ZETApress

hírportál

DaVinci Xi vidéken is

Délután ünnepélyes keretek között adták át a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Janus Pannonius Klinikai Tömbjében azt az új robotsebészeti eszközt, melynek beszerzése a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósult meg. Ez az első hazai robotsebészeti eszköz vidéken.

A 3,8 milliárd forint európai uniós támogatási összegű projekt egyik kiemelt tartalmi eleme a DaVinci Xi sebészeti robot beszerzése – tudatta Kottász Gergely, a PTE sajtóreferense.

Mint ismert, idén tavasszal értesítették a PTE-t az RRF-2.1.2-21-2022-00018 azonosítójú, a Gyakorlatorientált felsőfokú képzés infrastrukturális- és készség-fejlesztése nevű felhívásra benyújtott pályázatának támogatásáról. A projekt mindösszesen 3,8 milliárd forint európai uniós támogatási összeg felhasználásával valósul meg. A lefolytatott közbeszerzési eljárás után ma már át is adták a DaVinci Xi sebészeti robotot, amelynek közreműködésével nőgyógyászati, sebészeti, urológiai, fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti, valamint szívsebészeti beavatkozásokat fognak végezni Pécsett. A sebészeti robot a projekt egyik kiemelt tartalmi elemeként került beszerzésre.

Bódis József professzor, a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke a köszöntőjében hangsúlyozta: Régi álmunk válik valóra a mai napon. Mintegy tíz éve, amikor még rektor voltam, kezdtük el az előkészületeket, és hosszú út vezetett odáig, hogy hamarosan robotsebészeti beavatkozásokat lehessen végezni Pécsett. A PTE Klinikai Központ orvosainak felkészültsége, szakmai tudása pedig előrevetíti ennek a projektnek a sikerét, amelyből a betegek profitálhatnak majd a leginkább – mondta el Bódis doktor.

Az első műtéteket heteken belül, várhatóan már októberben elvégzik majd a robottal. A gyakorlati oktatás többek között szimulátorral történik, amely lehetővé teszi, hogy különböző oktatóprogramok által – azaz valós beteg jelenléte nélkül – sajátítsák el az orvosok és az asszisztensek azt a technikai tudást, amire a biztonságos műtétek majdani végzéséhez szükségük van. Természetesen csak olyan orvos végezhet műtétet a robottal, aki nemzetközi robotsebészeti szakvizsgán keresztül szerez erre képesítést.

A PTE Klinikai Központ a közelmúltban létrehozta a Robotsebészeti Munkacsoportot, melynek vezetője dr. Papp András, a Sebészeti Klinika egyetemi docense lett. A munkacsoport vezetője elmondta: Az új eszközzel speciális sebészeti beavatkozásokat is el tudunk majd végezni, ráadásul úgy, hogy a beteg hamarabb fel tud gyógyulni a műtétet követően. Az orvosképzés is fejlődik ezáltal, hiszen az orvostanhallgatók testközelből tapasztalhatják meg, hol tart most a sebészet technikai fejlettsége – adott hangot örömének Papp doktor.

Az új eszköz sajtóbemutatóján elhangzott, hogy a robot dupla konzolos, vagyis egyszerre több orvos is tudja kezelni. Ennek az oktatás mellett a szakmailag összetett, komplex műtétek során van komoly jelentősége. A PTE Klinikai Központjában is rendszeresen zajlanak ugyanis olyan műtétek, ahol egyidőben van szükség több szakma, így például sebész, urológus és nőgyógyász jelenlétére. Erre példa az ún. infiltráló endometriózis, amikor egyszerre érintett a bél, a húgyúti rendszer és a nőgyógyászati szervek. Ezekben az esetekben különösen nagy segítség, ha az operációt végző team tagjainak nem kell átadniuk a konzolt egymásnak, hanem mindig az a konzol végzi a műtétet, ahol az adott specialista ül. Ezzel jelentősen növelhető a betegbiztonság, és csökkenthető a műtéti idő.

Szóljon hozzá!