ZETApress

hírportál

Menza-nemzedék

A megfelelő színvonalú közétkeztetés nemzeti érdek. Az egészség befektetés címmel gyermekélelmezési konferenciát tartott ennek szellemében szerdán az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ) és a Tegyünk Egészségünk Színvonaláért (TESZ) Alapítvány. A rendezvény fővédnökei, Dobrev Klára, az Egészséges Településekért Alapítvány elnöke és Rogán Antal V. kerületi polgármester voltak. A tanácskozás célja az volt, hogy összefogást, és a gyermekétkezetés új törvényi keretének megalkotását sürgesse.

Magyarország ? más nyugat-európai országokkal ellentétben – abban a speciális helyzetben van, hogy a közétkeztetés az óvodások, általános és középiskolások nagy százalékát érinti. 2003-ban az óvodások 97 százaléka, az általános iskolások 59 százaléka, étkezett az intézményben, azaz egymillió gyermek volt érintett a közétkeztetésben.

Ha a fiatalok körében a jelenleg fennálló egészségügyi mutatók (elhízottság, túlsúlyosság, alultápláltság) nem változnak, a magyar lakosság a jelenleginél súlyosabb egészségügyi katasztrófa elé néz. Magyarországon összes halálozás háromnegyede a táplálkozással és életmóddal összefüggő megbetegedések következménye. A szív- és érrendszeri betegségek több mint harmada, a daganatos betegségek 30-40 százaléka megelőzhető lenne egészséges táplálkozással.

Egy olyan egészségügyi helyzetben, melyben ma a magyar lakosság és a magyar fiatalok vannak, az ország nem engedheti meg magának, hogy egy ilyen fegyvertényt figyelmen kívül hagyjon. Az iskoláskorú gyerekek optimális testi és szellemi fejlődéséhez elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás. A helyes táplálkozási szokások kialakítása nagyrészt a szülő feladata, de a közétkeztetés is fontos szerepet játszik benne.

Az egészséges táplálkozás megvalósításához elsősorban szemléletmód váltás szükséges. Az egészséget könnyebb megőrizni, mint visszaállítani, megfelelő táplálkozással nagyon sok betegség elkerülhető. Az Alapítvány úgy látja, hogy a közétkeztetés ügye nem tud előrébb mozdulni összefogás nélkül! Az ÉLOSZ és a TESZ Alapítvány továbbra is ennek népszerűsítésén és törvényi kereteinek megvalósításán dolgozik.

Szóljon hozzá!