ZETApress

hírportál

Megvan a 15 ezredik

Ünnepélyesen köszöntötték és megajándékozták az EgészségVonat 15 ezredik páciensét ma délelőtt a Déli pályaudvaron. A vonat vasárnap estig tartózkodik a fővárosban, így talán a vizsgálatot kérők száma elérheti a 16 ezret is. A reform ellenére itt nem kell vizitdíjat sem fizetnünk.

A vonat tavaly szeptember 25-én, Szívünk Napján indult országjáró körútjára. Év végéig Székesfehérváron több mint 900-an, Nyíregyházán hétszázan, Pécsett fél ezren, Szegeden meg ezren vették igénybe szolgáltatásait. Idén márciusban újabb 14 nagyváros következett, s mindenütt három napig időzött. A fővárosi, 19-ik helyszín után egyelőre pihenni tér, s csak később döntenek a folytatásról.

A vonat az egyik legnagyobb gyógyszergyártó, a sanofi-aventis támogatásával rója a síneket. Azzal a küldetéssel indult, hogy felhívja a figyelmet a hasi elhízás problémáira. Az átfogó szűrések mellett helyt adott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Vizuális Kommunikációs szakos hallgatói által létrehozott Őrizd a szíved fiatalságát! ? című multimédiás kiállításnak is. A háromnapos programokon az ingyenes szűrések mellett közös séta és más családi programok is várták a lakosságot.

S hogy mit vizsgáltak a vonaton? A haskörfogat mellett mérték a testsúlyt és a magasságot, a vérnyomást és pulzust, valamint kiszámították a boka/kar indexet is. Az ujjbegy megszúrása után kicseppenő vérben megnézték a vércukorszintet, az össz-koleszterint és a trigliceridet. Akiknél kóros eltérést találtak a kiértékelésen, azokat az illetékes orvosi rendelésekre irányították. Nem volt nehéz dolguk, mert mindenkit a háziorvosához kellett küldeniük.

A városi családi sétákon napi öt-nyolc kilométer megtételét ajánlották. Szegeden Tóth Boglárka aerobic versenyző, Székesfehérváron az Albacomp kosárlabda- és a Cornexi kézilabda-csapat tagjai gyalogoltak a családokkal, míg Pécsett a női kosarasok és vízilabdázók sétáltak, Győrött meg az ETÓ focistái szálltak fel legelőször a vonatra.

A képzőművészeti kiállítás a tavaly szeptemberi egészségnapon a Művészetek Palotájában nyílt meg. Pályázni lehetett alkalmazott grafika, fotó, animáció vagy videó eszköztáraival megjelenített alkotásokkal. Az ismert képzőművészekből álló zsűri kategóriánként egy-egy nyertes pályaművet választott ki, melyek első helyezettjei 250 ezer forintos díjazásban részesültek. A megnyitót követően a művek a vonattal eljutottak mind a 19 szűrésbe bevont városba.

A kampányban az orvosok mellett a leendő orvosok is részt vettek. Az orvostanhallgatók a lelkeket is ápolták a vizsgálatokon. S hogy miért érdeke mindnyájunknak többet törődni egészségével, és részt venni az ingyenes szűrővizsgálatokon? Mert nincs egészséges ember, csak rosszul kivizsgált beteg, fogalmazta meg a délelőtti sajtótájékoztatón Dr. Kiss István professzor, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke. Közös érdekünk, hogy megfogadjuk szavait!

Szóljon hozzá!