ZETApress

hírportál

Medicina 2000

Erősödő részvétel, megerősített vezetőség: kifejezetten nagy érdeklődés és részvétel mellett zajlott a Medicina2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség tisztújító közgyűlése május 24-én szerdán. Immár 4. alkalommal kapott bizalmat az elnök, akit a megújult elnökség támogat majd munkájában.

A megjelentek elfogadták az elnökség beszámolóját, majd kiemelten foglalkoztak a tulajdonos önkormányzatok és a szakrendelők jelenlegi és várható viszonyaival, és az is kiderült, hogy az idei Járóbeteg Szakellátási Konferencia új helyszínen kerül majd megrendezésre. A Medicina 2000 Magyar Poliklinikai és Járóbeteg Szakellátási Szövetség Alapszabálya értelmében az elnökség mandátuma 2023. májusában lejár – tudatta Nagy Ákos, VM.komm Kommunikációs Tanácsadó Iroda.

A tisztújító közgyűlésen a tagintézmények vezetőinek közel fele személyesen is megjelent (ami jóval meghaladta a megszokottat) és választott vezetőséget. A Medicina2000 elnökének munkáját 2 elnökhelyettes és egy 8 tagú elnökség segíti. A közgyűlés döntése alapján az elkövetkező 3 évben a Szövetség elnöke továbbra is dr. Pásztélyi Zsolt (Vasút-egészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft., ügyvezető) marad, a két elnökhelyettes dr. Polák László (Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Egészségügyi Szolgálata, főigazgató főorvos) és Dr. Tóth Tibor (Debreceni Egyetem Járóbeteg Szakellátási Központ Betegirányítási vezetője) személye sem változott. Elnökségi tagok lettek: Bús Attiláné, dr. Kiss Marianna, dr. Kóti Tamás, dr. Mechler András, dr. Nagy Csaba András, dr. Pál Miklós, dr. Szarvas Tibor, Dublinszki-Boda Péter; pót elnökségi tagnak pedig Simon Balázst választották meg a delegáltak.

A megjelent intézmények képviselői külön tárgyalták a tulajdonos önkormányzatok szakrendelőikkel kapcsolatos álláspontjait, ezzel kapcsolatos tapasztalataikat. Egyöntetű volt, hogy a tulajdonos önkormányzatok ragaszkodnak intézményeikhez, és igyekeznek annak működését lehetőségeikhez mérten támogatni, bár az is kiderült, hogy ebben nagyon eltérő lehetőségeik vannak az egyes tulajdonosoknak.

Érdekes, és eddig még nem nagyon tárgyalt szempontot említettek a hátrányos helyzetű járásokban működő kistérségi szakrendelők: ellátási területükön gyakran a háziorvosi praxisok jelentős része (akár a fele is!) régóta betöltetlen, így az önkormányzat azért is ragaszkodik foggal-körömmel a szakrendelőhöz, hogy így valamilyen lakosságközeli egészségügyi ellátás megmaradjon a térségben. A konferencia Szervezőbizottságának elnöke tájékoztatta a résztvevőket, hogy az idén esedékes XXV. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferenciát új helyszínen a balatonalmádi Hunguest BÁL Resortban rendezik meg szeptember 13-án szerdától 15-én péntekig.

Szóljon hozzá!