ZETApress

hírportál

Megmenekült a favágó

Bravúros kéz-visszaültetés történt a PTE KK Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikán – tudatta Kottász Gergely sajtóreferens. Fotónk Csortos Szabolcs/UnivPécs felvétele. A beteg jobb kezének mutató, középső és gyűrűs ujját, valamint a fél kézfejét vágta le a faaprítógép.

A sérült végtagot a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ (KK) Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika replantációra, vagyis visszaültetésre specializálódott dr. Kromek Lóránd, a klinika osztályvezető főorvosa által vezetett orvosi teamje egy nyolc órás műtéttel hozta rendbe, így megmentve a páciens kezét.

Az 54 éves férfit Zalalövőn, tűzifavágás közben érte a baleset, amikor a jobb kezével a fadaraboló gépbe nyúlt. Két hete, vasárnapról hétfőre virradó éjjel szállította az Országos Mentőszolgálat a Zala Megyei Szent Rafael Kórházból a PTE Klinikai Központ Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikájára, ahol azonnali operáció történt. 8 órás műtéttel varrta vissza dr. Kromek Lóránd által vezetett team a beteg 3 amputált ujját és fél kézfejét, megmentve ezzel a vasúti műszaki ellenőrként dolgozó férfi kezét.

Dr. Kromek Lóránd főorvos bizakodó a gyógyulási folyamatot illetően. – Betegünk még hosszú gyógyulási folyamatnak és rehabilitációnak néz elébe – tette hozzá. Sérülése súlyosságát és jelentőségét az is fokozza, hogy jobbkezes. A lágyrészek vérellátása több nappal a sikeres operáció után is stabil, így a beteg hazatérhetett.

Ahogy ideértünk a pécsi klinikára, pikk-pakk mentek a dolgok: bekerültem a vizsgálóba, és rögtön a műtőbe. Elaltattak, és másnap a kórteremben ébredtem. Nagyon kába voltam, de azt láttam, hogy vissza tudták varrni az ujjaimat. Annyira örülök! Minden elismerésem az orvosi csapaté. Nagyon köszönöm! – fogalmazott a páciens.

A PTE Klinikai Központja nagy múlttal rendelkezik a replantáció terén: Magyarországon először dr. Nyárády József professzor végzett kisvégtag-visszaültetést 1979-ben, 1982-ben pedig ugyancsak Pécsett ültettek vissza először kart hazánkban. A sikeres replantációk sorát ma egy külön erre, illetve mikrosebészetre specializálódott team folytatja. – Együtt örülünk betegünk gyógyulásának! – mondta dr. Kromek Lóránd.

Szóljon hozzá!