ZETApress

hírportál

Mamut után újabb mamut

Vasárnaptól üzemel az új Állami Egészségügyi Központ. A Honvéd, a MÁV, a BM és a Szabolcs utcai kórházakból létrejött intézmény három telephelyen fogadja betegeit. Az akut ellátás a felújított Honvéd Kórházban és a pesti MÁV Kórházban történik, míg a rehabilitáció a Budai MÁV-ban zajlik. A Városligeti fasori és a Szabolcs utcai intézetet megszűntetik.

Az eddigi ötezernél is több dolgozóból közel kétezernek felmondanak, de még egyikük sem tudja szomorú sorsát. Az új főigazgató a BM Kórház korábbi vezetője, Szilvásy István lett, s az osztályvezető főorvosok is mind a négy eddigi intézetből érkeztek. Május végén, egy Hadtörténeti múzeumbeli megnyitón a tárca szakállamtitkára elmondta, hogy az összes főorvosi állásra a Honvédkórház pályázói lettek volna a legalkalmasabbak, de a többi kórház jelentkezőiből is kellett kinevezni főnököket. Kérdésemre hozzátette még, hogy semmilyen limit nem volt, mégis így tartottákk korrektnek.

A korszerű szakrendelő a Honvéd Kórházban áprilistól üzemel, s tegnaptól ott fogadják a megszűnt BM Rendelő betegeit is. Sajnos a vizitdíj automatánál eddig is másfél órás volt a várakozás, mostantól hosszabb sorok kígyóznak a befizetésre várva. A belügyes kismamáknak nem ez okozza most a legnagyobb gondot. Sokuk nem tudja még, hová lett a kezelőorvosuk, hol fognak majd néhány hónap múlva szülni?

Megszűnt a László Kórház

Az észak-pesti összevonás mellett hasonlóra került sor Dél-Pesten is. A ferencvárosi Gyáli úton két kórházból egy lett tegnaptól. A László Kórház olvadt be az Istvánba, s az István Kórház főigazgatója vezeti a továbbiakban a mamutot. A harmadik Gyáli úti kórház, a Merényi már évek óta az István Kórház telephelye lett, s ide költözött akkoriban a csepeli Traumatológia is. Az összevonásokkal kevesebb felső vezetőre lesz szükség.

A István Kórház III. Számú Belosztálya megszűnik, s feladatát a László ? azaz tegnaptól István ? Kórház Hematológiája veszi át. Visszaköltözik majd a hatvan ágyas Csontvelő-transzplantációs Osztály is a Szabolcs utcából, de ehhez az ágyszámok módosítására is szükség lesz. A régi-új főigazgató szeretne kiemelt intézményi státuszt is kapni kórházának, így az OEP-pel további tárgyalások várhatók.

Szóljon hozzá!