ZETApress

hírportál

Pécsi innováció

Új eljárás a neuroendokrin daganatok kezelésében a PTE Klinikai Központban. A neuroendokrin daganatok előfordulása az egész világon gyorsan növekvő tendenciát mutat. A gyomor-bél-hasnyálmirigy kiindulású neuroendokrin tumorok az összes neuroendokrin daganat mintegy 75%-át teszik ki – tudatták sajtósaik.

Az ilyen daganatok nagy mennyiségben termelhetnek hormonhatású anyagokat, amelyek a betegek számára sok szenvedéssel járó, ún. carcinoid rohamokat okoznak. Ezen betegségben szenvedő betegek számára törzskönyvezték a Lutathera kezelést, amely az előrehaladott stádiumú, nem műthető, áttétes neuroendokrin tumorok kezelésében játszik fontos szerepet.

Hazánkban ez a kezelés korábban nem volt elérhető, az ilyen terápiát igénylő betegek külföldi centrumokban, elsősorban Svájcban és Németországban kaphatták meg az ellátást. – Örvendetes előrelépés, hogy több szakmaterület, így a nukleáris medicina, onkológia, endokrinológia együttműködésének köszönhetően, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ tevékeny közreműködésével Magyarországon is elérhetővé vált a kezelés állami egészségbiztosítási finanszírozása – mondta dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke.

Dr. Mezősi Emese tanszékvezető egyetemi tanár hozzátette: A PTE Klinikai Központ I. Számú Belgyógyászati Klinikán a Nukleáris Medicina Tanszékkel együttműködve augusztus 18-án történt az első Lutathera sugárzó izotóp kezelés egy 71 éves betegnél, szövődménymentesen. A jövőben ez a kezelés országosan számos beteg számára jelenthet esélyt a hosszabb életre és a jobb életminőségre – tájékoztatott a professzor asszony.

Szóljon hozzá!