ZETApress

hírportál

Vándorgyűlés tüntetéssel

Hogyan építsünk hidakat? – ezzel a címmel szervezte a Magyar Pszichiátriai Társaság XXV. Vándorgyűlését, mely szeptember 28-a szerda és október 1-je szombat között zajlik a Budapesti Kongresszusi Központban – tudtuk meg a ma déli sajtótájékoztatón a BKK Bizet-termében.

Résztvevői dr. Szekeres György, az MPT és a Vándorgyűlés elnöke; dr. Wernigg Róbert, az MPT főtitkára; dr. Molnár Károly, a Szervezőbizottság elnöke és dr. Van Der Wijk Ibolya, a HAPT (Fiatal Pszichiáterek Szekciója) elnöke voltak. Moderálta B. Király Györgyi, az MPT kommunikációs vezetője.

Hogyan lehet felkészülni menekülthullámmal együtt járó plusz feladatokra? Hogyan hatott a pandémia a hazai pszichiátriára? Milyen lehetőségek nyílnak a pszichiátriai és mentálhigiénés ellátó rendszerek amúgy is korlátozott kapacitásainak bővítésére, hiányos erőforrásaik hatékonyabb felhasználására? Mekkora a szakemberhiány, illetve mennyire tartják vonzónak a fiatalok a pszichiáter pályát? – ezek voltak a konferencia és a sajtóbeszélgetés fő témái.

A vándorgyűlés apropója a szomszédunkban zajló, hatalmas menekülthullámot elindító háború. A traumatizált, otthonukat és szeretteiket elvesztő felnőttek és gyerekek ellátása óriási kihívást jelent a pszichiáter szakma számára, így egyre nagyobb szükség van az összefogásra, a hídépítésre, amely összeköti a pszichiátereket a társszakmákkal, a döntéshozókkal, az egyházakkal, a szociális munkásokkal, a civil szervezetekkel, és persze a médiával is.

Az érdekes és izgalmas előadások, szimpóziumok előadói közül érdemes kiemelni a konferencia plenáris előadóit. Az érdeklődők figyelmét izgalmas összefüggésekre hívja fel: prof. Falkai Péter, az Európai Pszichiátriai Társaság (EPA) elnöke; prof. Philip Gorwood, az EPA előző elnöke; Hárdi Lilla, a Cordélia Alapítvány a Szervezett Erőszak Áldozataiért Alapítvány orvosigazgatója; prof. Kéri Szabolcs, a Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet pszichiátriai igazgatója és főigazgató-helyettese; dr. Simon Lajos, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem, Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika egyetemi docense; Simkó Eszter egészségügyi közgazdász. A mai elnöki fórumon szakmapolitikai kérdések kerültek terítékre. A holnapi zárónapon hívatlan vendégek is érkeznek: mint reggel megírtuk, jogvédők demonstrációra készülnek a Gesztenyés kerti rendezvényhelyszín előtt.

Szóljon hozzá!