ZETApress

hírportál

Füstmentes Tetőteraszt

Szívsz, vagy élsz? Egy nap a tüdőnk egészségéért. Ma Magyarországon mintegy két és félmillió ember gyújt rá rendszeresen. A dohányzás okozta egészségkárosodás miatt 19 percenként meghal valaki, évente egy kisvárosnyi lakosságot veszítünk el így ? tudtuk meg a WestEnd Hiltonban a délelőtti sajtóreggelin.

A Dohányzás Elleni Világnap alkalmából a Magyar Rákellenes Liga és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság Szívsz vagy élsz?! ? címmel közösen rendezi meg az első dohányzásmentes napot a WestEnd Tetőteraszán. Az egész napos rendezvényen koncertek, előadások és szűrővizsgálatok várják az érdeklődőket. Az esemény csúcspontjaként kerül sor az első, egyszerre, egy helyen, legtöbb égő cigarettát elnyomók Guinness-rekord kísérletére.

A leszokás az egyik legfontosabb lépés, amellyel megőrizhető vagy visszanyerhető az egészség. A nikotin és a cigarettafüst ártalmai közismertek, aki azonban rabja ennek a rossz szokásnak, nehezen tudja letenni az utolsó szálat. S hogy miért érdemes leszokni? Néhány sokkoló tény.

Napi 1-4 szál cigaretta megháromszorozza a halálos szívbetegség kialakulásának esélyét. A szívinfarktusnak, érelmeszesedésnek, magas vérnyomásnak és az agyvérzésnek is a dohányzás az egyik legfontosabb ismert kockázati tényezője.

A rák egyes formái jóval gyakoribbak a dohányzók körében. A tüdőrákos betegek többsége rendszeresen rágyújtott betegsége előtt, sőt, van, aki még a betegágyon sem tud lemondani a napi egy dobozról! A káros szenvedély hozzájárulhat a gége-, a szájüregi és garatrák, sőt, a hasnyálmirigy, hólyag- és méhnyak-rák kialakulásához is.

A cigarettafüst több mint 4000 vegyi anyagot tartalmaz. A füst irritálja a légutakat, az állandó fulladásérzés, köhögés rontja a mindennapi teljesítményt. A dohányosoknál jellemző a hörgőgyulladás, a tüdőgyulladás és a középfülgyulladás, ezen felül pedig 33 százalékkal nagyobb az asztma kialakulásának kockázata náluk a nemdohányzókhoz képest.

Mind a cukorbetegség, mind a füstölgés önmagában is növeli az érelmeszesedés kockázatát. Ha a kettő egymással társul, a következmények még súlyosabbak lehetnek. A 60 éves kor alatt végtag-amputációra kényszerült cukorbetegek döntő többsége cigarettázik.

A dohányzó nőknél nehezebb lehet a teherbeesés, ugyanakkor gyakoribb a vetélés és a koraszülés. A gyermekvárás időszakában az édesanya dohányzása a magzati fejlődés visszamaradását idézheti elő, kisebb lehet az újszülöttek testsúlya, testhossza, fej- és mell-körfogata.

Világszerte emberek százezreinek halálát okozza a passzív dohányzás. Egy cigarettázó kolléga mellett eltöltött két óra annyit jelent, mintha négy szál cigarettát szívott volna el a nemdohányzó is. A füstös otthonban élő gyerekek körében is nagyobb a hörgőgyulladás, tüdőgyulladás, középfülgyulladás gyakorisága, mint azoknál a kicsiknél, akik jóval egészségesebben, füstmentes környezetben nőhetnek fel. A cigarettázás költséges függőség, hiszen egy rendszeres dohányos évente akár 250-300 ezer forintot is elfüstöl.

Az utolsó slukk

Nem kérdés tehát, hogy bármely életkorban, akár több év füstölgés után is érdemes letenni a cigarettát. A Dohányzás Elleni Világnap minden évben felhívja a figyelmet a dohányzás káros hatásaira, a cigarettagyártók üzleti fogásaira, valamint arra, hogy mit tesz a WHO a dohányzás leküzdése érdekében. Arra is rámutat, hogy mit tehetnek az emberek egészségük és a környezet egészségének védelmére, valamint a jövő generációinak történő megőrzése érdekében.

Felmérések szerint a dohányosok nagy része szeretne leszokni. Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban egyre kínosabb rágyújtani, van, ahol éttermekben, közintézményekben tilos is. A szabályozás itthon is egyre inkább védi a nemdohányzókat. Sok munkahelyre már nem szívesen veszik fel a dohányzó jelentkezőket, hiszen közismert a napi többszöri 10-20 perces szünet miatti munkaidő-veszteség.

Az utóbbi években több új, leszokást segítő gyógyszert is kifejlesztettek. Az orvosok szerint ezek, és az alkalmazott viselkedés-terápia együttesen nyújthatnak hathatós támogatást a dohányzással szemben. Ma a siker reményével kecsegtető legjobb módszer az, hogy ha valaki 3 hónapon keresztül részt vesz egy leszokást támogató programban és, hogy ha már kialakult a nikotinfüggőség, akkor valamilyen gyógyszeres segítséget is igénybe vesz.

A füstmentes élet előnyeit már 5 perccel az utolsó elszívott szál után érezhetjük. 5 perc múlva: a szív oxigénnel való ellátottsága nő. 20 perc múlva: a pulzusszám és a vérnyomás csökken, a végtagok hőmérséklete emelkedik. 24 óra múlva: a szívinfarktus veszélye csökken, a szervezet fizikai terhelhetősége nő. 48 óra múlva: az íz és a szagérzékelés jelentősen javul, a lehelet dohányfüst-szaga megszűnik. 3 hónap múlva: az agyvérzés veszélye csökken, a köhögés csökken. 9 hónap múlva: egykori dohányzása már nem veszélyezteti születendő gyermekét. 1 év múlva: a szívinfarktus és a gyomorfekély veszélye a dohányosokéhoz képest a felére csökken. 5 év múlva: a tüdőrák valószínűsége a felére csökken. 10 év múlva: a tüdőrák és más daganatok valószínűsége ugyanaz, mint a nemdohányzók esetén. 15 év múlva: a szívinfarktus kockázata megegyezik a nemdohányzókéval.

Senki nem lehet szabad, aki szenvedélyének rabja ? mondta Pithagorasz. Kormányciklusokat átívelve 2002 óta megszállottan kampányolnak a füstmentes, egészségesebb Magyarországért, a dohányosokért.

A Parlament a nemdohányzók védelméről és a dohánytermékek fogyasztásának, forgalmazásának egyes szabályairól szóló 1999. évi XLII. törvény (XI. 1.) megjelenése óta halogatja a vendéglátóhelyek és a közterületek védelmére tervezett megszorító intézkedéseket. Emiatt az egészségtudatos, kiszolgáltatott nemdohányzók a passzív dohányzás áldozataivá válhatnak.

Az egészség még ma sem általános érték, de Ön fektessen be a saját egészségébe! Gyakorlatilag egy havi cigaretta áráért szerezze vissza szabadságát! A dohányzásról leszokott betegek a cigaretta árán túl gyógyszerekre is kevesebbet költenek, ami évente több százezer forintos megtakarítást is jelenthet.

A dohányzás az egész világon egyre szélesebb körben és egyre kíméletlenebbül szedi áldozatait. A WHO a XXI. század pestisének nevezte. Ma Magyarországon 3,5 millió ember fújja, 6,5 millió pedig szívja a cigarettafüstöt. A dohányzás következtében minden 15. percben meghal valaki, így évente 30 ezer honfitársunkat veszítjük el értelmetlenül.

A nikotin alattomos méreg, az egyetlen legális drog, (a cigarettafüstben lévő kátrány pedig bizonyítottan rákkeltő). A kemény-drogoknál gyorsabban, nagyobb százalékban alakít ki függőséget, amely a biofizikai orvoslás segítségével könnyedén kiküszöbölhető. A leszokás pedig gyakorlatilag egyedül nem megy.

Persze az lenne a legjobb, ha egyáltalán rá se szokna senki, vagy sokkal kevesebben válnának e szenvedély rabjaivá. A rászokás megelőzése még ma is a hivatalos dohányzásellenes kampányokban háttérbe szorul a leszokás reklámozása mellett. Ez nem jó. Fiatal korban (12-13 évesek között) kell jobban propagálni, hogy a dohányzástól senki sem lesz előbb felnőtt, divatos, férfias, egyenrangú, csak szenvedélybeteg és 8-10 évvel rövidebb életű! A WHO kezdeményezésére május 31-e Dohányzásmentes Világnap! Ebből az alkalomból Ön is mondja el fűnek-fának, hogy már van kiút a dohányzás rabságából!

Szóljon hozzá!