ZETApress

hírportál

Kár a gyógyszerért!

Feleslegesen dobnánk ki milliárdokat pszichiátriai szerekre? – Csupán minden 4. depressziós ember érzi jobban magát a pszichiátria kezeléseitől – mutatott rá egy új nagyszabású tanulmány. Magyarországon tavaly nyolcmilliárd forintot költöttek antidepresszánsokra, amiből ezek szerint hatmilliárd simán a kukába ment.

Amikor egy gyógyszergyártó cég finanszíroz egy nagyszabású kutatást, szinte előre borítékolható, hogy az eredmények az általuk gyártott tabletták hatásosságát fogják igazolni. Emiatt különösen meglepő, hogy a nemrégiben publikált európai tanulmány, amelynek költségeit egy ismert gyógyszeripari nagyvállalat, a Lundbeck fedezte, éppen a pszichiátriai kezelések hatástalanságáról tanúskodik.

Bár az 1279 depressziós személyt nyomon követő kutatás célja eredetileg az volt, hogy rámutasson az elérhetőkezelések nem megfelelő kihasználtságára, sikerült szemléletesen bemutatnia azt is, hogy mire számíthat egy depressziós, ha pszichiáterhez fordul – tudatta az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány.

Az eredmények szerint a gyógyszeres kezelések 24%-ban okoztak értékelhető javulást, 34%-ban hatástalanok voltak, a betegek fennmaradó 41%-a pedig megkapta a terápia-rezisztens depresszió diagnózisát. Ez utóbbi stigmatizáló kifejezés azt jelenti, hogy többféle antidepresszáns szert is hatástalannak találtak a páciensnél, így az ő depressziója ellenáll a kezeléseknek.

A több európai országból (Ausztria, Belgium, Olaszország, Izrael és az Egyesült Királyság) származó megfigyelt betegek több mint felének egyszerre több pszichiátriai szert is adtak a tanulmány ideje alatt, illetve pszichoterápiával is kiegészítették a kezelést, bár a kimutatás szerint ez utóbbi nem sokban befolyásolta az eredményeket.

Az antidepresszánsoknak viszont számos káros hatásuk is van – például súlygyarapodás, szexuális zavarok és érzelmi tompultság -, és ha egyszer elkezdték, olykor szinte lehetetlen abbahagyni a szedésüket. A tanulmány szerint még a legjobb esetben is a kezelt betegek több mint 75%-a ki van téve az antidepresszánsok káros hatásainak és lehetséges elvonási tüneteinek anélkül, hogy a gyógyszerek előnyeit tapasztalná.

Ezek után joggal merülhet fel a kérdés: miért költöttünk el Magyarországon csak a tavalyi, 2021-es évben nyolcmilliárd forintot a NEAK adatai szerint olyan szerekre, melyek egy profin kivitelezett kutatás szerint 75%-ban hatástalanok? Hacsak nem tekintjük hatásnak a mellékhatásokat és az elvonási tüneteket…

A kutatók úgy fogalmaztak, a probléma nem az, hogy az antidepresszánsok hatástalanok, hanem az, hogy ezeket a kezeléseket egyszerűen nem használják ki eléggé. Azzal érveltek, hogy a rendelkezésre álló terápiákat jobban ki kell használni! Ám ha ez tényleg így volna, akkor még égetőbbnek tűnhet a kérdés: az ’50-es évek óta vajon miért nem sikerült a mai napig elérni, hogy a modernnek tekintett csodagyógyszerek segítsenek a mentális problémákon?

Ezt a témát járja körbe alaposan egy másfél órás, nemzetközi dokumentumfilm, amelynek címe: Halálos profitszerzés – A tudatmódosító gyógyszerelés elhallgatott története. A film idekattintva ingyenesen megrendelhető.

Szóljon hozzá!