ZETApress

hírportál

Mentőötlet az esélyért

Máris a Szaknévsorban érezhette magát az a több száz fős meghívott, aki helyet foglalt a Vigadó koncerttermében a Mentők megsegítéséért létrehozott jótékonysági gálán, a ?90-es évek végén. Az oldalak ? a falak ? sárgák voltak, s aki számít, benne volt. Mármint a teremben. A rendezvény a nyolchónapos akció befejezését jelentette, mely a tavaszi CD-megjelenéstől a szeptemberi Vidám Party-n átvezetett a november végi végkifejlethez. Ahhoz a naphoz, amikorra hárommillió forintnál is több gyűlt össze a Mentőknél oly áhított félautomata defibrillátor készülékek megvételére.

Az akció megindítása a Henkel Magyarország Kft. Ragasztástechnika nevéhez fűződik, akik a 35 éves Pálma ragasztócsalád születésnapi ajándékaként a Warner Music Hungary Kft-vel közösen jelentették meg a Sztárok a Pálma alatt című lemezt. Olyan nagyságok hallhatók rajta, mint Benkő László, Vikidál Gyula, Szikora Róbert, Balázs Fecó, a Republik együttes, Szulák Andrea, a Baby Sisters, St. Martin, no meg egy volt mentődolgozó Renczi Dolly Mária.

Az énekesnő még a ’70-es években titkárnőként dolgozott az Országos Mentőszolgálatnál közel tíz esztendeig. Társaihoz hasonlóan a felkérésre első szóra érkezett. A jótékonysági gálán is ők léptek fel, s a lemezbevételt is az életmentő készülékek beszerzésére szánták.

A gála előtt került sor a két defibrillátor jelképes átadására Göbl Gábornak, az OMSZ főigazgató-főorvosának. A befolyt pénzből egyébként hat darabot ? kétféle típusból harmat-hármat ? vásároltak egyenként hatszázezer forintos kedvezményes áron. A mentő-szakápolók munkájuk során tesztelni fogják azokat, s ennek alapján döntik el, melyikből kell meg további ötven-hatvan darabot beszerezniük.

S, hogy mit tud ez a csodamasina? Erről Tóth Attila vezető mentőtiszt, az OMSZ szóvivője tájékoztatott. Mivel a 190 mentőállomásunkon csak 110-ben van kivonuló orvosi-mentőtiszt szolgálat, míg a többi nyolcvan helyen csak mentőápoló a mentőegység vezetője. Egy szívmegállás esetén neki kell tehát elsőként jól döntenie a bevatkozás módjáról. Az eset kocsikban megtalálható EKG-defibrillátor készülék jeleinek kiértékelésére ő nem lehet képes, erre csak az orvos vagy mentőtiszt jogosult. A most beszerzett félautomata készülékek az orvos helyett döntenek, s ajánlják fel a beteg elektromos jeleinek megismerésével az ápolónak a defibrillálás lehetőségét, mondta a szóvivő.

A beteg túlélési esélyei akkor jók, ha egy hirtelen szívmegálláskor már az első 2-3 percben megtörténik a hatásos újraélesztés, s tíz percen belül megkapja az elektroterápiát. Az új műszer ebben segít, esélyegyenlőséget biztosítva az orvos nélküli mentőállomások ellátási körzetében lakó betegeknek is. Mintegy 7-8 ilyen eszköz már jelenleg is megtalálható néhány orvosi szolgálattal nem rendelkező mentőállomáson a különböző mentőalapítványok tulajdonában, s az itteni jó tapasztalatok ? a mintegy 30-40 százalékos túlélési arány ? miatt szeretnénk fejleszteni ezt az életmentő szolgáltatást. A fővároshoz közeli Aszódon például júliusban köszönhette egy 40 év körüli férfi egy ilyen életmentő eszköznek az életét. Azóta már boldogan kertészkedhetett telkén.

A jótékonysági akcióból befolyt pénzből a mentők szoros elszámolást vezetnek, s csak az eszköz beszerzésére fordíthatják. Másra ? például külföldi tanulmányutak szervezésére ? nem költhetik. A jótékonysági gála előtti másfél órát együtt töltötték a mentősök és a szponzorok a sztárokkal a Vigadóbeli fogadáson. Kellett átrakta, hiszen éhesen a műélvezet sem az igazi, s a hangok sem csengenek olyan tisztán, mint jóllakottan.

A dúsan terített asztalok ? a több száz fős teríték ? láttán többünkben ? köztük a mentősök fejében is ? megfogalmazódott, hogy a fényes fogadás árából vajon hány további életmentő eszközt lehetett volna megszerezni a rászorultak segítésére? Reprezentálásban már világelsők vagyunk! Jó lenne végre felemelni az egészségügyet! ? írtuk meg a ’90-es évek közepén. Sajnos inkább visszaesés tapasztalható.

Szóljon hozzá!