ZETApress

hírportál

Stroke és RELY

A szélütés (stroke) megelőzése szívritmuszavarban szenvedő betegekben ? újabb eredmények a RE-LY vizsgálattal kapcsolatban. A San Antonioban (USA) megrendezett Nemzetközi Stroke Konferencián hozták nyilvánosságra a korszakalkotó RE-LY vizsgálat eredményeinek újabb elemzését ? tudatta Környei Ágnes .

A vizsgálatban résztvevő betegek egyik alcsoportján elvégzett elemzés szerint az új véralvadásgátló kezelés jelentős előnyöket biztosít a korábban stroke-ot vagy ún. mini stroke-ot (átmeneti agyi keringészavart) elszenvedett pitvarfibrillációban szenvedő betegek számára. Az új megállapítások teljes mértékben alátámasztják az eddigi legnagyobb szabású ? 18 ezer 113 beteg bevonásával a világ 44 országában végzett ? pitvarfibrillációs RE-LY vizsgálat átütő eredményeit.

A vizsgálat során egy új, szájon át szedhető véralvadásgátló gyógyszer stroke prevenciós hatásait elemezték pitvarfibrilláló betegek esetében. Az új készítmény a korábbi kezelésekhez képest 34 százalékkal csökkentette a stroke és az embolizáció kockázatát, emellett jelentősen, 20 százalékkal mérsékelte a súlyos vérzéses szövődmények kialakulását.

A most ismertetett RE-LY alvizsgálatban a teljes megfigyelt betegpopulációból azoknak a pitvarfibrilláló betegeknek eredményeit értékelték, akik már a beválasztást megelőzően szélütést (stroke-ot), vagy mini stroke-ot, (átmeneti agyi keringési zavart) szenvedtek. Az alvizsgálatba bevont 3623 beteg a teljes RELY populáció előírásainak megfelelően szintén kétféle dózisban kapták a gyógyszert.

Az alcsoport-elemzés nemcsak megerősítette a RELY vizsgálat már publikált, rendkívül bíztató eredményeit, hanem még azoknál nagyobb mértékben voltak kedvezőek. A készítmény mindkét alkalmazott dózisban jelentős mértékben ? a jelenleg általánosan használt véralvadásgátló kezelésnél több mint 70 százalékkal ? csökkentette az agyvérzés kockázatát. Ugyanakkor közel harmadával kevesebb vérzéses szövődmény alakult ki a betegeknél.

Az új gyógyszer egyik, nagyon fontos előnye a betegek szempontjából, hogy nem szükséges rendszeresen orvoshoz fordulniuk a véralvadás laboratóriumi ellenőrzése céljából. További előny a hagyományos véralvadásgátló gyógyszerhez képest, hogy a kezelés hatékonysága nem függ a testsúlytól, az új gyógyszer nem lép kölcsönhatásba élelmiszerekkel és a gyógyszerkölcsönhatások is ritkák.

Ez a részelemzés azért megnyugtató, mert a betegek egyik különösen fontos alcsoportjában erősíti meg a RE-LY kezdeti megállapításait. A pitvarfibrilláció egyik legsúlyosabb szövődménye a szélütés. Különösen azok a betegek veszélyeztetettek, akikben már korábban előfordult stroke, vagy mini-stroke. Éppen ebben a csoportban volt a leghatékonyabb az új gyógyszer. Érthető, hogy mind az orvostársadalom, mind pedig az alvadás-gátlókezelést kapó betegek reményteli izgalommal várják az újabb és újabb adatokat és örülnek a megnyugtató eredményeknek. A véralvadás gátlása csaknem kivétel nélkül mindig a vérzékenység fokozódásával jár együtt. Éppen ezért átütő eredményt jelent mind a betegek mind az orvosok számára, hogy a készítmény éppen olyan hatásos, mint az eddig alkalmazott terápia ? sőt a vizsgált nagyobb dózisban adva felül is múlja azt ? ugyanakkor kevesebb agyvérzést okoz ? nyilatkozta Keltai Mátyás professzor, a RE-LY vizsgálat magyarországi koordinátora a vizsgálati eredményekkel kapcsolatban.

Hazánkban évente közel 18 ezren halnak meg stroke-ban, az új megbetegedések száma pedig évente mintegy 50 ezer főre tehető. Világszerte akár hárommilliónyian is kapnak évente pitvarfibrillációval összefüggő stroke-ot, ami gyakran különösen súlyos lefolyású és rokkantsághoz, sőt nem ritkán halálhoz vezet. Stroke-ot, vagy átmeneti agyi keringési zavart korábban már elszenvedett, pitvarfibrilláló betegek esetében különösen fontos megfelelő megelőző kezeléssel csökkenteni a stroke-rizikót, mert őket még a pitvarfibrilláló betegekre általában jellemzőnél is nagyobb mértékben fenyegeti ez a szövődmény.

Szóljon hozzá!