ZETApress

hírportál

Együtt a rák utáni életért

A Magyar Rákellenes Liga immár második alkalommal szervezte meg az Együtt a rák utáni életért című kerekasztal konferenciát. A megbeszélések során mindig kijelölik a betegszervezetek számára a következő időszak céljait és az azok eléréséhez szükséges cselekvési programot, és ezúttal fontos cél a reformfolyamat többi résztvevőivel történő egyeztetés is, tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón.

Hazánkban zajlik az egészségügyi ellátás és ezen belül az onkológiai ellátás reformja, a kormányzati célkitűzések hatékonyabb elérése érdekében a rákbetegek magyarországi civilszervezetei cselekvően kívánnak részt venni a folyamatban.

Ennek segítésére a rákbetegek civil szervezetei 2005. szeptemberében rendezték meg az Első Kerekasztal megbeszélést a kormányzat és az onkológiai szakma képviselői részvételével, hogy lerakják ezen közös program mérföldköveit, amely tíz év alatt tíz százalékkal tervezi csökkenteni a rákbetegség halálozási statisztikáját. Az első két év eltelt, még további nyolc áll előttünk.

Második civil mérföldkő a program sikeres megvalósításáért

A Második Kerekasztal célja a reformfolyamat többi résztvevőivel történő egyeztetés az első megbeszélés óta bekövetkezett változások és reformok hatásáról, illetve a civil szervezetek jelenlegi legégetőbb kérdéseiről, valamint kijelölni a feladataikat. A mostani Kerekasztal megbeszélés feladata megállapodni, a civil szervezetek aktív és folyamatos együttműködése érdekében, az év folyamán szükséges változtatásokról is.

Fontos leszögezni, hogy a Kerekasztal megbeszélés nem politikai fórum, és nem ad helyt semmi másnak, mint egy, a betegszervezetek tevékenységére vonatkozó aktív, kormányzati ciklusokon átívelő, hosszú távú program létrehozásának. A megbeszélések célja annak kimunkálása, hogy a témában dolgozó civil- és betegszervezetek hogyan tudják a leghatékonyabban elősegíteni a daganatos betegek túlélésének maximalizálását és a gyógyulás utáni minőségi élet folytatását.

A fentiek értelmében, a Kerekasztal felszólalásra is felkért meghívottjai a témában érintett legfontosabb szakmai szervezetek ? Sugárterápiás és Onkológiai Szakkolégium, Országos Onkológiai Intézet, SE Radiológiai és Onkoterápiás Klinika, Országos Tisztifőorvosi Hivatal ? vezetői. A felsoroltakon kívül számos további érintett szakma ? gyógyszerészek, orvos-jogászok ? képviselői, valamint állami hivatalok ? az OEP és az Országgyűlés Egészségügyi bizottsága ? is meghívást kaptak.

A kitűzött hosszú távú cél csak a civil szféra minden aktív szereplője együttműködésével érhető el, így a kezdeményező Liga további kilenc onkológiai jellegű témákkal foglalkozó betegszervezetet ? közte az ILCO-t és a Rákbetegek Országos Szövetségét ? vont be a cselekvési program kialakításába.

Szóljon hozzá!