ZETApress

hírportál

Sürgősséggel a Heim Pálban

Többéves előkészítő munka után ma végre megnyílt az ország első önálló, gyermeksürgősségi központja a Heim Pál Kórház földszintjén. A folyamatosan működő osztály a hét minden napján, a nap minden szakában segítséget nyújt a beérkező betegeknek. Az akut, akár életmentő, vagy kisebb sebészeti beavatkozások mellett lehetőség nyílik arra is, hogy pár órás megfigyelés után hazabocsássák a betegeket.

A ma délelőtti átadáson előbb a miniszterelnök beszélt. Felvázolta a reformok fontosságát. Őt a főpolgármester követte a sorban, hiszen a kórház fővárosi tulajdon. A szaktárcát a miniszter asszony helyett államtitkára képviselte, de őt a kórház főigazgatója nem hívta a mikrofonhoz.

Kék pólóban jelentek meg az osztály munkatársai. A főorvostól megtudtam, hogy a létszám még nincs feltöltve. 12-14 orvosra lesz szükségük, akik a sürgősségi osztályok gyakorlata értelmében folyamatos műszakba lesznek beosztva. Nem lesz tehát éjszakai ügyelet, hanem este 8-tól reggel 8-ig is műszakban lesz a beosztott orvos. A szakdolgozókból 30-35 fő lesz alkalmazva, s ők ugyancsak folyamatos műszakban dolgoznak majd.

Felfedeztem a dolgozók között egy óvó nénit is. Kérdésemre elmondta, hogy nem ő mesél műtét előtt a kicsiknek, nem ettől kell majd elaludniuk. Ehelyett foglalkozásokat vezet a gyógyulásra váróknak. Egyénileg, vagy csoportosan foglakozik a kicsikkel attól függően, hogy mit enged meg az állapotuk. A mai megnyitóra papírláncot készített velük, amit a megnyitó díszvendégei miszlikbe aprítottak. (Csúnya bácsik…)

A nagy átvágást egy gólyára emlékeztető bábaollóval végezte a nap két szónoka. Korábban ezzel a köldökzsinórt vágták el szülés után. Úgy látszik, már nem ilyennel teszik, mert ez az egy darab volt belőle a kórháznak, s ez vándorolt kézről kézre.

Testőrnője és testőrei gyűrűjében Gyurcsány végigsétált az új osztályon, miközben a fotósok mindenütt előtte jártak. Bementünk vele a shoktalanítóba, a két-két sebészeti és belgyógyászati vizsgáló mindegyikébe, valamint a hatágyas kórterembe. Ma még mindegyik üres volt. A falon egy mentőhelikopter képét láttuk. A közelben akarnak számára ideiglenes leszállóhelyet létesíteni addig is, míg az egyik épület tetején el nem készül a végleges. A közeli Rezső teret szemelték ki, de a Józsefvárosi Önkormányzat nem lelkesedik a gondolatért. Kérdés, hogy a kisebbségben lévő szabaddemokrata polgármester át tudja-e vinni rajtuk párttársai akaratát?

Szóljon hozzá!