ZETApress

hírportál

XI. IME-konferencia

A pandémia tanulságai: a jelen menedzsmentje és a jövő alakítása címmel az IME – Az Egészségügyi Vezetők Szaklapja október 26-27-én szerda-csütörtökön immár 11. alkalommal rendezi meg hagyományos Infekciókontroll és Betegbiztonság Konferenciáját – tudatta dr. Tamásné Bese Nóra IME-MEMT portfolió igazgató.

A sorozat töretlen folytatása is jelzi, hogy a lap kiadója és az új laptulajdonos is osztja a szervezők véleményét, hogy az infekciókontroll-tevékenységek és annak a kórházi menedzsmentek felé történő bemutatása képezik az egészségügy egyik legjelentősebb és jelentőségében egyre fokozódó transzlációs teendőjét függetlenül attól, hogy a fertőzések egyes közösségeket, a népesség foglalkozási vagy alapbetegség által kijelölt csoportjait érintik-e, vagy világszerte söpörnek végig. Az elmúlt évben azonban tovább is léptünk a témákkal: lévén az infekciókontroll betegbiztonsági kérdés (is), konferenciánkon teret adtunk e szélesebb témakör előadásainak is. A NEVES Egyesület a Betegbiztonságért társszervezőként bekapcsolódott a konferencia megrendezésébe, újabb megközelítéseket és szempontokat emelve be a konferencia programjába, mely idekattintva olvasható.

Kérdés, hogy a prevenció mennyire fontos összlakossági szinten és az egészségügyi ellátás részeként, hogy melyek a multirezisztens kórokozók emelkedő előfordulásának okai és ezt hogyan lehetne visszafordítani. Vajon milyen hatást fejtett ki a földrajzi távolságok lerövidülése, az átfogó kormányzati irányítású ismeretterjesztő kampányok a fertőzések okairól, megelőzésükről, a védőoltásokról, az antibiotikumok használatáról, a kórházi fertőzésekről? Mindezt tovább gondolva a pandémia idején szerzett tapasztalatok hogyan hatnak a jelen menedzsmentjére és hogyan formálják, alakítják a jövőt?

Előadóink között van többek között infektológus, epidemiológus, higiénikus, gyakorló mikrobiológus, intenzív- és gyermekorvos, szakdolgozók, jogász, kórházi vezető, nemzetközi és hazai szervezet vezető tisztségviselője, tudománytörténész, kommunikációs szakember, szociálpszichológus.

Magától értetődik, hogy ebben az évben az új típusú koronavírus világjárvány adja a konferencia kiemelt témáját. Máshol még el nem hangzott előadások foglalják össze a szakmai közösségek, az egészségügyi vezetés, a sajtó és rajtuk keresztül a lakosság számára fontos, magyarázatra szoruló tudnivalókat. Tervezett témakörök:

A pandémia ellátásának értékelése: oktatások, átszervezések hatékonysága
Mit nyerünk a teszteléssel – közgazdasági szempontból
Mit jelent együtt élni a SARS-CoV-2-vel?
Jövő kórháza: infrastruktúra az infekciókontroll és betegbiztonság szolgálatában
Nem várt események az egészségügyi ellátás során
A laikusok/civilek szerepe az egészségügyi ellátásban
Helyi jógyakorlatok, megvalósult szakmai projektek és eredményeik (fogászat, vénabiztosítás, hólyagkatéterezés, érkatéterezés, neurológiai ellátás)

Az IME küldetésének megfelelően segítünk értelmezni a kontroll nélkül terjedő állításokat. Hiteles szakértők véleményének teret adva igyekszünk eloszlatni a ködöt a sokszor még orvosok és egészségügyi végzettségűek előtt sem egységesen fogadott rendelkezések és tudományos hátterük között.

2022-es konferenciánknak külön aktualitást ad az új egészségügyi ágazati vezetés új szempontrendszere, kiemelt prioritásai, amelyek bemutatásra kerülnek konferenciánkon. Bízunk benne, hogy a témák, a betegbiztonság és az infekciókontroll újszerű, komplex megközelítése felkeltette konferenciánk iránti érdeklődését és hamarosan személyesen is találkozunk! – reméli az igazgató asszony.

Szóljon hozzá!