő is azt mondta, hogy beszívja a vizet, úgysem tudok úszni vele.
  Namármost ez a cikk teljesen felvillanyozott, de hát nem tudom ? mégis hova fordulhatnék? Talán van valaki aki ezzel foglalkozik ? hogy árusítja és fel is teszi? Reménykedhetek? ? Üdvözlettel: Imre Istvánné

Visszajelzések

 1. ZETApress » Öbölátúszás lesz szombaton