ZETApress

hírportál

Nyári stroke-veszély

A stroke nem megy nyáron szabadságra. A Magyar Hypertonia Társaság által indított Éljen 140/90 alatt! ? mozgalom Tudatos Törődés alprogramja elsősorban a magasvérnyomás-betegség és a stroke összefüggéseire helyezi a hangsúlyt.

A szervezők részben a nyári időszak lehetőségeit kihasználandó, részben pedig ezen évszak tipikus problémáira reagálva kampányt szerveznek a súlyos következményekkel járó gutaütés megelőzésére. A Magyar Hypertonia Társaság által életre hívott Éljen 140/90 alatt! ? mozgalom keretében, 2009 őszén indított Tudatos Törődés alprogram elsősorban a hipertónia és a stroke összefüggéseinek megismertetésére helyezte a hangsúlyt.

A program 2010 első félévében tovább lép, a gyakorlati megvalósítására fókuszálva hasznos és hatékony eszközökkel kívánja segíteni az orvosok mindennapi gyógyító munkáját, vagyis a magasvérnyomás-betegség kezelésén keresztül a stroke kockázatának csökkentését.

A stroke köznyelvi elnevezése, a szélütés, gutaütés jól utal az agyban lezajló eseményre. Gyakran nevezik agyvérzésnek is, noha csupán az érintettek ötödénél történik ténylegesen agyállomány-vérzés. A stroke lényege azonban mindig azonos: az agy vérellátása zavart szenved, ezért az érintett terület idegsejtjei nem jutnak megfelelő mennyiségű oxigénhez és tápanyaghoz, emiatt károsodnak vagy elhalnak, és ezért maradandó károsodás jelentkezik a központi idegrendszer működésében.

A közhiedelemmel szemben a stroke nemcsak az idősek betegsége ? bár az életkor előrehaladásával a bekövetkezés valószínűsége nő ?, bármely életkorban kialakulhat. Kockázatát az érfalak károsodása és az emiatt kialakuló más szív- és érrendszeri szövődmények növelik. E rizikótényezők és szövődmények szinte minden magas vérnyomásban szenvedő betegnél kimutathatóak.

A stroke egy olyan betegség, ami alattomosan, tünetek nélkül érkezik, és súlyos következményekkel is járhat: 10 szélütésen átesett beteg közül 9 soha nem lesz képes többet úgy élni, mint az agyi érkatasztrófa előtt. Ennek bekövetkezte súlyos terhet ró az érintett családjára és környezetére, pedig a probléma az esetek jelentős részében megelőzhető lenne, hiszen a stroke kialakulásának kockázata a magas vérnyomás megfelelő kezelésével jelentősen csökkenthető! A magasvérnyomás-betegség megfelelő kezelése az egyik legbiztosabb módszer a megelőzésére, hiszen mindösszesen 2 Hgmm-nyi vérnyomáscsökkentés már 10 százalékkal mérsékli ezt a kockázatot!

A Hypertonia Világnap apropóján a Társaság arra hívja fel a háziorvosok figyelmét, hogy a már kezelt hipertóniás betegek mellett térképezzék föl, és találják meg azokat a pácienseket is, akik bár felismert magasvérnyomás-betegségben szenvednek, de valamilyen oknál fogva nem folytatták az előirányzott terápiát, vagy esetlegesen nem is tudnak arról, hogy veszélyeztetettek vagy a magasvérnyomás-betegség kezdeti stádiumában vannak.

A kampány szervezői ezen betegek megtalálására, és kezelésükben a célérték elérésére a kevésbé zsúfolt, nyári időszakot javasolják felhasználni, figyelembe véve, hogy ebben az időszakban talán az érintetteknek is több idejük és lehetőségük nyílik egészségükkel törődni. Ugyanakkor azt sem lehet elfelejteni, hogy a stroke nem utazik nyári szabadságra!

Mindezeket figyelembe arra biztatják a családorvosokat, hogy hívják be 2010 A nAgy Kontrollra ezeket a pácienseket, hogy a magas vérnyomás időbeni felismerésével és kezelésével csökkenthessék a stroke kialakulásának kockázatát. A kampány során a résztvevő háziorvosok levélben keresik majd meg a legveszélyeztetettebb korosztályba tartozó ? 35-60 éves ? potenciálisan érintett pácienseiket, és külön időpontokat ajánlanak föl a célzott állapotfelméréshez és vizsgálatokhoz.

További fontos mondanivaló, hogy a megfelelő védelmet ? a baj megelőzését ? CSAK a folyamatos, megszakítás nélküli kezelés biztosítja. A nyári időszakban ? pl. a nyaralások alkalmával ? gyakran megváltozik az emberek életmódja, kialakult szokásai, így sokszor háttérbe szorul a diéta és az egészséges életmód megtartása (hiszen ennyi szabadságot én is megérdemlek!), vagy egyszerűen elfelejtődik a terápia betartása. Éppen ezért a kampány fő üzenete is erre utal: Ne feledje: a stroke nem utazik nyári szabadságra! A magasvérnyomás-betegséggel és a stroke-kal kapcsolatos tudnivalók a megújult honlapon megtalálhatók.

Szóljon hozzá!