ZETApress

hírportál

SM Világnap Fehérváron

Tízezer család sorsa múlik a kezelésen és rehabilitáción! Egyetlen tünetet sem szabad elbagatellizálni! Nemcsak a hirtelen, nagyfokú állapotrosszabbodás jelezheti az idegrendszeri betegség, a sclerosis multiplex rosszabbodását, ezért minden apró új tünetről be kell számolni a neurológus kezelőorvosnak – hangzott el a Sclerosis Multiplex Világnap székesfehérvári központi rendezvényén.

A leggyakrabban fiatalkorban, a húszas-harmincas életévekben megjelenő, ma még gyógyíthatatlan idegrendszeri betegséggel, sclerosis multiplex kórral mintegy tízezer ember él Magyarországon.
Az SM Világnapját május végén minden kontinensen megtartják. Nem a betegséget ünneplik ilyenkor, hanem a betegek egymást támogató közösségét szeretnék megerősíteni és széles körben ráirányítani a betegekre és a betegségre a figyelmet. Székesfehérváron az SM Világnap zászlóival az ország minden részéből érkezett betegek és hozzátartozók integettek egy figyelemfelhívó akció keretében, ezzel csatlakozva a világméretű megmozduláshoz.

Az SM betegség az immunrendszer hibás működése miatt támadja meg az idegrendszert: a sclerosis multiplexet azért hívják ezerarcú kórnak, mert a legkülönbözőbb típusú és súlyosságú neurológiai panaszt képes kiváltani. Az SM károsíthatja a látást, a beszédet, a mozgásképességet, a gondolkodást is, ezért fontos a mielőbbi diagnózis és kezelés, hogy minél inkább meg lehessen óvni az idegrendszert.

A betegség a kezelések ellenére is haladhat előre, ezért fontos, hogy nem elég a súlyos új panaszok esetén a beavatkozás, hanem folyamatos neurológiai kontrollvizsgálatokra van szükség. Nem ritka például, hogy az agyi MRI felvételek vagy más vizsgálatok jeleznek rosszabbodást, viszont a beteg még nem érez új tüneteket, ilyen esetekben alattomos módon, lappangva történik az idegrendszeri károsodás, amit terápiaváltással esély lehet lassítani. Ugyanilyen fontos a szakszerű rehabilitáció is, ezért az SM Világnapon neurológus és rehabilitációs szakorvosok is előadást tartottak.

Feladatunk, hogy minél többet tudjanak a betegek a lehetőségeikről, felkészülten tehessenek önmagukért, éljenek a kezelések és a rehabilitáció lehetőségeivel, tudjanak és merjenek segítséget kérni – mondta Szántai Anita, az SM Világnapot szervező Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány elnöke hozzátéve: az alapítvány honlapján minden előadást közzétesznek, hogy ezáltal a személyes részvételtől függetlenül minél többekhez eljuthassanak az állapot megőrzését, az életminőség javítását segítő praktikus információk.

A világnapok veszélye, hogy hajlamosak vagyunk kipipálni egy kijelölt nappal egy teljes problémakört. Remélem, hogy nem esünk bele ebbe a hibába, hanem felhívjuk a szürke hétköznapok valóságára és a teendőkre is a figyelmet! – fogalmazott Cser-Palkovics András, az országos betegtalálkozónak idén otthont adó középdunántúli város polgármestere. Fotóink Kummer János felvételei.

Szóljon hozzá!