ZETApress

hírportál

Hőségriadó

A rendkívüli meleg miatt a miniszterelnök a munkaügyi szabályok szigorúbb ellenőrzését kérte. Gyurcsány Ferenc arra kérte a felelős szervezeteket, hogy fokozottan védjék a dolgozók érdekeit és szigorúan ellenőrizzék, hogy a munkáltatók betartják-e a hőségben érvényes munkaügyi szabályokat tudatta Budai Bernadett kormányszóvivő.

A következő napokban várható időjárás miatt az országos tiszti-főorvos másodfokú hőségriadót rendelt el. Ehhez hasonló hőségriadó az elmúlt évben négy alkalommal volt, harmadfokú riadót azonban még sosem rendeltek el Magyarországon. Ilyenkor speciális szabályok vonatkoznak a munkavégzés körülményeire. Szabadtéri munka esetén például a nagy melegben óránként legalább 10 perces pihenőidőt szükséges beiktatni és legalább félóránként kell védőitalt biztosítani a dolgozóknak.

Többek közt ezeknek a szabályoknak a szigorúbb ellenőrzését kérte a miniszterelnök a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól és az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségtől. Gyurcsány Ferenc egyúttal arra kéri a közigazgatásban dolgozók munkahelyi vezetőit, tekintsenek el a hivatali ruházatra vonatkozó előírásoktól és elvárásoktól, és a hőségre való tekintettel engedélyezzék, hogy a hölgyek mellőzhessék például a harisnya, a férfiak pedig a nyakkendő viselését.

A munkavégzésre, munkabiztonságra vonatkozó feltételek biztosítását és a szabályok betartását az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség ellenőrzi. A Főfelügyelet két zöld számon ? a (06)80/204-264-es, illetve a (06)80/204-292-es telefonszámon ? várja azoknak a bejelentéseit, akiknek a munkaadója nem biztosítja a munkavégzéshez szükséges feltételeket, illetve itt lehet tájékoztatást kérni a munkavégzésre vonatkozó szabályokról is.

Szóljon hozzá!